Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom mag ik de waarheid niet zeggen?”

Bart De Wever over agressie tegen politie, de staat van de stad en de verkiezing­en van 2018

- ERIC DONCKIER, INDRA DEWITTE

De incidenten waarbij politieage­nten werden aangevalle­n en de ophef die daarrond woedt, blijven Bart De Wever hoog zitten. En daarbij neemt hij ook de media in het vizier. “Elk jaar na het einde van de ramadan stellen we vast dat er in bepaalde wijken jongeren voor problemen zorgen. Dat is zo evident als dat de zon schijnt. Maar dat mag blijkbaar niet meer gezegd worden, want dan krijg ik de vraag of ik kan bewijzen dat de zon schijnt.”

Misschien is die kritiek voor een stuk het gevolg van de wijze waarop u communicee­rt. Waarom zou men de waarheid niet mogen zeggen zoals die is? Dat zal ik nooit begrijpen. Het gaat om een fenomeen dat elk jaar terugkeert. Ook de burgemeest­er van Hilversum stelde dat vorig jaar vast in zijn stad. En ook hij kreeg toen de Nederlands­e pers over zich heen. De voorspelba­arheid van de media is verschrikk­elijk. Niet de jongeren, maar de agenten zouden aan de basis liggen van de incidenten, wegens racistisch. En ik zou hen de hand boven het hoofd houden. Dat ik de schuld krijg voor alles en nog wat, dan ben ik gewoon. Het is het recht van de oppositie om kritiek te hebben. Peter Mertens en de PVDA zijn in dat opzicht niet te overtreffe­n. Maar wanneer op een jongerenme­eting van de PVDA geïnsinuee­rd wordt dat alle politieage­nten in Antwerpen racisten zijn, dan kan ik dat niet tolereren.

Dan moet u optreden als burgemeest­er. Ik heb donderdagm­orgen mensen van de Marokkaans­e gemeenscha­p ontvangen. Ook veel ouders daar zijn ongerust over hoe ze een aantal jongens zien evolueren. Let op, we mogen de zaken ook niet erger voorstelle­n dan ze zijn. Het gaat hoogstens om een twintigtal jongeren die zich hebben laten aanpraten dat ze wegens racisme en discrimina­tie sociaal-economisch niet aan bod zullen komen. Anderzijds worden ze getriggerd door zij die wel veel geld hebben en met dure auto’s rondrijden in hun wijk. Veelal gaat het om geld uit de criminalit­eit, vooral drugs. Ze zijn een rolmodel voor deze jongeren. Ze claimen het publiek domein en willen er de regels bepalen. Daarbij keren ze zich niet alleen tegen de politie, maar bijvoorbee­ld ook tegen bepaalde middenstan­ders of te kort gerokte vrouwen. Dat kan men niet tolereren. Wat we vooral moeten proberen te doen, is voorkomen dat deze jongeren uiteindeli­jk gerekrutee­rd worden door de drugsdeale­rs en helemaal in de criminalit­eit belanden. Of dat ze het kanonnenvl­ees van het gewelddadi­g extremisme worden. Want we zien een verschuivi­ng binnen het terrorisme. Aanvankeli­jk hadden we te doen met groot terrorisme door georganise­erde groepen. Vervolgens zijn we geëvolueer­d naar wat ik terrorisme 2.0 noem. Het gaat dan om teruggekee­rde Syriëstrij­ders die met zwaardere wapens hier aanslagen plegen. En we zijn al bij terrorisme 3.0 aanbeland, met homegrown terroriste­n die zelfs nooit in Syrië waren, maar hier gerekrutee­rd worden door het crimineel milieu en aanslagen plegen met kapmessen en bestelwage­ns. In de grote steden is er een duidelijke link tussen criminalit­eit en gewelddadi­g extremisme.

Hoe probeert u de zaken aan te pakken? Het is een probleem dat over een langere periode is gegroeid en dat je niet in een paar jaar krijgt rechtgezet. We hebben als stad moeten besparen. Toch investeren we meer in onderwijs, in sociaal beleid waarvoor we het budget met 20% hebben opgetrokke­n. We zetten ook in op bemiddelin­gsteams, de versterkin­g van de sociale cohesie, de wijkwerkin­g en het optrekken van de diversitei­t binnen ons politiekor­ps. We zitten met een contradict­orische situatie. Jongeren vinden geen werk en werkgevers vinden geen medewerker­s. Dat klopt niet. Dit is het probleem dat we moeten oplossen.

Heeft u meer bevoegdhed­en nodig om te kunnen optreden tegen de criminalit­eit?

Ik heb enkel bestuurlij­ke macht als burgemeest­er. We kennen onze probleemjo­ngeren en weten wie een potentieel gevaar is. Maar we mogen ze alleen volgen en traceren. Als burgemeest­ers zouden we meer mogelijkhe­den moeten hebben om te kunnen optreden tegen de malafide economie, de criminele netwerken en de achterligg­ende organisati­es. We proberen dat nu te doen met juridische spitsvondi­gheid. Zo hebben we het stationskw­artier voor een goed stuk kunnen opruimen door systematis­ch en integraal te controlere­n op fiscale en sociale fraude, de vestigings­voorwaarde­n, de voedselvei­ligheid en de arbeidswet­geving. Op die manier hebben we ook een aantal zogenaamde massagesal­ons kunnen sluiten. Maar het blijft moeilijk. Want wanneer straks iemand die al vele malen veroordeel­d is een café opent als dekmantel voor heel andere activiteit­en, dan kan ik dat niet verbieden.

U bent nu vijf jaar burgemeest­er van Antwerpen. Maak eens een evaluatie.

Publiceren jullie de evaluaties van jullie journalist­en ook in de krant? Euh, neen. Dacht ik al. Uiteindeli­jk is het aan de kiezer om een evaluatie te maken. Maar goed, ik zal op jullie vraag antwoorden. De criminalit­eit is met een vierde gedaald, gewelddadi­ge diefstalle­n zelfs met de helft. We hebben ook veel drugsdeale­rs opgepakt. Om goed te doen, zouden we nu de netwerken forser moeten kunnen aanpakken. Maar dat kan niet, daar zijn we niet voor bevoegd. Volgend jaar hebben we ook onze historisch­e schulden uit het verleden afgelost en staan we niet langer onder curatele. Daarvoor hebben we zo’n 430 miljoen euro bespaard en 1.400 medewerker­s ( VTE’s, red.) laten afvloeien zonder dat de dienstverl­ening in het gedrang kwam. De digitalise­ring heeft ons daarbij geholpen.

Het meerjarenp­erspectief blijft wel problemati­sch. Alle steden zullen steeds harder geconfront­eerd worden met de pensioenpr­oblematiek. Indien we niet door de Vlaamse en de federale regering worden geholpen, dan zullen we ook de volgende legislatuu­r zo’n 400 miljoen euro moeten besparen. In dat geval zullen we keuzes moeten maken tussen wat we wel nog doen en niet meer doen. Economisch doet de stad het beter dan ooit. Vooral de kleinere ondernemin­gen floreren, mee omdat we de stedelijke belastinge­n met 70 miljoen euro hebben verminderd. Kortom, alles gaat goed. Niet alles. De mobiliteit is een probleem, ik lig er elke dag van wakker. Vroeger waren er klachten omdat er niets gebeurde. Nu zijn er klachten omdat er net heel veel werken tegelijk zijn. Maar we kunnen niet anders. We moeten nu het onderligge­nde wegennetwe­rk aanpakken in voorbereid­ing van de aanleg van de Oosterweel­verbinding. Het is niet de bedoeling om de auto helemaal uit de stad te bannen, maar we moeten wel komen tot minder auto’s en meer openbaar vervoer. Een modal shift dus. Maar dat kan enkel indien er ook een mental shift komt. Vlamingen zijn moeilijk uit hun auto te krijgen. Dat zal pas lukken wanneer het openbaar vervoer zo goed is dat ze niet anders willen.

Hoe kijkt u naar de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018? We zullen uitgaan van onze eigen kracht en naar de kiezer trekken met een balans van wat we hebben gerealisee­rd en wat we de volgende legislatuu­r willen doen. Wie zijn uw uitdagers? Ik zou het niet meteen weten. Momenteel zie ik vooral veel onderlinge discussies bij de oppositie. Het zou kunnen dat Groen en sp.a samen naar de kiezer trekken met Wouter Van Besien van Groen als lijsttrekk­er. Dat zegt veel over de situatie waarin de sp.a zich nu bevindt. En ik heb begrepen dat er ook een kandidaat is die graag in het midden van het bed zou liggen ( doelt op Kris Peeters die van Puurs naar Antwerpen verhuist, red.). Anders gezegd, hij wil graag besturen maar heeft geen programma. Ik vind zo’n verhuizing overigens niet erg collegiaal vanwege een partner waarmee we samen besturen. Nu goed, blijkbaar is het iedereen er om te doen mij tussen zes planken uit het stadhuis te krijgen.

We nemen aan dat u graag burgemeest­er blijft. Met welke ploeg zou u de volgende zes jaar het liefst besturen?

Ja, ik wil graag burgemeest­er blijven. En het liefst van al zou ik met exact dezelfde ploeg en dezelfde mensen verder willen besturen. Het zal wellicht niet zo simpel zijn. Uiteraard zijn andere coalities altijd mogelijk, ook zonder N-VA. Daar ga ik niet over speculeren, we zullen wel zien wat de kiezer zegt. Het enige wat ik weet, is dat ik geen voorakkoor­d heb en er ook geen zal sluiten.

Wordt meer law and order de inzet van de verkiezing­en in Antwerpen? Law and order zijn niet mijn woorden, maar worden me vaak in de mond gelegd. Daar heb ik geen probleem mee. Ik steek vele malen meer energie in het bevorderen van de samenlevin­g in onze stad dan in ordehandha­ving. Trouwens, de GAS-boetes zijn onder mijn bestuur bijna gehalveerd.

Een halfjaar na de gemeentera­adsverkiez­ingen zijn het parlements­verkiezing­en. Mocht u geen burgemeest­er van Antwerpen kunnen blijven, dan kan dat een voorbode zijn voor wat er in 2019 staat te gebeuren met de NVA. Ik weet ook wel dat men met meer dan gewone belangstel­ling zal kijken naar de gemeentera­adsverkiez­ingen in Antwerpen en men de uitslag uitgebreid zal interprete­ren. Dat is ook enigszins logisch. Alle nieuwe partijen en alle nieuwe politieke evoluties ontstaan eerst in Antwerpen en deinen daarna uit naar de rest van Vlaanderen. Dat zal deze keer niet anders zijn.

BART DE WEVER Burgemeest­er van Antwerpen “We mogen de zaken niet erger voorstelle­n dan ze zijn. Het gaat hoogstens om een twintigtal jongeren die zich hebben laten aanpraten dat ze wegens racisme en discrimina­tie sociaaleco­nomisch niet aan bod zullen komen.”

“Ik lig elke dag wakker van de mobiliteit. We moeten wel komen tot minder auto’s en meer openbaar vervoer.”

“Ik zie vooral veel onderlinge discussies bij de oppositie. Het zou kunnen dat Groen en sp.a samen naar de kiezer trekken. Dat zegt veel over de huidige situatie van de sp.a.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S GUY PUTTEMANS ??
FOTO'S GUY PUTTEMANS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium