Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onmachtig, verdeeld en niet solidair

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

E U-commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker heeft intussen toegegeven dat zijn woordgebru­ik een beetje ongelukkig was toen hij het hele Europese parlement “belachelij­k” noemde. Maar veel EU-burgers vinden zijn excuses ongetwijfe­ld niet nodig. Een totaal leeg parlement maakt nu eenmaal geen goede indruk. En het is niet alleen het parlement met zijn dikbetaald­e leden en zijn twee vestiginge­n dat Europa niet erg geliefd maakt bij de Europeanen. De aanpak van de vluchtelin­gencrisis door de 28 lidstaten toont aan dat de grote Europese Unie onmachtig is, verdeeld en verre van solidair. De vergaderin­g over de hulp aan Italië bij de opvang van de bootvlucht­elingen is uitgedraai­d op een herhaling van oude voornemens waaraan niemand zich hoeft te houden en op weinig of geen concrete actie. Kan de Europese Unie nu echt niet beter dan dit?

Eigenlijk is het onvoorstel­baar dat de Unie een van zijn grootste leden op deze manier behandelt. De Italianen redden dag in dag uit – en nu al bijna vijf jaar lang – tienduizen­den vluchtelin­gen uit de zee en vangen ze op in eigen land. Tot nu toe hebben ze daarvoor nauwelijks hulp gekregen van Europa. En op de solidarite­it van andere EU-lidstaten konden de Italianen al helemaal niet rekenen. Iedereen hield de grenzen dicht. Italië moest zijn plan maar trekken.

Dat lijkt ook de conclusie te zijn van de jongste vergaderin­g over het probleem. Want wat is er uit de bus gekomen? Aan andere landen wordt gevraagd om solidair te zijn. Daar komt niets van, dat weten we intussen. Europa zal de Libische kustwacht helpen om de vluchtelin­gen opnieuw naar Libië te sturen. Dat wordt moeilijk omdat er maar liefst vier kustwachte­n zijn en in Libië totale wetteloosh­eid heerst. Italië krijgt ook wat extra centen, en aan Egypte en Tunesië wordt gevraagd om kampen voor vluchtelin­gen op te richten. Alsof die landen zelf geen problemen genoeg hebben. Het stelt allemaal niet veel voor.

Intussen blijven meedogenlo­ze mensensmok­kelaars geld verdienen op de kap van de allerarmst­en. De aanpak van die smokkelaar­s zou nu de hoogste prioriteit moeten krijgen. Hun financiën moeten worden uitgevlooi­d: met welk geld en bij welke bedrijven kopen ze die boten en wapens... Experts zeggen dat het best mogelijk is om die organisati­es via hun geld op te sporen en te bestrijden.

Terwijl de EU-lidstaten ruzieden over de opvang van de vluchtelin­gen, hebben die smokkelaar­s jarenlang ongestoord hun gang kunnen gaan en honderddui­zenden mensen misleid, uitgebuit en naar hier gestuurd. Dat moet stoppen. Zou Europa nu voor één keer eens eensgezind ten strijde kunnen trekken tegen deze mensonwaar­dige praktijken?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium