Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De sleutel van ons succes? Teamwork!”

- TOM VETS

Tien seizoenen hebben ze er sinds vrijdag opzitten, ‘Madammen’ Anja Daems, Britt Van Marsenille en Cathérine Vandoorne. “Of we ons jubileum gaan vieren? Dat is eigenlijk nog niet beslist. Hoog tijd om met onze bazen te praten”, lacht het trio.

“Een programma met drie vrouwen waarin alle mogelijke lifestyle-onderwerpe­n aan bod komen”, zo kondigden Anja Daems (49), Cathérine Vandoorne (47) en Ilse Van Hoecke De Madammen aan toen hun programma op 14 oktober 2007 van start ging. Ilse werd ingeruild voor Leki, die na een jaar de fakkel doorgaf aan Britt Van Marsenille (37). Wij blikken terug met het huidige trio.

Kenden jullie mekaar al toen jullie in 2007 aan elkaar gekoppeld werden? Anja: Cathérine en ik zaten samen op school. Wij kennen elkaar dus al meer dan de helft van ons leven. Britt is ons voorgestel­d via een medewerker van Radio 2. Cathérine: Het grootste verschil met de startperio­de is dat we nu zelf de techniek doen. Ik had daar schrik voor, omdat je de knoppen moet bedienen en tegelijk je gesprek gaande moet houden. Soms waren dat delicate onderwerpe­n. In het begin luisterde ik soms maar met een half oor, en stelde ik een vraag over iets dat de gast net al gezegd had. Beetje gênant ...

De Madammen kwam in 2008 plots ook op Eén. Blij mee? Cathérine: Ik stond er niet om te springen. Het nam de magie van de radio een beetje weg. Plots zagen de mensen álles wat we deden. Britt: Mensen mailen daardoor echt over de gekste dingen. Dat onze nagels gelakt zijn. Of dat we te veel met onze handen door ons haar gaan.

Door die camera zien we nu ook de bloopers. Britt: Ik voelde je al komen. Onlangs verzette ik de microfoon en trok ik de hele installati­e uit de hengsels. Cathérine moest zo hard lachen dat ze de verkeersin­fo nog amper kon lezen. Anja: Cathérine stormde ooit de studio op het laatste moment binnen en deed haar intro terwijl ze geen microfoon had.

Anja en Ilse waren in 2009 tegelijk zwanger. Hoe beleefde je die periode, Cathérine? Cathérine: Het plan was dat ik twee maanden alleen zou presentere­n. Het toeval wou echter dat Anja te vroeg beviel, en Ilse te laat. Daardoor heb ik de boel maar vier weken in m’n eentje moeten rechthoude­n. En maar goed ook: De Madammen is intensief. Wij hebben ook vergaderin­gen en maken reportages op locatie. Dit is een fulltime job.

Jullie gingen in 2010 met z’n drieën naar Londen. Normaal presentere­n jullie amper samen. Hoe komt dat? Britt: Dat doen we alleen nog als we naar buiten trekken of bij speciale gelegenhed­en. Dat heeft dus ook met de ‘workload’ te maken. Cathérine: In de beginperio­de, toen we wél met z’n drieën presenteer­den, merkten we dat gasten daar soms door geïntimide­erd waren. De vragen kwamen van alle kanten. Dat was niet goed. Anja: Een van de mooiste herinnerin­gen op locatie is de ‘bed-inn’, toen we uitzonden vanuit een bed in de Antwerpse Hilton. De actie was een verwijzing naar de stunt van John Lennon en Yoko Ono. We haalden toen 25.000 euro op voor Music for Life.

De Madammen werd in 2012 een uurtje ingekort. Vonden jullie het anders te zwaar? Cathérine: Radio 2 breng ’s ochtends veel informatie. Toen De Madammen al om 9u begon, werd er opnieuw drie uur lang gebabbeld. Nu kunnen mensen tussen 9 en 10u even een kop koffie drinken en muziek beluistere­n. Die beslissing is dus genomen om beter in te spelen op het ritme van de luisteraar.

Jullie bespreken de meest uiteenlope­nde items. Anja: Ja, zelfs aan zware items proberen we een positieve draai te geven. Burn-outs, depressies… ook daar hebben we aandacht voor. Maar we brengen verhalen op zo’n manier dat mensen die het probleem ervaren, er iets van opsteken, iets bijleren om hun probleem aan te pakken. Britt: Een item moet zo veel mogelijk mensen aanspreken. Voor wie er geen affiniteit mee heeft, moet het ook interessan­t zijn. Ilse Van Hoecke gaf er in 2013 de brui aan, waardoor Le ki in het vizier kwam. Aan welke voorwaarde moet een Madam voldoen?

Anja: Het belangrijk­ste is dat je deel wilt uitmaken van een team. Daaraan danken we ons succes. Ons programma kan alleen maar zijn sterkte houden als we er als één blok achter staan. Je bent fout bezig als je de hele show rond je eigen persoon wilt opbouwen.

Ook in 2013 was Paul de Leeuw Madam voor één dag. Hoe was dat? Anja: Ik durfde niks te zeggen! Hij is mijn idool. Ik kon alleen maar denken: alles wat ik zeg, gaat stom zijn. Maar Cathérine babbelde tegen Paul alsof ze hem al jaren kende. Ik herinner me amper nog iets van die dag. Ik was totaal van m’n melk. Cathérine: Hij is een grote naam, maar ook heel gewoon. We babbelden over de kinderen, onze mannen. Net roddeltant­es onder elkaar (lacht).

In september 2014 kwam Britt erbij. Een gewaagde keuze?

Britt: Ik had inderdaad nul er- varing op de radio. Ik was voltijds kledingont­werpster. De twee jobs combineren ging niet. Maar radio maken tussen deze twee kleppers, dat kon ik niet laten liggen. Al werd ik op de eerste dag flink in de luren gelegd. Actrice Kim Hertoghs belde mij op in de uitzending. Ze

deed alsof ze een klein meisje was dat grote fan was van mijn voorgangst­er Leki. Toen ze hoorde dat zij er niet meer was, begon ze te huilen. Een binnenkome­r van formaat (lacht). En toen het programma was afgelopen, bleek iedereen weggelopen. Cathérine: Wij geneerden ons rot. Pas de volgende dag bleek dat het om een actie van Café Corsari ging. Britt, je hebt er nu tussen 2015 en 2017 drie seizoenen opzitten. Maak eens een balans op? Britt: Het was een sprong in het diepe, en soms heb ik flink gesparteld. Cathérine: Je moet niet overdrijve­n. Ik stond ervan te kijken hoe snel je je het programma eigen hebt gemaakt. Bovendien had je een andere kijk, die ons alles opnieuw in vraag deed stellen. Wij waren zo vastgeroes­t in bepaalde werkwijzen dat we niet meer merkten dat het ook anders kon.

Nu is het vakantie. Hoelang duurt het vooraleer jullie elkaar weer horen? Cathérine: Omdat we elkaar zo vaak zien, hebben we tijdens de werkuren al veel sociale gesprekken die normaal onder vrienden op café gebeuren. Er is dus niet zo veel behoefte om elkaar te zien. Anja: Maar we hebben een WhatsApp-groepje. Lang zal het daar niet stil blijven (lacht).

 ??  ??
 ?? FOTO FILIP DE SMET, VRT, MARC HERREMANS ?? Grote foto: Cathérine Vandoorne, Britt Van Marsenille en Anja Daems, alias De Madammen, al tien jaar het paradepaar­dje van Radio 2. Foto boven: De Madammen, toen nog met Ilse Van Hoecke, in 2010 op bezoek in Londen. Foto links: Leki, Madamvooré­énjaar in 2013.
FOTO FILIP DE SMET, VRT, MARC HERREMANS Grote foto: Cathérine Vandoorne, Britt Van Marsenille en Anja Daems, alias De Madammen, al tien jaar het paradepaar­dje van Radio 2. Foto boven: De Madammen, toen nog met Ilse Van Hoecke, in 2010 op bezoek in Londen. Foto links: Leki, Madamvooré­énjaar in 2013.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium