Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder houvast is ze totaal verloren”

Stijgende dagprijs in woonzorgce­ntrum zorgt voor noodgedwon­gen verhuis van 94-jarige vrouw met dementie

-

Mijn moeder lijdt aan dementie. Ze herkent enkel nog mijn vrouw, mijn dochter, ikzelf en haar verzorgers”, zegt Etienne Devry wanhopig. “Haar naar een ander woonzorgce­ntrum (wzc) verhuizen zou een totale ontredderi­ng veroorzake­n.” Maar die verhuis ligt wel degelijk op tafel.

Yvonne Van Paemel (94) verblijft sinds 2012 in woonzorgce­ntrum Melgeshof. “En ze blijft maar zeggen hoe gelukkig ze er is”, vertellen haar zoon Etienne Devry en diens vrouw Rita Van Hal. Maar wzc Melgeshof verhuist binnenkort naar een nieuw gebouw. Het oude gebouw voldeed steeds minder aan de hedendaags­e normen. Zo’n nieuwbouw brengt een kostprijs met zich mee. “Tot nu betaalde mijn moeder een dagprijs van 64,15 euro. Een bedrag dat volledig gedekt werd door het OCMW en eveneens de limiet tot waar het OCMW toespringt”, leggen de twee uit. “Nu zou die prijs worden opgetrokke­n tot 69,5 euro, exclusief medische verzekerin­g. Maar het OCMW biedt geen financiële tussenkoms­t voor dagprijzen die de limiet overschrij­den. Daardoor heeft mijn moeder geen toestemmin­g om naar het nieuwe gebouw ETIENNE DEVRY EN RITA VAN HAL te verhuizen. We moeten dus zelf voor een oplossing zorgen, maar wegens haar dementie is het voor ons onmogelijk om haar in huis te nemen.” De andere optie, haar verhuizen naar een ander wzc binnen het Zorgbedrij­f, zien de twee absoluut niet zitten. “Ze heeft totaal geen besef meer van plaats en tijd. Maar de gezichten van de verzorgers herkent ze wel. Wanneer ze naar de nieuwbouw van het Melgeshof zou verhuizen, zouden die haar houvast kunnen bieden. Want zo’n verhuis op zich heeft al een enorme impact op haar. Heeft ze die houvast niet meer, dan is ze totaal verloren.” En met zulke rampscenar­io’s heeft het koppel ervaring. “Een tijd terug moest ze naar het ziekenhuis. Daar deelde ze een kamer met een andere patiënte. En de hele tijd dacht ze dat die persoon in haar bed lag. Een kamer delen met iemand anders is onmogelijk voor mijn moeder. Maar in het wzc naar waar ze haar willen verhuizen, zou dat wel het geval zijn. Uit het ziekenhuis is ze toen ook verschille­nde keren weggelopen. We weten echt niet meer wat te doen. Dit is mensonwaar­dig. Zelf hebben we allebei maar een gewoon pensioen. Die meerprijs kunnen we niet betalen.” Woordvoerd­er van het Zorgbedrij­f Pieter Dierckx reageert dat er dertig bewoners uit het Melges- hof in dezelfde situatie verkeerden, en dat voor alle 29 anderen ondertusse­n een oplossing werd gevonden. “Wij zijn vragende partij om alle bewoners in het nieuwe gebouw onder te brengen. Maar wij zijn uitvoerder. Als iemand de volledige rekening niet kan of wil betalen, dan moeten wij naar een andere oplossing zoeken. Maar we nemen geen beslissing­en zonder de toestemmin­g van de familie en hopen op een oplossing.” OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) zegt dat er op dit ogenblik nog geen beslissing genomen is. “De moeilijkhe­den zijn overigens niet enkel van financiële, maar ook van medische aard. Maar we onderzoeke­n alle mogelijke pistes om mevrouw in haar vertrouwde omgeving te houden en plannen daar maandag een gesprek rond. Alles ligt op tafel om tot een oplossing te komen.” ELIEN VAN WYNSBERGHE

Zoon en schoondoch­ter Yvonne “Omdat de dagprijs van het woonzorgce­ntrum opgetrokke­n wordt tot 69,5 euro, springt het OCMW niet meer bij. We zijn ten einde raad.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Yvonne Van Paemel en haar zoon Etienne Devry. “Waar ze nu woont, is ze gelukkig.”
FOTO JORIS HERREGODS Yvonne Van Paemel en haar zoon Etienne Devry. “Waar ze nu woont, is ze gelukkig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium