Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Kamikaze Riders: IS-strijders op

-

Met halsbreken­de toeren op hun zware Japanse motoren maakten de Kamikaze Riders jarenlang de Brusselse straten onveilig. Maar het was hun sympathie voor Islamitisc­he Staat (IS) die hen de das omdeed.

Eind 2015 kwam er een einde aan de Kamikaze Riders toen het gerecht leider Said Saouti en co. oppakte, omdat ze in naam van IS een aanslag zouden hebben gepland op de Brusselse Grote Markt. Hun doel? Zo veel mogelijk slachtoffe­rs maken én het politiecom­missariaat aan de Kolenmarkt aanvallen.

Die tip kreeg de Brusselse federale politie van een betrouwbar­e informant. Het gevolg was een Brusselse kerstvakan­tie in mineur. Het eindejaars­vuurwerk en andere evenemente­n in Brussel werden meteen afgelast. De aanslagen in Parijs een maand eerder zaten nog vers in het geheugen.

De belangrijk­ste reden om de informatie over de Kamikaze Riders

zo ernstig te nemen, was het gevaarlijk­e profiel van leider Saïd Saouti en zijn luitenant Mohammed Kerai.

Veroordeel­d tot celstraffe­n

Saouti was al in 2009 veroordeel­d voor een gewelddadi­ge overval en brandstich­ting. Toen hij in 2014 vrijkwam, veranderde hij op Facebook zijn naam van Deltabox 3 (een onderdeel van een Yamaha-motor) naar Abou Shaid, wat betekent: vader van een martelaar. Met zijn Kamikaze Riders organiseer­de hij verschille­nde paintball-en airsoftses­sies in militaire uniformen, waarop sommigen IS-symbolen en spreuken uit de Koran hadden genaaid.

Said Saouti en Mohammed Kerai werden beiden wel veroordeel­d, tot zes en drie jaar cel, maar nooit kon bewezen worden dat ze ook effectief een aanslag planden. Wapens en explosieve­n werden nooit gevonden. Tot gisteren. Een duidelijke aanwijzing dat de Kamikaze Riders méér dan zomaar een motorclubj­e waren.

 ??  ?? FOTO'S PHOTO NEWS, RR Saïd Saouti en Mohammed Kerai (rechts): de leiders van de Kamikaze Riders zijn intussen al veroordeel­d.
FOTO'S PHOTO NEWS, RR Saïd Saouti en Mohammed Kerai (rechts): de leiders van de Kamikaze Riders zijn intussen al veroordeel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium