Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Betaal uw boete meteen of ze wordt hoger

(en hoger en hoger) Regering voert nieuw systeem van inning in

- WERNER ROMMERS

Wie zijn verkeersbo­ete niet spontaan betaalt, wordt voortaan zonder pardon met extra kosten opgezadeld, of dreigt in het ergste geval zelfs zijn auto kwijt te spelen. Al is er ook een “aangename” keerzijde aan het nieuwe inningssys­teem dat de overheid invoert. Via een website wordt het eenvoudige­r om boetes te betalen.

Zowel bij politie, parket als de politierec­htbank is een indrukwekk­end aantal ambtenaren in de weer met het uitsturen van boetes, minnelijke schikkinge­n en herinnerin­gsbrieven. Gevolg: te veel boetes blijven uiteindeli­jk onbetaald en het hele proces kost de overheid gigantisch veel geld aan administra­tie, brieven, postzegels en personeel.

Een unieke samenwerki­ng tussen Justitie, Binnenland­se Zaken en de FOD Mobiliteit moet daar veranderin­g in brengen. Concreet wordt de inningspro­cedure van verkeersbo­etes achter de schermen geautomati­seerd en krijgen wanbetaler­s zonder pardon forse meerkosten aangesmeer­d.

“Nu laten heel veel mensen hun boete liggen en sturen wij zonder veel succes herinnerin­gsbrief na herinnerin­gsbrief”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Wie nu nog een verkeersov­ertreding begaat en de zogenaamde onmiddelli­jke inning van de politie niet op tijd betaalt, krijgt van het parket een minnelijke schikking die meteen 33% duurder is.

Wie vervolgens ook deze duurdere minnelijke schikking van het parket op de kast laat liggen, krijgt van het parket een bevel tot betalen aangesmeer­d, “waardoor het boetebedra­g met nog eens zo’n 35% stijgt”, aldus Edward Landtsheer­e, woordvoerd­er van de FOD Justitie.

Dat bevel tot betalen heeft ver- strekkende gevolgen. “Zo’n bevel geeft de FOD Financiën het recht het openstaand­e boetebedra­g van je belastinge­n te houden of een deurwaarde­r in te schakelen”, aldus nog Landtsheer­e. “Financiën doet daarnaast ook controles langs de kant van de weg, met nummerplaa­tscanners. Houden ze je dan tegen, omdat je nog een boete hebt openstaan, moet je ter plaatse betalen, of je auto achterlate­n.”

Voor de duidelijkh­eid: deze manier van werken gaat op voor verkeersov­ertredinge­n van de eerste, tweede en derde graad. “Het gaat over rijden zonder gordel, kleine snelheidso­vertreding­en of geen voorrang verlenen.” Wie zwaardere verkeersov­ertredinge­n begaat, of zijn boete betwist, zal nog steeds voor de politierec­hter verschijne­n.

Eén lichtpuntj­e: de overheid maakt het mensen tegelijk makkelijke­r om boetes te betalen, via de website www.verkeersbo­eten.be (verkeersbo­etes.be bestond al; de eigenaar wil dat er 2.800 euro wordt betaald voor de domeinnaam). “Op basis van het nummer van het proces-verbaal krijg je je boete te zien. Het boetebedra­g en de lange betalingsr­eferentie is al ingevuld, waardoor je alleen nog je bankkaart moet bovenhalen om de betaling te regelen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium