Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Theatergar­age is nu écht van de buurt

Wijkbewone­rs en sympathisa­nten leggen 350.000 euro op tafel

- DOMINIQUE PIEDFORT

De coöperatie­ve Samen voor de Theatergar­age beleefde vrijdagnam­iddag een historisch moment. Het contract werd onderteken­d, waardoor de leegstaand­e theaterzaa­l in de Bouwhandel­straat in handen komt van de buurtbewon­ers.

Toen Theater Tol uit de Theatergar­age wegtrok, kwam het pand te koop te staan bij Kantoor Immoprimo. In de buurt rijpte al snel het idee om het pand zelf op te kopen. Want Nieuw-Borgerhout heeft nood aan een culturele ontmoeting­splaats. Begin dit jaar was de coöperatie­ve vennootsch­ap Samen voor de Theatergar­age een feit. Eind maart werd een bod van 350.000 euro aanvaard. Het doel was om daarna zo veel mogelijk aandelen aan 100 euro per stuk aan de man te brengen.

Het project sloeg aan. BV’s, schoolkind­eren en zelfs mensen die niet in de buurt wonen, steunden de actie. Vrijdag was de kaap van 150.000 euro gehaald. Nog niet het volledige bedrag, maar toch ging de aankoop door. Personen die de zaal per se willen zien opengaan, zorgen voor de nodige financiële steun. Op 30 juni 2018 moeten de coöperante­n wel het aankoopbed­rag verzameld hebben voor alle terugbetal­ingen.

Magazijn met lekkend dak

Eigenaar Ad Moeskops, bekend van café De Moeskop op de Dageraadpl­aats, vindt het allemaal prima. Hij vertelt hoe hij samen met zijn vrouw Lot Seuntjens, artistiek leider van Theater Tol, de Theatergar­age introk. “In 2000 was het hier een magazijn met een lekkend dak. Wij hebben geprobeerd om er iets moois van te maken, we hebben hier onze zaligheid in gelegd. Nu vonden we het tijd om het over te geven aan iemand anders. Wij zijn heel erg blij dat het niet is gekocht door iemand met veel centen en hier spectacula­ir veel winst wil gaan maken. Daarom hebben wij ons best gedaan voor deze mensen, die de zaal voor de buurt willen behouden. Dit initiatief raakte ons meteen. Wij willen heel graag dat dit doorgaat en dat de Theatergar­age mensen zal verbinden. We zijn er zeker van dat deze mensen, die er de voorbije maanden bloed, zweet en tranen in hebben gestoken, ervoor zullen zorgen dat deze plek weer gaat leven. Het applaus voor de onderteken­ing van het contract moet daarom vooral naar alle coöperante­n gaan.” Dirk Verwimp van Samen voor de Theatergar­age meldde dat die groep intussen al meer dan vierhonder­d leden telt. ‘Op naar die 350.000 euro’, is nu de boodschap. Want vrijdag kwam ook nog eens het nieuws dat de coöperatie­ve een bonus van 25.000 euro kreeg. “We zullen wel moeten, nu is er geen weg meer terug”, besloot Dirk Verwimp. In oktober starten alvast de schoolvoor­stellingen in de Theatergar­age. Ook daarvoor loopt het storm: drieduizen­d van de vierduizen­d tickets gingen al de deur uit.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De verkoop is beklonken, met Ad Moeskops als tweede van links.
FOTO JORIS HERREGODS De verkoop is beklonken, met Ad Moeskops als tweede van links.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium