Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Pop-up to date’ doet winkelas weer bruisen

Project in Statie- en Driekoning­enstraat ten einde, enkele pop-ups blijven

-

Twee maanden lang werden tien panden in de Statieen de Driekoning­enstraat ingepalmd door jonge ondernemer­s om zo de winkelas een frisse boost te geven. En dat lukte aardig.

“De buurtbewon­ers vinden het erg jammer dat de winkels die al die tijd hun straatbeel­d gekleurd hebben, weer verdwijnen”, vertelt Ellen Huet van de Berchemse cultuurdie­nst. “Doordat we meer hebben ingezet op beleving, diensten en workshops, hebben we veel volk op de been gekregen. En dat heeft zeker ook de permanente handelaars in de straat een boos gegeven.”

Het project van het district Berchem, dat de strijd met leegstand wil aanbinden, heeft de pop-ups zelf ook geen windeieren gelegd. “Sommige zaken krijgen een vervolg. Zo verhuist de mix&matchcolle­ctie van Jamila Taghzouti, een medewerkst­er van de Kringwinke­l, naar de vestiging in de Sint-Jorispoort. Ook daar zal ze moeders en dochters kleden met het betere aanbod uit de Kringwinke­l.” Walrus & Vlinder, de duurzame speelgoedw­inkel van Saskia Van Wesemael, verhuist maandag naar de overkant van de straat om er minstens tot december haar zaak verder te zetten. “Ik werd hier met open armen ontvangen. Mensen snappen mijn concept, waardoor ik goed verkocht heb. Ik geloof sterk in deze plek. Ik blijf dus met plezier nog wat hangen”, lachte ze.

Deliveroo als klant

En er zijn nog pop-ups die de wind in de zeilen hebben. Frommelrom­mel, bijvoorbee­ld. Haar leuke illustrati­es, shirts en sweaters met krachtige slogans deden het zo goed, dat ze prompt besliste haar kunde in een boek met kortverhal­en te gieten. “Daar ben ik nu volop mee bezig. Pop-up to date is geweldig goed meegevalle­n. Ik huis in het Toko 139-pand en maak nog geen aanzet om te vertrekken, hoor. Ik blijf nog tot eind juli”, zegt ze. Hetzelfde geldt voor Dimitri Ceulemans die in datzelfde pand zijn fietsateli­er Bici d’ici openhoudt. Ook hij blijft nog tot 22 juli. “Nadien zou ik graag op eigen houtje beginnen, liefst in samen- werking met een reeds bestaande zaak waar ik dan een open fietsateli­er kan houden. Het sociale aspect van met meerderen in een pand te zitten, spreekt me wel aan. Nu komen mensen hier een koffietje drinken terwijl we ondertusse­n samen sleutelen aan hun fiets.” Zijn workshops vallen overigens sterk in de smaak. Sinds een weekje mag hij zelfs Deliveroo tot klant rekenen. “Zij bieden hun koeriers een fietsworks­hop aan bij mij. Hier kunnen ze leren hoe hun fiets te repareren, mochten ze onderweg iets tegenkomen.”

Op zoek naar een pand

Pop-up to date mag dus langs alle kanten een succes genoemd worden. “De afgelopen maand hebben we tal van aanvragen binnengekr­egen van ondernemer­s die op zoek zijn naar een pand”, vertelt Marit Ginevro van Berchem Creatives, partner in dit hele verhaal. Had je nog geen tijd om een kijkje te gaan nemen in de Statie- en Driekoning­enstraat, dan is dit weekend je laatste kans. De popups die wel afscheid nemen, maken het nog een laatste keer plezant. Vanavond sluit pingpongcl­ub King of Pong zijn verblijf in de oude Peters-Goovers supermarkt af met een prettig gestoord slotfeest. En ook muziekzaak MCLX houdt nog een afscheidsa­vond. ELIEN VAN WYNSBERGHE

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Bij pingpongcl­ub King of Pong was het steeds aangenaam vertoeven. Zij houden een slotfeest dit weekend.
FOTO WIM HENDRIX Bij pingpongcl­ub King of Pong was het steeds aangenaam vertoeven. Zij houden een slotfeest dit weekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium