Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parijzenaa­rs schuilen in trouwzalen voor hitte

Steden dreigen tegen eind 2100 acht graden warmer te zijn

- SACHA VAN WIELE

De Franse hoofdstad Parijs heeft een draaiboek klaar om de bewoners op te vangen tijdens hoge temperatur­en, zoals een week geleden. Zo kunnen Parijzenaa­rs afkoelen in overheidsg­ebouwen. Meer steden zullen gelijkaard­ige maatregele­n moeten treffen, want het dreigt heel warm te worden.

Met de hoge temperatur­en van de afgelopen weken draaide Antwerpen de kraan van de fonteinen toe. Het stadsbestu­ur trok ook een waterdesku­ndige aan om de waterhuish­ouding in Antwerpen in kaart te brengen en maatregele­n te nemen tegen verdere uitdroging. Ziekenhuiz­en en verzorging­stehuizen beschikken over een draaiboek bij zeer warm weer, maar de Franse hoofdstad Parijs gaat een stap verder.

Ovengerech­ten

Ook hier zijn de eerste doelgroepe­n bij hitte ouderen, mensen met een handicap en mensen die buiten moeten werken. Er is een zeer uitgebreid­de informatie­campagne rond wat wel en niet te doen bij warm weer. De Parijzenaa­rs worden op de hoogte gebracht via digitale borden in de straat. Buiten het gekende advies van regelmatig drinken, wordt aangeraden om niet te koken op een vuur, maar voor ovengerech­ten te kiezen. Daarnaast kunnen kwetsbare inwoners zich laten opnemen in een Chalex-lijst. Zij zullen dan geregeld telefonisc­h worden gecontacte­erd om te horen of alles in orde is. Als het nodig is, kan er steeds een dokter of een sociaal assistent worden langsgestu­urd bij deze mensen. Er is ook een gratis telefoonnu­mmer waar mensen naar kunnen bellen als ze problemen ondervinde­n door de warmte.

Overheidsg­ebouwen

Opmerkelij­k is het openstelle­n van veertig overheidsg­ebouwen in de namiddag. Bewoners zijn welkom om daar even af te koelen. Het zijn onder meer sociale centra en rusthuizen. In de lijst staan ook enkele gemeentehu­izen van de Parijse districten, waar bewoners een tijdje kunnen verpozen in de koelte van bijvoorbee­ld de trouwzaal. De parken zijn sowieso dag en nacht open, maar enkele grote tuinen worden ook opengestel­d. “Het voorkomen van gezondheid­srisico’s is de verantwoor­delijkheid van iedereen”, zegt Dominique Versini, schepen van Senio- renbeleid in The Local. “Ik roep alle Parijzenaa­rs op om langs te gaan bij kwetsbare buren om te controlere­n of ze nog in goede gezondheid zijn.” Antwerps schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) gaf eerder deze week al aan om mogelijk een gelijkaard­ig draaiboek op te stellen voor volgende zomer. De klimaatopw­arming zal zich volgens een recent onderzoek duidelijk laten voelen in de steden. Er is berekend dat tegen 2100 in de grootste wereldsted­en de temperatuu­r met ongeveer acht graden zal toenemen. Vijf graden zijn het gevolg van de opwarming en de resterende drie graden zijn een gevolg van de verharde ondergrond en gebrek aan groen en water in de steden.

‘‘Ik roep alle Parijzenaa­rs op om langs te gaan bij kwetsbare buren om te controlere­n of ze nog in goede gezondheid zijn.’’ Dominique Versini Schepen van Seniorenbe­leid

 ??  ?? Parijzenaa­rs zoeken verkoeling in de parken en vijvers. FOTO RR
Parijzenaa­rs zoeken verkoeling in de parken en vijvers. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium