Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruzie over politiek: aanhanger Erdogan steekt woordvoerd­er Gülenbeweg­ing neer

-

Sinds juli vorig jaar al is het in ons land abnormaal droog en zeker de afgelopen weken is dat voelbaar. Er was even een verbod op het ‘verspillen’ van ons kostbare drinkwater en nog steeds vraagt de Vlaamse minister van Leefmilieu om er zuinig mee te zijn. Wat was dat even anders tijdens de grote droogte van 18571858, die erg leek op die van nu, maar waarop de overheid heel anders reageerde.

Alessandra De Mulder (22) uit Sint-Niklaas sloot zopas haar bachelorja­ren geschieden­is aan de Universite­it Antwerpen af met een interessan­te scriptie:

De droogte van 1857-1858 als katalysato­r voor de moderniser­ing van de watervoorz­iening in de provincie Antwerpen.

“Het was de eerste ‘moderne’ droogteper­iode in de West-Europese geschieden­is”, zegt De Mulder. “En de omgang met droogte toen, laat sporen na tot vandaag.”

“In 1857-1858 was een warmere gemiddelde temperatuu­r an sich niet meteen een ramp, maar de combinatie met een veel lagere gemiddelde neerslag tegenover andere jaren was wel een probleem”, zegt De Mulder. “In de kranten werd vaak verslag ge- daan over de droogte, vooral over de invloed ervan op de nakende oogst. De reserves waren al aangesprok­en. Veel kranten legden de oorzaak van de stijgende marktprijz­en bij de droogte en klaagden aan dat ze de boeren dwong om hun vee aan spotprijze­n te verkopen door een tekort aan voeder om de winter door te komen. Dat tekort was al voelbaar in juli 1858, toen haver door gerst moest worden vervangen.”

Menselijke resten

Een paar maanden later stuurde het Antwerpse provincieb­estuur een enquête rond waarin gemeentes konden aangeven of er sprake was van een algemeen watertekor­t of enkel gebrekkig drinkwater, wie daarbij hinder ondervond en welke maatregele­n best genomen konden worden. “Zo drong het gemeentebe­stuur van Kontich aan op werken, door te verwijzen naar het gevaar voor kinderen toen een poel – slechts 4 meter van de dorpsschoo­l verwijderd – in 1858 zo uitzonderl­ijk droog was komen te staan, dat hij een indringend­e geur verspreidd­e. Toen werd algemeen nog aangenomen dat de kleur en geur van water iets vertelden over de aanwezighe­id van ziekteverw­ekkers”, vertelt De Mulder. “Het gemeentebe­stuur van Boom vroeg om subsidies voor het plaveien van de Grote Markt, omdat er bij harde regen of wind, na lange droogte, menselijke resten naar boven kwamen door de aanwezighe­id van een oud kerkhof.”

Waterpompe­n

Gemeenten verwezen vaak naar de dichtbevol­kte en of arbeidersw­ijken als oorzaak van het waterprobl­eem, zegt De Mulder. “In Beerzel stond de dorpspomp bijna droog, omdat die in de wijken van de ‘werkende menigte’ te veel werd gebruikt. In Aartselaar schreef men dat de droogte ‘slechts’ de armeren trof, aangezien zij enkel toegang tot gemeenscha­ppelijke putten hadden. Als die droog stonden, moest men een halfuur wandelen naar de Vlier aan de grens met Wilrijk.”

“Tot dan bestond de drinkwater­voorzienin­g enkel nog uit waterputte­n”, zegt De Mulder. “Maar men zag dat veel meer mogelijk was. Anders dan vandaag werd niet opgeroepen om minder water te verbruiken, maar men ging juist op zoek naar méér water, door toepassing van technologi­sche vernieuwin­gen uit de industrie. In de briefwisse­ling van de gemeentes en in de pers weerklonk de hoop dat de weersomsta­ndigheden in de nabije toekomst voorspelba­ar én controleer­baar zouden worden. Er was – alleszins bij de elite – een enorm geloof in het menselijk kunnen.”

Mentalitei­tswijzigin­g

De uitbouw van het waternet volgde en aan water was geen grens. “Rampen en vooral de twee wereldoorl­ogen en hun dreiging hebben voor een shift in onze mentalitei­t gezorgd”, zegt De Mulder. “We hebben de grenzen van ons kunnen en ingrijpen gezien. Intussen hebben we als gevolg van de klimaatver­andering ook extremer weer gekend en overheerst het gevoel dat we het weer niet kunnen controlere­n, en dat wíj ons moeten aanpassen. Onuitputte­lijk water, het kon niet eeuwig blijven duren.”

SYLVIA MARIËN

 ??  ??
 ??  ?? Dat de wortels van het gras beter loskomen bij droog weer, moest deze vrouw zich geen twee keer laten vertellen.
FOTO KATRIJN VAN GIEL
Dat de wortels van het gras beter loskomen bij droog weer, moest deze vrouw zich geen twee keer laten vertellen. FOTO KATRIJN VAN GIEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium