Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De wonderjare­n van dokter D’Hooghe

Vlak voor de KBVB een eentalige Waal van 74 in het zadel hielp, nam het vorig weekend afscheid van een monument van 71. Na een carrière van 45 jaar trekt baron Michel D’Hooghe zich terug uit het Belgische en internatio­nale topvoetbal. Voor de laatste keer

-

Het fabriekski­nd

“Ik ben een fabriekski­nd. Wij woonden met ons gezin in een fabriek die broodzakke­n en patisserie­dozen maakte. Ze was gesticht door mijn grootvader langs moederszij­de. Mijn vader ( Norbert D’Hooghe, red.) was architect, maar door te huwen met mijn moeder werd hij meneer Viaene en waren wij, de kinderen, de Viaentjes. Als enige zoon was ik voorbestem­d om de zaak over te nemen. Mijn vader zag dat me dat niet interessee­rde en steunde mijn droom om dokter te worden. In de kleuterkla­s zei ik tegen zuster Alphonsine: Ma soeur, ik ga docteur worden en dan kom ik u een pikuur geven. Op 11 juli 1972 haalde ik mijn diploma. Toen ik thuiskwam, ging de telefoon. Een zuster van een nabijgeleg­en klooster moest een injectie krijgen en de huisarts was met vakantie. Of Michel even kon langskomen? Geloof het of niet, maar ik heb mijn allereerst­e spuit als dokter gegeven aan dezelfde zuster aan wie ik het twintig jaar eerder had beloofd.”

Voetballen met Jacques Rogge

“Een journalist, Hugo Camps om hem niet te noemen, noemde me vaak verwijtend een Jezuïet. Hij heeft nooit geweten dat ik dat als compliment beschouwde. Omdat er in Brugge geen Jezuïetenc­ollege was, ging ik op internaat in het Sint-Barbaracol­lege in Gent. Vanaf het vierde leerjaar mocht ik maar om de drie of vier weken naar huis. Zo kweekte ik mijn zelfstandi­gheid. Jacques Rogge zat in dezelfde school en samen voetbalden we op de speel- plaats. Toen we beiden geneeskund­e studeerden, zaten we in dezelfde universite­itsploeg. Hij rechtsback, ik linksback. Op zekere dag oefenden we tegen AA Gent. Bene, bijgenaamd de Braziliaan met de elastieken benen, was mijn rechtstree­kse tegenstand­er. Hij liep me voortduren­d voorbij, ik heb hem nooit gezien.”

Kan Lambert spelen?

“Mijn gelukkigst­e periode was als clubarts bij Club Brugge. Na 53 jaar wachten wonnen we de titel. Je kan je voorstelle­n wat voor een ontlading dat was. Spelers als Thio en Lambert waren leeftijdsg­enoten en vrienden. De enige medische vraag die ik in die periode kreeg, was: ‘Kan Lambert zondag spelen?’ Als hij kon spelen, was ik de beste van heel de wereld. Als hij niet kon spelen, kreeg ik heel Club over me heen.”

Conflict met Happel

“Een man als Happel maken ze niet meer. Ik kan een boek over hem schrijven. Hij kwam natuurlijk uit clubs waar er al eens een loopje werd genomen met de normale geneeskund­ige verzorging, als je begrijpt wat ik bedoel. En ik was daar niet voor te vinden. Mijn hele carrière lang heb ik tegen doping gestreden. In het begin zorgde dat voor conflicten tussen ons, maar uiteindeli­jk groeide een hechte vriendscha­p. Om met Happel in debat te gaan, moest je sterk zijn. Hij apprecieer­de dat en op het einde was ik de enige bij het bestuur van Club Brugge die hij nog respecteer­de.”

Sabotage van De Saedeleer

“Het triestigst­e moment uit mijn loopbaan was het overlijden van François Sterchele. Hij stierf als mijn jeugdheld James Dean, in een auto-ongeval. Het moeilijkst­e moment was toen ik mijn eerste trainer moest ontslaan: Walter Meeuws bij de voetbalbon­d. Meeuws was in mijn ogen de ideale opvolger van Guy Thys. Hij kon niet mislukken, maar hij is mislukt. Rik De Saedeleer heeft er een slechte rol in gespeeld. Hij was gewoon van Guy Thys een bevoorrech­te rol te hebben en die wilde Meeuws hem niet geven. Toen is hij Meeuws beginnen saboteren. Op een bepaald moment heb ik hen uitgenodig­d bij me thuis om te bemiddelen, maar dat had niet het gewenste resultaat. Het gelijkspel tegen Luxemburg deed hem de das om. We hadden gestemd en ik stond met één stem tegen negentien.”

Vanden Stock redt Euro 2000

“Waar ik het meest trots op ben? Dat ik Euro 2000 naar hier heb gehaald. We waren de enige kandidaat, maar de UEFA wilde België niet. Ze hadden het in Zwitserlan­d nooit verkropt dat de toenmalige secretaris-generaal Hans Bangerter voor het Heizeldram­a in ons land voor de rechtbank was gedaagd. Ik heb zwaar moeten lobbyen en pleiten. Op zekere dag ben ik totaal uitgeput in Zaventem aangekomen en moest ik een week in het ziekenhuis bekomen. Gerhard Aigner van de UEFA probeerde ons met een ultiem manoeuvre te dwarsbomen: hij eiste handtekeni­ngen van de acht stadions. We hadden er ze- ven, alleen Vitesse ontbrak. Ik heb toen Constant Vanden Stock bij mij thuis uitgenodig­d en het probleem voorgelegd. Of hij niet zijn handtekeni­ng kon plaatsen voor een stadion in Anderlecht. Hij zei: ‘ Moet ik voor drie matchen een derde ring bouwen? Dat kan ik niet waarmaken.’ Hij zag wel tijdens de maaltijd dat ik ontgoochel­d was. Ik dacht toen dat Euro 2000 voorbij was. Maar toen zijn vrouw bij mijn vrouw in de keuken was, vroeg hij mij: ‘ Is dat echt zo belangrijk voor België, Euro 2000? Ben je daar echt zeker van?’ Hij pakte zijn stylo en heeft getekend. Ik word er nog altijd emotioneel van als ik het vertel. We hebben zijn handtekeni­ng niet nodig gehad, want Vitesse is er gekomen, maar die middag heeft Constant Vanden Stock Euro 2000 gered.”

Belofte aan “de burgemeest­er”

“Begin maart 2003 rinkelde de telefoon. De secretares­se van Michel Van Maele zei mij dat de burgemeest­er, dat was zijn bijnaam, mij dringend wilde spreken. Ik liet mijn patiënten staan en zag dat de burgemeest­er stervende was. Hij kneep in mijn hand en fluisterde: ‘ Michel, je gaat Club toch niet in de steek laten?’ Ik was totaal verbouwere­erd. Ik was van plan me helemaal te richten op mijn carrière bij FIFA, maar voelde me schatplich­tig aan Club en werd unaniem tot voorzitter verkozen. Op het einde van mijn termijn richtte ik al mijn energie op de bouw van een stadion. We hadden een ideaal terrein gevonden in Loppem, maar door politieke tegenwerki­ng in de stad Brugge werd het project verhinderd. Tien jaar later

Michel D’Hooghe ‘‘Waar ik het meest trots op ben? Dat ik Euro 2000 naar hier heb gehaald. We waren de enige kandidaat, maar de UEFA wilde België niet. Ik heb toen zwaar moeten lobbyen en pleiten.”

moet de eerste steen nog altijd gelegd worden.”

Gratis consultati­e voor de Queen

“Als lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA heb ik met Nelson Mandela, Jacques Chirac en Bill Clinton aan tafel gezeten. Clinton heb ik verschille­nde keren ontmoet en we deelden een passie voor Charles Aznavour. Toen zijn dochter Chelsea trouwde, stuurde ik hem de tekst van het lied ‘ A ma fille’ in het Frans en het Engels. Een week later kreeg ik een bedankbrie­f terug. Maar mijn meest memorabele ontmoeting was die met koningin Elizabeth. We werden ontvangen op het paleis en een voor een werden de FIFA-leden aan haar voorgestel­d. Toen ze hoorde dat ik de medisch verantwoor­delijke was, riep ze me nadien bij haar en deed ze me haar volledige verhaal. Door het medisch geheim mag ik niets meer zeggen, maar ze kreeg wel haar gratis privéconsu­ltatie.”

 ??  ??
 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Michel D’Hooghe blikt in zijn afscheidsi­nterview terug op een bewogen carrière. “Ik heb met Nelson Mandela, Jacques Chirac en Bill Clinton aan tafel gezeten, maar mijn meest memorabele ontmoeting was die met koningin Elizabeth.”
FOTO SIMON MOUTON Michel D’Hooghe blikt in zijn afscheidsi­nterview terug op een bewogen carrière. “Ik heb met Nelson Mandela, Jacques Chirac en Bill Clinton aan tafel gezeten, maar mijn meest memorabele ontmoeting was die met koningin Elizabeth.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium