Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Klimmen kan je hier niet leren”

-

Hoewel hij gisteren nog op de voorlopige deelnemers­lijst prijkte van de Omloop Het Nieuwsblad, zal Jacob Relaes zaterdag niet aan de start verschijne­n van de vierde wedstrijd van de Topcompeti­tie van renners onder 25 jaar. De 21jarige Zwijndrech­tenaar trekt met zijn ouders naar de Vogezen voor een klimstage van een week.

“Van 12 tot 16 juli neem ik met mijn ploeg deel aan de Ronde van Aosta, een bijzonder zware ronde in Italië. Het is zowat het WK van de klimmers. Vorig jaar nam ik daar een eerste keer deel, maar het was toen nog iets te zwaar voor mij. Toch was het een boeiende kennismaki­ng. Er komen ongeveer twintig verschille­nde nationalit­eiten aan de start. Zo’n ronde moet je goed voorbereid­en, anders heeft het geen zin om deel te nemen. In eigen land kan je in het beste geval enkele kilometers aan een stuk klimmen, maar dat volstaat lang niet voor de cols die ons wachten. Daarom trek ik op eigen kosten voor een stage naar de Vogezen. Ik ben heel gemotiveer­d voor de Ronde van Aosta en wil er laten zien dat ik best wel talent heb om te klimmen. Als ik bij de eerste 30 finish, zal ik heel tevreden mogen zijn. Het is een uitgelezen kans om te tonen wat je in je mars hebt. De eerste tien van het eindklasse­ment stoten steevast door naar de profs.”

“Veel pech”

Het seizoen van de renner van EFC-L&R-Vulsteke was nog geen hoogvliege­r. “Ik moet toegeven dat vooral het eerste deel van het seizoen niet naar wens verliep. Vanaf eind april begon ik er stilaan door te komen, met een dertiende plaats in de Ardense Pijl en brons op het provinciaa­l kampioensc­hap. Bovendien moest ik vaak met pech afrekenen en zat ik geregeld in een ontsnappin­g die pas diep in de finale werd tenietgeda­an werd. Ik ben derdejaars­belofte en kon nog niet winnen in deze categorie. Daar wil ik dit seizoen graag veranderin­g in brengen.” Na Aosta wacht Relaes nog een mooi programma. “Ik rijd een Franse rittenkoer­s in de Pyreneeen met beklimming­en van onder meer de Aubisque en de Soulor. Daar hoop ik mee te doen voor de top tien. Ook in eigen land rijd ik nog enkele kleinere ronden. Rittenkoer­sen liggen me het best.” KAREL LEMMENS

 ?? KMS FOTO ?? Jacob Relaes kijkt reikhalzen­d uit naar de Ronde van Aosta in Italië.
KMS FOTO Jacob Relaes kijkt reikhalzen­d uit naar de Ronde van Aosta in Italië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium