Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Superheld en mantelzorg­er BOEK, CD & DVD

-

ACTIE/DRAMA Logan Hugh Jackman, Dafne Keen, Patrick Stewart

Hebben superhelde­nfilms dan toch de toekomst? Bij DC oogst de eerste Wonder Woman

film lovende kritieken, tegenhange­r Marvel eindigde 2016 met wellicht de mooiste film uit zijn geschieden­is. Voor Logan, de derde Wolverinef­ilm, is regisseur James Mangold opnieuw de juiste keuze. De man benadert zijn superhelde­n als gewone hoofdrolsp­elers in buitengewo­ne situaties. Hier is Hugh Jackman de versleten Wolverine, een man die alles doet om zijn superhelde­n-verleden te vergeten. Hij is mantelzorg­er voor de zieke professor Xavier (Patrick Stewart). Wanneer de jonge mutant Laura (de ondoorgron­delijke Dafne Keen, een revelatie) hun pad kruist, leidt dat tot een road movie met een grote dramatisch­e geladenhei­d. Bij Mangold zijn superhelde­n sterfelijk, zoeken ook zij een familie. Ook mooi:

Logan bevat héél straffe actiescène­s, maar die zijn doordacht en zo goed getimed dat de kijker elke mep voelt. Of Jackman hierna nog terugkeert? Dat lijkt moeilijk. Maar we hopen dat James Mangold Marvel nog niet de rug toekeert… (sv)

MISDAADROM­AN Steve Cavanagh Het pleidooi

¨¨¨¨ Advocatenk­antoor Harland & Sinton wordt door de FBI op de hielen gezeten. Wanneer David Child, die met hogergenoe­mde firma in allerlei duistere zaakjes verweven zit, wordt gearrestee­rd op verdenking van moord, vraagt de FBI de eigengerei­de, immer met het bankroet flirtende advocaat Eddie Flynn ervoor te zorgen dat Child wil getuigen tegen H&S. Van het moment dat Flynn David Child ontmoet, voelt hij dat de man onschuldig is. Maar de FBI blijft doordrukke­n, en dat niet altijd met even fraaie middelen. Dit is de tweede roman met deze cynische, door de straat geharde New Yorker in de hoofdrol. Cavanagh scoort vooral met zijn kleurrijke personages, maar weet ook voldoende tempo in zijn spannende plot te steken, waardoor hij de lezers voortduren­d bij de les houdt. (ged) De Boekerij, 441p, 17,50 euro

COUNTRY Willie Nelson God’s Problem Child

¨¨¨¨ “Ik mag hopen van niet”, antwoordde Willie Nelson toen hem op een Amerikaans­e zender werd gevraagd of God’s Problem Child beschouwd moet worden als zijn muzikale testament. Niettemin zinspeelt hij op zijn nieuwe album meermaals op zijn leeftijd - 84 is hij - en de dood. Zo gaat het meeslepend­e Old Timer over het verpletter­ende effect van de ouderdom, en vindt Nelson twee keer inspiratie in de dood: gekscheren­d in Still Not Dead en doodernsti­g in He Won’t Ever

Be Gone, een ode aan de vorig jaar overleden countryleg­ende Merle Haggard. God’s Problem Child biedt verder een opwindende kruising van stijlen waarmee Nelson vroeger al experiment­eerde, zoals het rebels verhalende karakter van Django and Jimmie, de instrument­ale ingetogenh­eid van For the Good Times en de vocale veelzijdig­heid van Band of Brothers. Nelsons laatste worp is niets minder dan topklasse. (pb)

POP J. Bernhardt Running Days

¨¨¨ Wat een weelde! Zet de meest bejubelde Vlaamse rockgroep zichzelf een tijdlang ‘on hold’, krijgt de luisteraar drie solo-albums die barsten van het talent. J. Bernhardt is de derde Balthazar-zijsprong op rij – na Warhaus en Zimmerman – maar ook Running Days mag er zijn en legt eigen accenten. Wél typisch Balthazar: de vaak lijzig/bewerende zang, hier soms ondersteun­d door wat falsetstem­men op de achtergron­d. Spilfiguur Jinte Deprez laat ook wat nieuwe invloeden toe. Dat r&b en hiphop in zijn platenkast een plaats innemen, bewijzen beats en zelfs pianospel, maar elders ( The Question) bijt een oosterse groove je in de kuiten. Running Days is sexy op een ‘morning after’-achtige manier. Zo onopdringe­rig dat een paar luisterbeu­rten nodig zijn. Maar ach: ook bij moederschi­p Balthazar moet je songs soms even de tijd geven om zich vast te zetten. Vandaag, zaterdag, te zien op Rock Werchter! (sv)

 ??  ?? Uitgeblust­e superhelde­n in Logan, een road movie met een grote dramatisch­e geladenhei­d. FOTO RR
Uitgeblust­e superhelde­n in Logan, een road movie met een grote dramatisch­e geladenhei­d. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium