Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gratis veerboot naar Linkeroeve­r, waterbus weldra ook naar haven

Vanaf vandaag in 30 minuten van Antwerpen naar Hemiksem

-

De waterbus tussen Antwerpen en Hemiksem vaart vandaag voor het eerst uit, maar er zijn al plannen voor een nieuwe verbinding. Volgend jaar komt er een tweede vaarroute van het centrum van Antwerpen naar de Antwerpse haven.

Het Nederlands­e Aqualiner exploiteer­t de waterbusse­n in Antwerpen. Het bedrijf is al jaren actief in de Rotterdams­e regio, waar 14 schepen 25 haltes bedienen. Jaarlijks maken ruim 2 miljoen mensen er gebruik van het openbaar vervoer over het water. De Aqua Diamond, want zo heet de waterbus die de verbinding tussen Antwerpen en Hemiksem verzorgt, komt pas van de werf. Er is plaats voor 81 mensen aan boord, maar dat aantal wordt over enkele maanden opgetrokke­n tot 125 reizigers. Behalve voetganger­s zijn ook fietsers welkom op de waterbus. Een tocht van Antwerpen naar Hemiksem of omgekeerd, met een tussenstop in Kruibeke, duurt ongeveer een halfuur. De Aqua Diamond, die energie- en milieuvrie­ndelijk is gebouwd, haalt een snelheid van 40 kilometer per uur.

3,5 miljoen euro

Het Havenbedri­jf Antwerpen trekt 3,5 miljoen euro uit tot 2021. Dat moet ervoor zorgen dat de waterbus tot die tijd in rustige financiële wateren verkeert. Daarna hoopt de Antwerpse schepen voor de Haven, Marc Van Peel (CD&V), dat de Vlaamse overheid of De Lijn een deel van de kosten voor haar rekening neemt. “Als de waterbus een succes wordt, en daar twijfel ik niet aan, is er geen weg meer terug. Het moet de bedoeling zijn om op termijn de waterbus verder uit te breiden. Zo wordt het een efficiënt alternatie­f voor het woonwerkve­rkeer.”

Uitbreidin­g in het noorden

Nog dit jaar komt er een tweede wa- terbus op het zuidelijke traject. Dat betekent dat er om het halfuur een schip zal varen tussen Antwerpen en Hemiksem. Voorlopig is dat nog om het uur. “En volgend jaar beginnen we met een traject tussen het ponton aan het Steenplein en de Ketenislaa­n in Kallo, in de Antwerpse haven. Met dat traject mikken we meer dan ooit op pendelaars. Welke tussenstop­s er op dit traject worden gemaakt, is nog niet duidelijk”, zegt Marc Van Peel.

De bedoeling is dat er volgend jaar of in 2019 minstens vier waterbusse­n beschikbaa­r zijn.

“Dit werkt”

De CEO van Aqualiner, Gerbrand Schutten, wil de zomer gebruiken om de waterbus bekend te maken bij het publiek. “We werken met nieuwe en moderne boten en hebben ondertusse­n veel kennis opgedaan met onze schepen in Nederland. We willen een snel alternatie­f zijn voor de mobiliteit over de weg. In Nederland werkt het en ik zie niet in waarom dat in Antwerpen anders zou zijn. De infrastruc­tuur is er al. Dan moeten we hem ook gebruiken.” PATRICK VAN DE PERRE

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Vanaf dit weekend vaart de waterbus zeven dagen op zeven van Antwerpen naar Hemiksem en terug.
FOTO PATRICK DE ROO Vanaf dit weekend vaart de waterbus zeven dagen op zeven van Antwerpen naar Hemiksem en terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium