Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elsschots tragikomis­che buitenbeen­tje

- JOERI NAANAI

Het proza van de Antwerpse schrijver Willem Elsschot leent zich uitstekend tot dramatiser­ing, zo blijkt uit de talrijke verfilming­en en toneelbewe­rkingen van zijn romans. Sinds Elsschots dood in 1960

werden vooral Villa des Roses, Kaas,

Lijmen/Het been en Het dwaallicht verfilmd en op de planken gebracht. Minder bekend is Een ont

goocheling, een vroege novelle van Elsschot uit 1913 over de tragikomis­che lotgevalle­n van een mislukte sigarenfab­rikant die teleurgest­eld is wanneer blijkt dat zijn zoon Kareltje een slechte scholier is.

Theatermak­er Adriaan Van Aken bewerkte dit boeiende verhaal voor het toneelgeze­lschap Het Nieuwstede­lijk tot een vermakelij­ke monoloog, met brio gespeeld door Jurgen Delnaet en muzikaal omkaderd door Joris Caluwaerts, Benjamin Boutreur, Tim Coenen en Lot Vandekeybu­s.

Omdat Een ontgoochel­ing gebaseerd is op de persoonlij­ke ervaringen van Elsschot als oud-leerling van het Koninklijk Atheneum, wordt dit stuk opgevoerd in de feestzaal van het Atheneum. Het scenario focust vooral op de eenzame wanhoop van Kareltje, die van- wege zijn groot hoofd “dikkop” genoemd wordt en overal als een buitenbeen­tje behandeld wordt. Jurgen Delnaet vertolkt alle personages en vindt het juiste evenwicht tussen de zwarte humor en tragiek die zo kenmerkend is voor Elsschots oeuvre. Die tragikomis­che dimensie wordt toepasseli­jk onderstree­pt met mooie muziek die, als op een kermis, pendelt tussen weemoed en volks vermaak.

Het enige zwakke punt is de scenografi­e: het decorontwe­rp omvat uitsluiten­d enkele rekwisiete­n (vooral vlaggen) en de belichting stelt ook niet veel voor omdat de grote vensters van de feestzaal niet afgedekt werden en er zonlicht binnenvalt. Die minimalist­ische aanpak gaat ten koste van sfeerschep­ping.

Alvorens u de voorstelli­ng bijwoont, kan u deelnemen aan een boeiende audiowande­ling door het Atheneum met de stemmen van huidige leerlingen die in het spoor van de onfortuinl­ijke Kareltje mijmeren over hun eigen levens.

 ??  ?? Jurgen Delnaet speelt alle personages, onder wie de mislukte scholier Kareltje, wiens grote hoofd voorgestel­d wordt door een roze ballon.
FOTO SIGRID SPINNOX
Jurgen Delnaet speelt alle personages, onder wie de mislukte scholier Kareltje, wiens grote hoofd voorgestel­d wordt door een roze ballon. FOTO SIGRID SPINNOX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium