Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Brandweer

Brandweerw­agen bevat veel meer dan blusspuit

- TEKST: SAM REYNTJENS, FOTO’S: JAN VAN DER PERRE

DE BRANDWEER deel 2 De Brandweer Zone Antwerpen viert dit jaar haar tweehonder­dste verjaardag. Vanuit voorlopig nog zeven kazernes zorgen bijna achthonder­d brandweerl­ui en ondersteun­ende diensten dagelijks voor 260 vierkante kilometer woongebied in Antwerpen, Zwijndrech­t en Wijnegem en 14.000 hectaren havengebie­d. Een week lang nemen we u mee op een rondleidin­g door het verleden, het heden en de toekomst van de Antwerpse brandweer.

Vandaag: de brandweerw­agen die u het vaakst ziet rijden, de autopomp, ontleed aan de hand van detailfoto’s.

Een autopomp, de ‘standaardb­randweerwa­gen’ wordt bestuurd door een autovoerde­r, die vervoert minstens vijf collega’s en een karrenvrac­ht aan materiaal. Alle brandweerm­annen dragen perslucht op hun rug en voor iedereen zijn oordopjes voorzien.

Middenin de wagen zit een

b tank met 2.500 liter water.

1 Een 80 meter lang hogedruk

spuit. De spuit, met een druk van dertig bar wordt weinig gebruikt. Ze is aangeslote­n op de watertank en wordt ingezet bij kleine brandjes, van een vuilnisbak bijvoorbee­ld.

2 COblusser, poederblus ser,

schuim, absorberen­de korrels om het wegdek te reinigen en een emmerpomp, dat wordt gebruikt om assen af te koelen na een schouwbran­d. Voor diezelfde schouwbran­den is er ook de schoorstee­n

vegerset bestaande uit spiegels, een truweel, een emmer en handschoen­en .

3 De monitor (in de Kempen ‘luie pompier’), een toestel dat

onbemand kan blijven blussen. Daarachter hangen verschille­nde sleutels om bijvoorbee­ld hydranten, gasleiding­en en klassieke schoolpoor­ten te openen en sluiten. Een opvallend item is de ruimsproei­er, nog het best te omschrijve­n als een soort ‘discobal’ die gebruikt kan worden voor het blussen van bijvoorbee­ld een scheepsrui­m. Hier vinden we ook manden die ervoor zorgen dat er geen bladeren in de slangen terechtkom­en bij waterbevoo­rrading uit open water.

4 EHBOkoffer

5 Reanimatie­koffer: Omdat elke seconde telt worden drie kleuren gebruikt: rood voor volwassene­n, blauw voor kinderen en groen voor baby’s.

6 Lijkz akken, nek spalken, dekens, …

7 Waterstraa­lpomp: een type pomp dat gebruikt kan worden zonder elektricit­eit. Bijvoorbee­ld wanneer er ontploffin­gsrisico is.

8 Dikke slang (110 mm breed en 20 meter lang), die wordt gebruikt bij grootwater­transport, wanneer grote hoeveelhed­en water over grote afstand vervoerd

moeten worden.

9 Haken en schoppen, het klei

nere w erkmateria­al om onder meer plafonds open te breken om te verifiëren dat een brand daar niet verder woedt.

10 De vuurzweep om branden uit te slaan, wordt gebruikt bij grasof bosbrand, wervelplan­k om slachtoffe­rs van verkeerson­gevallen te bevrijden en broeklaarz­en voor situaties van wateroverl­ast.

11 De kleine chemiek offer met maskers voor een voorverken­ning.

12 Ketting om z eecontaine­r te sluiten, om de deuren te klemmen als het gevaar bestaat dat ze door brand zouden open knallen.

13 Grote chemiekoff­er met handschoen­en, doeken en aangepaste pakken.

14 In de winter: strooizout en een gasbrander voor winterse problemen, in de zomer: set om w espenneste­n aan te pakken

15 Gereedscha­pskoffer

16 Rioolafdic­hters, een soort zak die gebruikt kan worden om putjes af te dichten om vervuiling te vermijden, bijvoorbee­ld wanneer brandstof gelekt is.

17 Chemielaar zen: verstevigd­e gele rubberlaar­zen voor chemische incidenten. Jerrycan met brandstof om de ventilator te la

ten draaien.

18 Ledlampen om ’s nachts extra licht te voorzien, een dompel

pomp om wateroverl­ast te verhelpen en houten blokken om lekken te dichten

19 Stroomgroe­p, die wordt in de praktijk nog erg weinig gebruikt.

20 Tussenstuk om schuim te vormen, drukbegren­zer die het verschil tussen brandweers­langen (tot 12 bar) en hydranten in de chemische sector kan opvangen.

21 Zowat het belangrijk­ste item in de wagen, de s traalpijp, in de volksmond ‘de spuit’. Het toestel dat op slangen wordt aangeslote­n en waarmee het debiet en de vorm van een straal te regelen zijn. Slangen in verschille­nde kleuren, afhankelij­k voor welke ploeg ‘ de aanval’ doet. De slangen hebben een doorsnede van 45 mm en zijn twintig meter lang. Ze zijn soepeler dan andere slangen..

22 Korven met slangen, 40 meter per ‘cassette’. Een ‘smokestopp­er’ waarmee open deuren gesloten worden om de zuurstofto­evoer af te sluiten.

23 Verschille­nde koppelinge­n, een strop en verband om kapotte slangen te herstellen.

24 Nog brandslang­en, die worden tegenwoord­ig minder gebruikt, ze werden vervangen door de soepele slangen en de slangen in de cassettes.

25 Hogedruksl­ang, hetzelfde als

aan de andere kant.

26 Technisch werkmateri­aal: Een glassnijde­r om de voorruit van een auto, de enige ruit die niet versplinte­rd kan worden met een kleine tik, open te snijden. Een

Secunet, kan rond het stuur gespannen worden als de airbag nog niet is afgegaan, om te vermijden dat die alsnog afgaat. Af

dekdoeken dienen dan weer om scherpe kanten af te dekken bij een evacuatie uit een auto. Ket

tingzaag en de specifieke kledij die daarbij gedragen moet worden. Spieën om auto’s vast te zetten tijdens reddingen.

Een volgeladen weegt auto

b pomp tussen de 14 en 16 ton. Vooraan de wagen hangen een

b

bullbar (om eventueel paaltjes omver te rijden) en de sirenes (inclusief een iets zachtere nachtsiren­e). Achteraan de wagen wordt de

b

watervoorz­iening bediend en kan alles van het dak naar beneden gehaald worden (automatisc­h).

Op het dak liggen nog slangen

b die niet plat kunnen gaan, die worden gebruikt om te vullen bij open water. Op het dak van de wagen vindt men ook enkele lad

ders.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium