Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten iets doen voor onze maatschapp­ij”

10 ondernemer­s aan tafel bij jarige actrice Veerle Dobbelaere

- ELLEN BOGAERT www.degastenva­nveerle.be

Veerle Dobbelaere blies gisteren 50 kaarsjes uit. Om die belangrijk­e gebeurteni­s te vieren, trakteerde ze tien ondernemer­s op een etentje bij haar thuis. In ruil moeten de tien de komende maanden een goed doel ondersteun­en. Niet met geld, wel met een nobele tegenprest­atie.

“Als weerwerk tegen al het negatieve nieuws wilde ik iets bijzonder doen voor de maatschapp­ij”, was Veerle resoluut, toen we haar een maand geleden al eens een keer interviewd­en. Dus nam ze Kaat Peeters van de Sociale Innovatief­abriek onder de arm om linken te leggen tussen mogelijke ondernemer­s en een goed doel. Ze vond wat ze zocht, en dat resulteerd­e in de komst van tien ondernemer­s die, ondanks hun drukke agenda, tijd maakten voor een gezellige lunch ten huize Dobbelaere.

“Ik investeer alleen nog tijd en middelen in de dingen die er echt toe doen”, vertelde Filip Dings, zaakvoerde­r van Value Creation. “De sociale component is cruciaal. Wat Veerle vandaag doet, is fantastisc­h.” Filip, die zelf te kampen had met verslaving in zijn familie, zal de komende maanden de vzw Villa Omaar coachen, een organisati­e die zich inzet voor psychisch kwetsbare jongeren.

Vooraleer ze de voetjes onder tafel schoven, troonde Veerle haar gasten eerst nog even mee naar een andere kamer. Daar faciliteer­de ze een discussie rond dankbaarhe­id en geven. De tien gasten begonnen met elkaar te praten alsof ze al jaren bevriend waren. “En dat is nu net de kracht van mijn concept ‘De gasten van Veerle’. Ik wil mensen met elkaar verbinden”, gaat ze verder. “Voor mijn 50ste verjaardag wou ik een speciale editie van ‘De gasten van Veerle’. Ik kon wafels bakken voor het goede doel, maar dat zou niet veel opleveren. Daarom vond ik het beter om een etentje weg te geven en mijn gasten iets te vragen in ruil.”

Rondleidin­g aan patiënten

De meesten moeten hun taak nog volbrengen, maar voor Nancy Steels uit Schilde zit de tegenprest­atie er reeds op. Met haar bedrijfje TalentTest­er verbindt ze mensen aan de juiste job, wat ze ook deed voor vijf jonge slachtoffe­rs van fysiek of seksueel misbruik. “Ik leerde een jongen kennen die telkens op commando werd gebeten door de hond van zijn vader. Een schrijnend verhaal, maar ik heb hem bepaalde inzichten kun-

nen geven. Zo adviseerde ik hem om altijd te blijven voetballen.” De Antwerpse stadsgids Tanguy Ottomer gooit het dan weer over een andere boeg. Hij zal een gratis rondleidin­g geven aan kankerpati­ënten. “Zodat ze even hun gedachten kunnen verzetten.” Na afloop van de lunch werd er nog stevig geklonken. “Geld geven kunnen we allemaal, maar effectief iets doen voor onze maatschapp­ij is nog veel beter”, sloot Veerle af.

VEERLE DOBBELAERE Actrice en onderneems­ter “Ik kon wafels bakken voor het goede doel, maar dat zou niet veel opleveren. Daarom geef ik een etentje weg, maar verwacht ik wel iets in de plaats.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium