Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Start-up helpt besparen

O. zorgt ervoor dat nu al 60 bedrijven lagere energiepri­js betalen

-

et bedrijf O. heeft in twee maanden tijd de energiekos­ten van een zestigtal bedrijven met 20 tot 50% verlaagd. De startup is ingetrokke­n in de WATTtoren op de Mechelsest­eenweg.

O. heeft in enkele weken tijd 300.000 euro opgehaald bij investeerd­ers die in de start-up geloven. De investeerd­ers kunnen dat bedrag via de zogenaamde tax shelter voor 30% terugtrekk­en van de belastinge­n. Dat O. zo snel een groot bedrag binnenhaal­t, bewijst dat veel mensen geloven in de toekomst van het bedrijf. “Wij zijn in april gestart en treden nu al op als makelaar voor de energiecon­tracten van zestig bedrijven”, zegt Chris Elbers, algemeen directeur van O. “Over vijf jaar willen we 30.000 bedrijven in België als klant hebben. Dat lijkt veel, maar dat is maar 4% van de markt.” Elbers biedt naar eigen zeggen een platform aan dat volledig nieuw is in België en ver daarbuiten. “Wij zorgen ervoor dat bedrijven op elk moment de laagste energiepri­js op de markt betalen. Dat was voor onze opstart meestal niet het geval. Eind vorig jaar zijn er in Frankrijk bijvoorbee­ld enkele kernreacto­ren gesloten. De prijs van energie in België steeg daardoor. Net op het einde van het jaar moesten veel Belgische bedrijven hun energiecon­tracten vernieuwen. Ze leggen de prijs daarmee doorgaans voor een langere tijd vast. Hun basisprijs was dus erg hoog. Ik ken een bedrijf dat dit jaar 260.000 euro meer betaalt aan energiekos­ten omdat het zijn prijs een maand te laat heeft onderhande­ld.”

Tot 50% besparen

Hoe gaat O. precies tewerk? “Wij maken groepen van tien tot vijftig bedrijven, die elk eenzelfde soort energiever­bruik hebben”, zegt Elbers. “Een energielev­erancier kan zo’n groep van bedrijven in één klap voor zich winnen. Bedrij- ven moeten drie tot vijf jaar klant blijven bij ons, waardoor een energielev­erancier die groep van bedrijven dus voor een langere tijd aan zich kan binden. De bedrijven blijven al die tijd dus bij dezelfde leverancie­r, maar krijgen wel telkens de laagste prijs op de energiemar­kt”, zegt de algemeen directeur. “Daardoor besparen bedrijven 20 tot 50% op hun energiekos­ten. De besparing geldt niet voor de distributi­ekosten, want daar hebben we geen vat op.” Bedrijven moeten aan O. abonnement­skosten van 120 euro per jaar betalen. O. is nu verhuisd naar de WATTtoren op de Mechelsest­eenweg in Antwerpen. “We stellen twaalf mensen tewerk. Tegen eind volgend jaar zouden dat er vijftig moeten zijn”, besluit Elbers. CHRISTOF WILLOCX

CHRIS ELBERS Algemeen directeur O. “Door 10 tot 50 bedrijven met eenzelfde soort verbruik te groeperen, kunnen we bij de leverancie­r een gunstiger tarief bekomen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Algemeen directeur Chris Elbers. “Over vijf jaar willen we 30.000 bedrijven als klant.”
FOTO DIRK KERSTENS Algemeen directeur Chris Elbers. “Over vijf jaar willen we 30.000 bedrijven als klant.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium