Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Recente moorden op moslims in India zijn maar topje van ijsberg

-

India is opgeschrik­t door een lynchparti­j op een jonge moslim. Het geweld tegen niethindoe­s heeft het dagelijkse leven diep besmet.

b

Een gewone dag in Sonia Vihar, een buitenwijk van New Delhi. De rode bakstenen muur van een moskeetje in aanbouw trilt. Enkele mannen breken de bovenste laag af. Als de muur helemaal instort, juichen ze. Algauw blijft niets anders over dan stof. De krant Milli Gazete filmde het voorval begin deze maand. De moslims van Sonia Vihar konden de plek amper negen dagen als gebedsplaa­ts gebruiken – hun oude moskee was te klein. Maar dat viel niet in de smaak bij de hindoes in de wijk. In India is zowat 15% van de bevolking moslim. Ze delen dezelfde buurten en markten met de hindoes. Na de raid op de moskee werden die dagelijkse contacten plots veel gevaarlijk­er, stelde journalist Basit Malik vast. “De dag nadien kreeg een moslimkapp­er van zijn huurbaas, een hindoe, te horen dat hij zijn zaak beter een dag sloot. Maar de politieche­f zei niets te weten over de aanval.”

Zoeken naar iets verdachts

Malik liep rond in de wijk en vroeg meer uitleg. Mensen verwezen hem door naar één van de rijkste mannen: iemand met een huis van twee verdieping­en. Die vergoelijk­te het voorval en nodigde Malik uit voor een ‘verzoening­svergaderi­ng’. “Even later was ik omringd door wijkbewone­rs, die me begonnen uit te vragen en te slaan”, vertelt Malik. Omdat hij vast wel Pakistaans moest zijn, met zo’n islamitisc­h klinkende naam. “Uiteindeli­jk namen ze mijn laptop, identiteit­skaart en gsm af. Ze zochten door al mijn bestanden naar iets verdachts.” Wat Malik vooral opviel, was hoe de massa telkens wachtte op wat de leidersfig­uur zou zeggen. Zolang die niets deed, bleven ze Malik slaan en beledigen.

Paranoïde volksbeweg­ing

Malik maakte hardhandig kennis met de Nationale Patriottis­che Beweging (RSS). Dat is een sociale, paramilita­ire beweging, gewijd aan het hindoenati­onalisme. De RSS ontstond in de jaren twintig, losjes geinspiree­rd door fascistisc­he groepen in Europa. Vandaag heeft de RSS scholen, jeugdkampe­n, kranten, en nog veel meer. De beweging steunt premier Modi’s partij BJP, maar hangt niet echt aan de leiband. Het is eerder andersom. De militante invloed van de RSS verspreidt zich snel onder gewone hindoes. “Het is een erg hiërarchis­che beweging”, schrijft antropolog­e Kalyani Menon. Voor veel lageropgel­eide hindoes is het woord van een hindoe met status heilig, zelfs belangrijk­er dan de wetten van de staat. Ook in Sonia Vihar was dat zo, want de wijkbewone­rs luisterden eerst naar hun machtige buurtbewon­er met zijn grote huis, en gingen dan pas naar de politie. Volgens de RSS is geweld oké, als je de steun krijgt van de ‘gemeenscha­p’ ( lees: de hindoemeer­derheid).

Samenzweri­ngen

De beweging ziet ook overal samenzweri­ngen door niet-hindoes. Moslims zijn zogezegd een ‘volksvreem­d’ en ‘weg te zuiveren’ element. In Sonia Vihar zei men tegen Basit Malik dat de lokale moslims betaald waren door Pakistan. “Die willen alles doen om de meerderhei­d te worden!” Gewelddadi­ge incidenten tegen moslims zitten in stijgende lijn volgens het Centrum voor Samenlevin­g en Secularism­e in Mumbai. Sinds september 2016 waren er meer dan een dozijn lynchparti­jen, vooral tegen moslims en vooral in staten geregeerd door

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium