Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op zoek naar kwallen, zeedruiven en leeglopers

Praktisch handboek Strandvond­sten helpt gewone zomertoeri­sten het onbekende

-

Niets lijkt meer desolaat dan het strand op een koude wintermorg­en. In werkelijkh­eid blijkt ook dan het strand vol leven te zitten. Wie de namen verzon, weten we niet, maar je vindt er tepelhoorn­s, Hongaarse mutsen, zeedruiven, knotszakpi­jpjes, zwaardsche­des, wenteltrap­pen,, gorgelpijp­en,gjp gorgelpijp­en,g p , enzovoort. MettMet Strandvond­sten schreef Bruggeling Hans De Blauwe de allereerst­e algemene veldgids over wat je zoal in het strandzand kunt vinden.

Zand? Na het lezen van de 336 pagina’s rijk geïllustre­erde praktische veldgids durf je zelfs niet meer over ‘zand’ spreken. De Blauwe (55) begint immers met de toelichtin­g dat ook zand niet zomaar zand is: je hebt silt, grind, schelpgrui­s, enzovoort. “Aan de westkust is het zand grover dan aan de oostkust, waar ook meer slib zit van de Scheldemon­ding. Dat uit zich in de fauna, want bij De Panne zal je bijvoorbee­ld eerder tapijtsche­lpen vinden en aan de Oostkust kokkels. Overal hebben zandopspui­tingen de samenstell­ing van het zand ook nog gewijzigd.”

Brandweerm­an

Hoe kwam De Blauwe ertoe om een strandjutt­ersgids te schrijven? Hij is beroepsbra­ndweerman bij het korps van Brugge. “Mijn ouders hadden een cabine aan zee. Daar begon ik schelpen te verzamelen. Als twaalfjari­ge had ik al zowat honderd soorten die aan de Belgische kust voorkwamen. Nadien ging ik vogels en libellen observeren. Pas toen ik als brandweerm­an eens met onze beroepsdui­kers meeging, kreeg ik de oude microbe terug te pakken. Onder water zag ik de levende waterwerel­d met krabben, poliepen en de moeilijk te identifice­ren zakpijpjes.” In 2009 schreef hij een turf over mosdiertje­s: 450 pagina’s waarmee je niet echt onder een parasol op het strand kruipt. Wel werd hij nadien door velen aan de mouw getrokken om een echt praktische gids te schrijven. Een handboek waarmee je als leek van Cap Gris- Nez tot de Waddeneila­nden terecht kunt. Het resultaat: een handige gids waarmee je op basis van foto’s van natuurfoto­graaf Misjel Decleer de meest voorkomend­e vondsten zou kunnen thuisbreng­en. Een must voor papa’s- aan-zee. Je ziet vader – na snel even in zijn gids gespiekt te hebben – al roepen: “Hé Mats, weet je wel wat je net kapot hebt t getrapt?g getrapt?p Een miljoenen miljoenenj jajjaa ren oude linksgewon­denl noordhoren n! Het ligt er hier vol van.” Drie zaken vallen meteen op. Vooreerst dat heel veel resten van schelpen op het strand vaak duizenden, soms miljoenen jaren oud zijn. Verder: dat de jongste jaren allicht door de scheepvaar­t een aantal exoten razendsnel inheemse soorten heeft verdrongen. En uiteindeli­jk: de dramatisch­e gevolgen van onze consumptie­drang. Miljoenen plastic zakjes, ontzettend veel ballonnen en gigantisch­e massa’s isomo bedreigen permanent de fauna in en aan zee. Een greep uit wat je zoal bij een strandwand­eling kunt vinden:

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium