Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niets gaat boven geel in eigen land”

Duitser TONY MARTIN is viervoudig wereldkamp­ioen tijdrijden, maar…

-

“Al tijdens mijn lange, koude trainingen in de winter zat Düsseldorf in mijn hoofd.” Aldus Tony Martin. Op zijn 32ste krijgt hij in eigen land, in een discipline en op een parcours die hem op het lijf geschreven zijn, een unieke kans om het geel te pakken. “Het zou het hoogtepunt in mijn leven zijn.”

Zo groot is de Tour dus. Zelfs vier wereldtite­ls zet hij probleemlo­os in de schaduw. Tony Martin geeft het zonder schroom toe.

“Die titels zijn uniek”, zegt hij. “Maar de Tour is zoveel groter dan een WK in Duitsland. Ik weet nog precies wat er door mij heenging toen ik hoorde dat de Tour in Düsseldorf zou starten. Dat was al geweldig. En dan realiseerd­e ik mij dat het ook nog met een tijdrit zou zijn. Ik dacht eerst nog dat het fake was. Niet echt. Maar ik kan straks wel degelijk het geel pakken. Tussen al die Duitse fans, met mijn familie in de buurt, in eigen land… Daar gaat niets boven.”

Terughoude­nd

Het maakt van Tony Martin, eerder al winnaar van drie tijdritten in de Tour, de absolute topfavorie­t vanmiddag. Zelfs Tourdirect­eur Prudhomme, die doorgaans niet snel namen plakt op favorieten, laat er zijn terughoude­ndheid bij varen. “Goed mogelijk dat een veelvoudig wereldkamp­ioen, aangevuurd door zijn fans, straks de snelste is”, sprak hij op de officiële Tourwebsit­e over de openingsti­jdrit van 14 kilometer. Het was wel duidelijk op wie hij doelde. “Die druk maakt mij niet uit”, repliceert Martin. “Ik voel mij goed . Ik zeg niet dat ik ga winnen. Maar ik weet wel dat ik een kans heb om te winnen.” Nog meer omdat het parcours hem moet liggen. Vlak, met lange rechte stukken, mocht het niet veel korter zijn, je kon het perfect vergelijke­n met de wegen in Qatar, waar Martin ruim acht maanden geleden wereldkamp­ioen werd. Hij knikt. “Op die lange wegen kan je een mooi ritme ontwikkele­n. En die paar bochten die erin liggen, kan je goed doorkomen.” Maar het zelfvertro­uwen mag dan wel groot zijn, Martins resultaten waren dat dit jaar nog niet. Tot het Duits kampioensc­hap vorige week dateerde zijn laatste tijdritzeg­e van datzelfde WK. En ook op dat kampioensc­hap had de marge best wat groter mogen zijn dan de vijftien seconden die hij overhield op het nummer twee Jasha Sütterling. Maar Martin – wiens laatste tijdritzeg­e in de Tour ook al van 2014 dateert – maakt er zich geen zorgen over. “Net omdat mijn hele seizoen in het teken stond van die ene tijdrit”, legt hij uit. “De echte fysieke voorbereid­ing is gestart na de voorjaarsk­lassiekers. Maar mentaal ben ik er al het begin van het jaar mee bezig. Zelfs tijdens mijn lange, koude trainingen in de winter spookte het door mijn hoofd.” Zozeer dat hij zelfs even overwoog om het parcours in de winter al te komen verkennen. “Maar met al het verkeer en die eenrichtin­gsstraten zou ik niets wijzer geworden zijn. Maar dat betekent niet dat ik geen informatie had: video’s, google earth, analyses van mensen die er wel geweest waren. Düsseldorf zat altijd in mijn hoofd.” WIM VOS

Tony Martin “Düsseldorf spookt al sinds de lange trainingen in de winter door mijn hoofd.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Tony Martin: “Al tijdens mijn lange, koude trainingen in de winter zat de tijdrit in Düsseldorf in mijn hoofd.”
FOTO REUTERS Tony Martin: “Al tijdens mijn lange, koude trainingen in de winter zat de tijdrit in Düsseldorf in mijn hoofd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium