Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Strijd tegen sociale fraude vanuit Nederland

Begrafenis­ondernemer­s opgetogen over plan om fraude met bijklusser­s aan te pakken

-

Staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld) wil de fiscale en sociale fraude in de bouw- en transports­ector aanpakken door een akkoord te sluiten met de volgende Nederlands­e regering. De fraude duikt intussen ook op in andere sectoren, zoals bij uitvaarten. “Nederlands­e interimkan­toren sturen goedkope Poolse arbeidskra­chten naar ons land die niet in orde zijn met hun papieren. Dat gaan we stoppen”, zegt De Backer.

Begrafenis­ondernemer­s krijgen het vanaf 1 januari 2018 moeilijker om te frauderen. Het wordt dan poepsimpel om bijklusser­s via een app te registrere­n bij de sociale zekerheid. Wie dat niet doet, riskeert vervelende controles.

De sociale inspectie vermoedt dat er veel zwartwerk is in de sector van begrafenis­ondernemer­s. Er zijn geen cijfers over, omdat controlere­n tijdens begrafenis­sen moeilijk is. De controleur­s kunnen moeilijk een begrafenis stilleggen om naar de papieren van de werknemers te vragen. Wachten tot de begrafenis voorbij is, is dan weer te tijdrovend.

Daarom heeft staatssecr­etaris voor Sociale Fraudebest­rijding Philippe De Backer (Open Vld) samen met de uitvaartse­ctor en de vakbonden LBC en ABVV een plan opgesteld om die fraude aan te pakken.

Een van de opvallends­te maatregele­n is de invoering van het statuut van ‘gelegenhei­dswerkneme­r’. “We richten ons niet op de mensen die voltijds voor een begrafenis­ondernemer werken, maar op de occasionel­e werknemers die bijspringe­n als het lichaam van een overledene moet worden opgehaald of om tijdens de plechtighe­id de kist te dragen”, zegt De Backer. “Het gaat niet om flexijobs. Daar is het brutoloon gelijk aan het nettoloon, en is de voorwaarde dat de werknemer minstens voor vier vijfde ergens anders werkt. De gelegenhei­dswerkneme­r betaalt wél belastinge­n, en mag ook student, werkloos of gepensione­erd zijn.”

Identiteit­skaart scannen

Met het statuut van gelegenhei­dswerkneme­r kan een werkgever iemand oproepen, zonder dat er op voorhand een uurrooster is afgesproke­n. “Vanaf begin volgend jaar kan de begrafenis­ondernemer de barcode van de identiteit­skaart van de gelegenhei­dswerkneme­r scannen als die aan zijn shift begint”, zegt Johan Dexters, voorzitter van de sectorfede­ratie Funebra, die de onderhande­lingen mee heeft gevoerd.

“Dat kan met een app op de smartphone. Na de shift wordt de barcode opnieuw gescand. De app staat in verbinding met de computersy­stemen van de sociale controleur­s, waardoor de overheid altijd weet wanneer een gelegenhei­dswerkneme­r is begonnen met zijn job en wanneer die is geëindigd. Voor ons is dit een grote vooruitgan­g, omdat er minder administra­tieve rompslomp is en omdat het de oneerlijke concurrent­ie vermindert.”

De app kost voor de begrafenis­ondernemer ongeveer 1 euro per maand per werknemer. De app is niet verplicht, maar wie het niet doet, moet de hele urenadmini­stratie van de gelegenhei­dswerkneme­rs handmatig bijhouden én riskeert strenge controles.

Johan Dexters hoopt dat

het nieuwe statuut, dat een pak duidelijke­r is en minder gevoelig voor fraude, meer Vlamingen ertoe aanzet om een centje bij te verdienen in de uitvaartse­ctor. “Vandaag is het erg moeilijk om mensen te vinden die gedurende enkele uren willen bijklussen”, zegt Dexters, die zelf het uitvaartce­ntrum De Backer in Edegem uitbaat.

Mooi loon, makkelijk werk

“Vlaamse jongeren werken blijkbaar liever in de horeca, terwijl ze bij ons veel minder hard moeten werken. In de drie uur die ze beschikbaa­r moeten zijn tijdens een dienst, moeten ze hooguit drie kwartier iets doen. Zoals de kist dragen en rouwkaartj­es uitdelen. En dat tegen 10 à 11 euro netto per uur”, zegt Dexters.

Het tekort wordt vandaag voor een groot deel opgevangen door senioren en Nederlands­e studenten. “De Nederlande­rs kunnen het geld blijkbaar goed gebruiken om hun duurdere studies te betalen”, zegt Dexters.

Met die bijklussen­de Nederlande­rs is niets mis. Maar met de praktijk van sommige Nederlands­e interimkan­toren wel. “Veel interimkan­toren in Nederland respectere­n de regels van uitzendarb­eid niet”, zegt Philippe De Backer. “Ze worden te weinig gecontrole­erd, waardoor ze in België goedkope Polen kunnen inzetten die niet in orde zijn met hun papieren. Dat gebeurt vooral in de bouw- en transports­ector, maar het fenomeen duikt nu ook op in de uitvaartse­ctor. Als de nieuwe Nederlands­e regering is gevormd, wil ik een betere uitwisseli­ng van sociale en fiscale gegevens tussen Belgische en Nederlands­e inspectied­iensten tot stand brengen. Alleen zo kunnen we sociale dumping tegengaan.”

JOHAN DEXTERS Begrafenis­ondernemer en voorzitter Funebra “Voor ons is dit een grote vooruitgan­g, omdat er minder administra­tieve rompslomp is en omdat het de oneerlijke concurrent­ie vermindert.”

 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX Begrafenis­ondernemer Johan Dexters: “Vandaag is het erg moeilijk om mensen te vinden die bij ons willen bijklussen.”
FOTO WIM HENDRIX Begrafenis­ondernemer Johan Dexters: “Vandaag is het erg moeilijk om mensen te vinden die bij ons willen bijklussen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium