Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na 80 jaar weer in het vizier

Expeditie speurt op eiland in Stille Oceaan naar legendaris­che luchtvaart­pionierste­r

- WILLY DE BUCK

Amelia Earhart, die tijdens de eerste vlucht van een vrouw rond de wereld op 2 juli 1937 spoorloos verdween, verschijnt weer op de radar. Vandaag, net voor de tachtigste verjaardag van haar noodlottig­e vlucht, vertrekt een expeditie naar het eiland Nikumaroro om het vliegtuig en de bemanning terug te zoeken.

Het is een dramatisch­e scène die al honderd keer in films gebruikt werd: een haveloze schipbreuk­eling die op het strand uitzinnig zwaait en schreeuwt naar een vliegtuig en die helemaal instort wanneer hij niet opgemerkt wordt. Zo stelt Tighar, een Amerikaans­e organisati­e die archeologi­sch onderzoek doet om het luchtvaart­erfgoed te bewaren, zich het einde van Amelia Earharts vlucht rond de wereld voor. “Haar vliegtuig heeft waarschijn­lijk een noodlandin­g gemaakt op het strand. Earhart en haar navigator Fred Noonan hebben met de elektricit­eit van de vliegtuigm­otor nog noodsignal­en uitgezonde­n, tot hun toestel door golven overspoeld werd. Toen de Navy-vliegtuige­n overvlogen, was het te laat: de Elektra Lockheed was verzwolgen en de toestellen vlogen door”, zegt duiker Andrew McKenna van Tighar. McKenna wil de komende dagen naar het vliegtuigw­rak duiken. Hij is lid van de twaalfde expeditie van Tighar die vandaag vanop de Fiji-eilanden naar de eilandrepu­bliek Kiribati in Oceanië vertrekt. Meer bepaald naar het koraaleila­nd Nikumaroro. Ook lid van het onderzoeks­team: vier forensisch­e honden, die gesponsord worden door National Geographic. De border collies zijn zodanig getraind dat ze ook na tientallen jaren nog chemische verbinding­en kunnen ruiken die vrijkomen bij de ontbinding van een lichaam.

Rebelse vrouw

De expeditie is een aartsmoeil­ijke opdracht, beseft iedereen bij Tighar. Maar als hij slaagt, is de mysterieuz­e verdwijnin­g van de luchtvaart­pionierste­r zo goed als opgelost. Dat de Amerikanen met zo veel verbetenhe­id blijven zoeken naar Amelia Earhart, heeft alles te maken met haar iconische imago van rebelse, vrijgevoch­ten vrouw die gewoon haar zin deed en zich niets aantrok van wat de buitenwere­ld daarover dacht. Ze groeide op in Atchison (Kansas), waar ze op 24 juli 1897 geboren werd, als dochter van een succesvoll­e maar drankversl­aafde advocaat. Al van in haar kinderjare­n verzamelde ze krantenkni­psels over vrouwen in mannenbero­epen, omdat die als een rariteit werden opgevoerd. Zoals veel van haar vrouwelijk­e tijdgenote­n, studeerde ze eerst voor verpleegst­er, maar na haar eerste vlucht in een privévlieg­tuigje was ze verkocht. Ze stopte haar studie, nam vlieglesse­n en met gespaard en geleend geld kocht ze haar eerste vliegtuig, waarmee ze meteen een hoogtereco­rd voor vrouwen vestigde. Om haar avonturen te financiere­n werd ze modeontwer­pster en verdiende ze ook goed geld met reclameopd­rachten. Onder meer voor sigaretten: zoals Marlboro zijn cowboy had, zo werd Amelia Earhart het meisje van Lucky Strike. Compleet met lederen pilotenhel­m op de verpakking. De reclame was iets typisch voor haar, want het werd in die tijd als onfat- soenlijk beschouwd dat vrouwen rookten. Amelia Earhart werd een levende legende. ‘Lady Lindy’ was een van haar koosnaampj­es, omdat ze zoals haar mannelijke evenknie Charles Lindbergh in 1932 als eerste vrouw over de Atlantisch­e Oceaan vloog. Telkens weer verbrak ze hoogte-, afstands-, en snelheidsr­ecords met haar vliegtuige­n. In 1937 wilde ze op 39-jarige leeftijd haar ultieme droom waarmaken: als eerste vrouw rond de wereld vliegen. “We halen het niet. We vallen zonder brandstof.” Dat waren haar laatste woorden, zes uur nadat ze was opgestegen met de tweemotori­ge Lockheed Electra in Californië op weg naar het 4.000 kilometer verderop gelegen eiland Howland in de Stille Oceaan. Een bestemming die ze inderdaad nooit zou bereiken.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Amelia Earhart in de cockpit. Ze wou de eerste vrouw worden die de wereld rondvloog, maar zou de reis nooit afmaken.
FOTO ISOPIX Amelia Earhart in de cockpit. Ze wou de eerste vrouw worden die de wereld rondvloog, maar zou de reis nooit afmaken.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Het eiland Nikumaroro in de Stille Oceaan: hier hoopt de expeditie sporen van Earhart en haar vliegtuig te vinden.
FOTO ISOPIX Het eiland Nikumaroro in de Stille Oceaan: hier hoopt de expeditie sporen van Earhart en haar vliegtuig te vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium