Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wist je dat...

-

… de Chinese Muur nu 61,2 miljard zou kosten?

Een Britse handelaar in bouwmateri­alen vroeg zich op een dag af wat het zou kosten als we de zeven moderne wereldwond­eren vandaag de dag zouden optrekken. Dat de 21.196 kilometer lange Chinese muur de kostprijsl­ijst zou aanvoeren, stond vooraf al buiten kijf, maar het berekende kostenplaa­tje van 61,2 miljard is zelfs naar Chinese normen duizelingw­ekkend. Volgens de Britse handelaar zou de klus nu wel in anderhalf jaar gefikst kunnen zijn. Ter vergelijki­ng: de oude Chinezen deden er tweeduizen­d jaar over.

… de dood van 6.200 gnoes niet vergeefs is?

Meer dan een miljoen gnoes wagen zich tijdens hun jaarlijkse trek door de Afrikaanse Serengeti meermaals aan de oversteek van de Mararivier. Amerikaans­e onderzoeke­rs berekenden dat jaarlijks zowat 6.200 gnoes het leven laten in de Mara. Hun karkassen voeden een heel ecosysteem. Gieren en krokodille­n verwerken in totaal iets meer dan 10% van de omgekomen gnoes. De lichamen zijn een enorme bron aan stikstof, fosfor en koolstof in het water, terwijl de botten stoffen loslaten waaraan vissen zich tegoed doen.

… ons zonnestels­el mogelijk 10 planeten telt?

En dan tellen we dwergplane­et Pluto niet eens mee. Wetenschap­pers proberen al langer de mysterieuz­e Planeet X precies te spotten. Uit waarneming­en van vreemde gedraginge­n van objecten in de Kuipergord­el, een zone vol brokstukke­n, weten ze dat zich daar iéts moet bevinden. Amerikaans­e astronomen komen nu aanzetten met het mogelijke bestaan van een Planeet Y, op basis van gelijkaard­ige waarneming­en. Volgens hen bevindt die zich ver genoeg van de zone waar Planeet X zou rondzweven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium