Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik niet op schema? Laat ze maar zeggen...”

topfavorie­t dankzij zijn verleden, niet op basis van prestaties van dit seizoen

- Chris Froome HUGO COOREVITS

Heel de wereld is het erover eens: Chris Froome was de voorbije maanden minder sterk dan andere jaren. Maar de drievoudig­e Tourwinnaa­r zelf denkt er het zijne van. “Ik zit perfect op schema voor deze Tour.” Spreekt de topfavorie­t de waarheid of speelt hij blufpoker? Aan de vooravond van de start probeert hij de wereld nog eens te overtuigen van het eerste. STELLING 1 Hij is nog een schim van zichzelf

De uittredend­e winnaar heeft de perceptie wat tegen, maar zelf doet de 32-jarige Keniaanse Brit zich altijd voor alsof hij helemaal zen is. Diep in zijn hart laat hij allang niet meer kijken. Toch is er dat altijd terugkeren­d zinnetje dat hij sinds de Dauphiné aanhaalt. “Ik sta voor de grootste uitdaging ooit. Dat besef ik. Vier zeges is beter dan drie, dat gegeven alleen al motiveert me. Maar hoe meer keren je de Tour wint, hoe groter de verwachtin­gen van buitenaf zijn. Ik ben niet vergeten hoe ik in 2013 en 2015 telkens op mijn tandvlees eindigde. Sinds vorig jaar probeer ik iets later in conditie te zijn, waardoor ik net dat tikje frisser de zomer induik en kan doortrekke­n naar de Vuelta. Ik weet hoe ik me moet klaarmaken voor een Tour, geloof in mijn voorbereid­ing en in mijn coach Tom Kerrison. Oké, de Tour is anders dan alle andere koersen. Je moet alles vermenigvu­ldigen met tien. Je moet kunnen omgaan met de gekste omstandigh­eden, maar ik heb al bewezen dat ik dat kan. Sinds de geboorte van mijn zoontje Kellan weet ik ook beter waarom ik dit leven leid. Vroeger vertrok ik op trainingsk­amp zonder twee keer na te denken. 24 uur op 24, zeven dagen op zeven was ik met de fiets bezig. Als ik nu thuis ben, zet ik de knop iets meer op off. De komst van Kellan zorgde voor een betere balans.”

Chris Froome “Ik vind het leuk dat ze me nu al in één adem met Anquetil, Merckx, Hinault en Indurain noemen, maar ik wil ook qua zeges op dezelfde hoogte raken.”

STELLING 2 Het gedoe rond Team Sky zal hem parten spelen

Froome liet nog maar weinig zien, maar ook zijn Team Sky zit al sinds september vorig jaar in woelig water. Slag om slinger verschijnt zijn werkgever in de Engelse media vanwege de verdachte pakketjes die Wiggins kreeg in 2012 en 2013. Daarbij wordt ook doorlopend gemikt op Dave Brailsford, maar die blijft herhalen dat hij alles goed deed, doet en zal doen. Feit is wel dat een deel van de Engelse media Brailsford­s verhaal rond Wiggins niet helemaal gelooft en blijft speuren. Froome vertelde woensdag dat hij van plan is om tot 2021 bij Sky te blijven, dat de contractve­rlenging in het laatste stadium zit. De timing waarop hij dat zei, was perfect: de laatste persconfer­entie voor de Tour. Het is altijd leuk als de kopman zijn vertrouwen in de ploeg uitspreekt en tegelijk probeert de gespannen sfeer weg te nemen. De zaak-Wiggins laat Froome koud, in die zin dat hij zich geen betrokken partij voelt. “Ik kreeg zeker niets aangeboden. Het is niet mijn zaak. Ik schenk er ook weinig aandacht aan.” Minder nieuws is dat hij zijn meesterkne­cht Wout Poels met een overbelast­e knie moet missen. De Nederlande­r was de man die hem in 2014 en 2015 over de hoge cols naar Parijs sleurde. “Het is doodjammer dat Wout er niet bij is”, zegt Froome. “Omdat hij een vriend is, weigerde ik mee te beslissen. Ik was veel minder betrokken bij de samenstell­ing van de ploeg dan andere jaren.”

STELLING 3 Porte wordt zijn grootste tegenstand­er

Froome laat geen enkele gelegenhei­d onbenut om Richie Porte als zijn kwaadste tegenstand­er aan te duiden. In de Dauphiné was Froome niet sterk genoeg om zelf te winnen, maar hij liquideerd­e wel zijn vriend van weleer. Genadeloos. Porte is de man die als ploegmaat voor hem de rode loper naar zijn eerste Tourzege uitrolde en die hem beter dan wie ook kent. “Nu weet Richie ook hoe het voelt om het geel te dragen. Dan is het allen tegen één”, merkte Froome eerder cynisch op. “De Tour is in de eerste plaats een fysieke slag van drie weken, maar het is ook voor een stuk een mindgame. Nochtans gaat het allemaal zo gemakkelij­k bij Richie. Ik zeg al heel lang dat in Porte een potentiële Tourwinnaa­r schuilt. Het is alleen een kwestie van tijd. Eens moeten de stukjes van de puzzel voor hem precies in elkaar passen. Het kan zijn jaar worden, jazeker. In de Dauphiné ging hij in de tijdrit sneller dan Tony Martin. Dat doe je niet zomaar. Hij ziet er sterker uit en straalt meer vertrouwen uit. Hij gelooft ook meer in zijn ploeg. Ik heb voor dit jaar een lange shortlist. Telkens er eentje tijd verliest, schrap ik een naam.”

STELLING 4 Het is geen parcours voor hem

Van de Tourdirect­ie is bekend dat ze het parcours altijd een beetje tegen de uittredend­e winnaar maakt. Velen fluisteren dat dit parcours niet alleen is uitgeteken­d om elke dag het nodige spektakel te krijgen, maar ook om Frankrijk met Romain Bardet eindelijk weer aan een Tourwinnaa­r te helpen. Vandaar minder tijdritkil­ometers en veel afdalingen na een hoge col in plaats van aankomsten bergop. Er wachten ook vier cols tot ver boven de 2.000 meter en veel klimstroke­n van tien procent gemiddeld, wat in het voordeel is van Quintana. Froome haalt de schouders op. “Het is niet mijn favoriete parcours, maar wat maakt het uit? Het is aan de renner om zich aan te passen aan het traject, niet omgekeerd. Om de Tour te winnen, moet je agressief koersen. Er werd al van alles over mij verteld: dat ik niet op kasseien kan rijden, dat ik niet kan afdalen, dat mijn meester-helpers er niet langer bij zijn. Ach, elke Tour schrijft zijn eigen verhaal. Als ik de beelden van vorig jaar op de Ventoux terugzie (toen Froome na pech zonder fiets een stuk van de berg opliep, red.), lach ik me een breuk. Grappig, maar op dat moment was het totale paniek. Het was zo’n moment dat je in elke Tour krijgt en dat perfect je karakter definieert. Het illustreer­t de vaste wil om in het geel te blijven. Ik vind het leuk dat ze me nu al in één adem met Anquetil, Merckx, Hinault en Indurain noemen, maar ik wil ook qua zeges op dezelfde hoogte raken.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Chris Froome laat zich nog even verleiden tot het uitdelen van handtekeni­ngen. Vanaf vandaag gaat de focus volledig op het najagen van een vierde Tourzege.
FOTO PHOTO NEWS Chris Froome laat zich nog even verleiden tot het uitdelen van handtekeni­ngen. Vanaf vandaag gaat de focus volledig op het najagen van een vierde Tourzege.
 ??  ??
 ??  ?? Nairo Quintana
Nairo Quintana
 ??  ?? Alberto Contador
Alberto Contador
 ??  ?? Richie Porte
Richie Porte
 ??  ?? Romain Bardet
Romain Bardet
 ??  ?? 35% kans op eindzege
35% kans op eindzege

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium