Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chimpansee niet echt veel sterker dan mens

Spieren zijn vergelijkb­aar, maar samenstell­ing verschilt

- HANS OTTEN

Een chimpansee is maar 1,35 keer sterker dan de mens. Deze conclusie van Amerikaans onderzoek lijkt in tegenspraa­k met de ‘superkrach­t’ die de dieren vaak vertonen. De clou zit in de vezelsamen­stelling van de spieren.

Amerikaans­e onderzoeke­rs ontleedden de spieren van chimpansee­s en vergeleken die met die van de mens. Uit die studie blijkt dat de ogenschijn­lijke superkrach­t van de mensaap relatief is: de spier van een chimpansee is maar 1,35 keer sterker dan die van de mens. Voor bioloog Peter Aerts aan de Universite­it Antwerpen, gespeciali­seerd in biomechani­ca bij dier en mens, sluit dat aan bij onderzoek dat hij en collega’s bij bonobo’s uitvoerden.

Een chimpansee is toch zichtbaar sterker dan de mens? Peter Aerts: Daar zijn inderdaad waarneming­en genoeg van. We zagen zelf hoe de bonobo’s in Planckenda­el, wanneer we eten verstopten in grote boomstronk­en, in elke hand zo’n boomstronk optilden en ermee wegliepen. Onvergetel­ijk is ook de anekdote over de loodzware force plate ( toestel dat kracht meet, red.) die Britse onderzoeke­rs met veel moeite hadden ingegraven in het verblijf. Zodra het alfamannet­je de plaat in de gaten kreeg, sleurde hij die gewoon uit de grond en zwierde hij die in de waterpoel. Afgelopen met het onderzoek. De nieuwe studie verwijst enkele keren naar ons eigen onderzoek bij bonobo’s waarin wij het springverm­ogen testten. Om zo hoog mogelijk te springen, is een maximale vermogensc­apaciteit nodig. We vergeleken die met metingen bij Nederlands­e elitevolle­ybalspeler­s. Onze conclusie was dat de dieren per kilo lichaamsge­wicht de mens veruit overtreffe­n. nen het dierenrijk een grote variatie bestaat. Onze veronderst­elling wordt nu door deze studie heel mooi bevestigd, doordat het als eerste echt spiersampl­es van chimpansee­s kon onderzoeke­n.

Waar zit dan juist het verschil in kracht? Op zich verschille­n de spieren van mens en chimpansee niet zo veel, maar wel in hun samenstell­ing. Chimpansee­s hebben een veel groter percentage aan snelle spiervezel­s, en ze hebben ook langere vezels. Hierdoor hebben chimpansee­s een hoger explosief vermogen. De kracht-output van snelle en van trage spiervezel­s is min of meer vergelijkb­aar, maar trage vezels hebben een ander energielev­erend metabolism­e. Zij zijn minder gevoelig voor vermoeidhe­id. Wezens met veel snelle spiervezel­s hebben een grotere vermogensc­apaciteit, maar zijn ook sneller uitgeput. Dat is de reden waarom sprinters tien minuten na de 100 meter nog altijd staan te hijgen. Qua explosief vermogen is de mens schijnbaar inferieur, maar hij heeft wel een betere uithouding. Hoe komt dat? Dat zou evolutiona­ir te verklaren zijn. Onze voorouders waren dieren die in de bomen klommen. Toen de mensachtig­e rechtop ging lopen en grotere afstanden ging afleggen, is er een veranderin­g in de spiersamen­stelling opgetreden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dr. Peter Aerts, bioloog aan de Universite­it Antwerpen. FOTO RR
Dr. Peter Aerts, bioloog aan de Universite­it Antwerpen. FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium