Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn heus wel mee met de Twittergen­eratie”

! " #$ ! %

- Bart Roggeman

Het netwerkeve­nt wordt op poten gezet onder impuls van VDAB, dat eerder al met succes een gelijkaard­ig concept voor en door jongeren lanceerde . “In navolging van de jobbeurzen die in Lier en Mechelen voor en door jongeren werden georganise­erd, willen we dit concept nu uitbreiden naar werkzoeken­de 55-plussers. Want voor hen is netwerken dé manier om aan een job te geraken. En dat leren ze het best door het zelf te doen”, zegt provinciaa­l communicat­ieverantwo­ordelijke bij VDAB Sandra Van Loo. “Daarom bieden we hen nu de unieke kans om zelf een netwerkeve­nt te organisere­n in hun eigen provincie, voor andere werkzoeken­de 55-plussers en werkgevers. Bedoeling is dat ze, onder begeleidin­g van onze ervaren bemiddelaa­rs, zelf zorgen voor de uitwerking van het concept, de planning, de communicat­ie, de promotie, de standen, de uitnodigin­g van andere werkzoeken­de 55-plussers en werkgevers,...”

3

Daartoe zijn de deelnemers onderverde­eld in een aantal werkgroepe­n. Jan Vanselder (57) uit Edegem maakt deel uit van de stuurgroep. Als 55-plusser ervaart hij dat het niet evident is om op die leeftijd nog op jobjacht te gaan, maar het ontbreekt hem geenszins aan motivatie. “Ik heb mijn hele carrière al in de IT gewerkt. Na 25 jaar werkzaam te zijn geweest bij een bank moest ik door een grote reorganisa­tie vertrekken. Ik was toen vijftig. Een vijftal maanden later kon ik aan de slag bij een bank in Brussel, maar anderhalf jaar geleden kwam ik eveneens door een reorganisa­tie weer op straat te staan. Intussen ben ik al meer dan een jaar terug op zoek en de teller staat intussen al op 118 sollicitat­ies. Maar ik heb helemaal geen moeite om mij te motiveren. Ik leg mij nu toe op agile en scrum in de softwareon­twikkeling en ben overtuigd dat ik met mijn ervaring hierin nog heel wat bij te dragen heb”, vertelt hij. “Wat mij sterkt in mijn motivatie is dat ik een heel breed netwerk heb, onder meer via LinkedIn. Dat is heel belangrijk om te hebben. De kans die we nu krijgen om zo’n event op poten te zetten, is in die zin zeker interessan­t. Ik heb de voorbije weken al heel wat interessan­te mensen ontmoet en de samenkomst­en zijn al heel verrijkend geweest. Met dit netwerkeve­nt hoop ik op die manier mijn netwerk nog wat uit te breiden”, zegt Jan.

2

Ook Hilde Poppe (55) uit Schoten pikt haar wagentje graag aan. De licentiate politieke en sociale wetenschap­pen die in de wereld van opleidings­centra aan de slag was, zit sinds april zonder werk. “Ik ben dus nog niet zo lang op zoek, maar ondervind toch dat, hoewel het niet vlakaf wordt gezegd, de leeftijd mee speelt. Natuurlijk ben je voor een werkgever een duurdere kracht, maar we hebben toch ook heel wat troeven. Omdat ik in het verleden vanuit mijn job al met VDAB samenwerkt­e, wilde ik graag hiermee instappen. De belangstel­ling was enorm en het is nu belangrijk om structuur in het geheel te brengen. Maar het is een heel interessan­te groep met allemaal mensen die de drive hebben zich nog een keer te smijten. Ik zie dit kanaal als een ideaal middel om zoveel mogelijk contacten uit te wisselen en je netwerk uit te breiden om zo toch nieuw werk te vinden”, meent ze. “Een van de moeilijkst­e taken is volgens mij bedrijven te overtuigen zich te verplaatse­n om ons, 55-plussers, te ontmoeten. Dat wordt de grootste uitdaging”, zegt Hilde. Een uitdaging die Linda Darcon (58) uit Niel, die deel uitmaakt van de werkgroep externe contacten, met heel wat gedrevenhe­id tegemoet ziet. “Op talent staat geen leeftijd, ongeacht welke opleiding. We willen de werkgevers laten zien dat ze heus ook wel hun voordeel kunnen doen met iemand van 55+ in huis te halen. En dat we heus nog wel mee zijn met onze tijd. In onze groep zijn er heel wat voor wie Facebook, Twitter, WhatsApp, LinkedIn en noem maar op geen geheimen hebben. In de aanloop naar het event gaan we via die kanalen dan ook teasers posten. Om de nieuwsgier­igheid op te wekken en te tonen dat we naast onze ervaring nog meer in onze mars hebben. Op het event willen we bijvoorbee­ld ook een aantal interessan­te sprekers uitnodigen”, vertelt ze enthousias­t. “Iemand van 55+ kan nog evenveel energie hebben als een jongere. Ik ben nu een opleiding management assistant aan het volgen. Na 32 jaar opnieuw op de arbeidsmar­kt komen, is best even schrikken, maar ik zit niet stil. Op mijn cv vermeld ik bijvoorbee­ld ook nooit mijn leeftijd. Als ze zien wat ik allemaal heb gedaan, weliswaar allemaal binnen hetzelfde bedrijf, kan dat daaruit wel worden opgemaakt. Maar zo hebben ze tenminste heel je cv gelezen en wordt je cv op een andere manier bekeken”, meent Linda. De 55-plussers zijn nu in volle voorbereid­ing en komen hiervoor wekelijks bij mekaar. Het event staat gepland midden oktober.

“Zeker als 55-plusser is het belangrijk om een breed netwerk te hebben.” Jan Vanselder, werkzoeken­de

 ??  ?? Op het event willen de 55-plussers aan werkgevers en leeftijdsg­enoten tonen dat ze zeker nog een plek verdienen op de arbeidsmar­kt.
Op het event willen de 55-plussers aan werkgevers en leeftijdsg­enoten tonen dat ze zeker nog een plek verdienen op de arbeidsmar­kt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium