Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik maak mij zorgen, voor mijn zoon en vele andere kinderen”

Actrice Ann Ceurvels schrijft open brief aan minister van Volksgezon­dheid

-

Ann Ceurvels, in een vorig leven actrice, richt zich als moeder van een zoon met een autismespe­ctrumstoor­nis in een open brief tot minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld). “In de kinderpsyc­hiatrie wordt heel belangrijk werk verzet. Ik maak mij zorgen om het voortbesta­an ervan. Voor mijn zoon, en voor heel veel andere ouders en kinderen.”

Minister De Block zit ermee in, zegt ze. “We vangen echo’s op dat ouders en ziekenhuiz­en ongerust zijn over de bijsturing in de financieri­ng van de dagplaatse­n in de kinderpsyc­hiatrie van algemene ziekenhuiz­en. Die onrust is gebaseerd op foute communicat­ie. Erg jammer”, aldus Maggie De Block.

Oppositiep­artijen sp.a en Groen spraken van een besparing en vinden dat “die jongeren koudweg in de steek worden gelaten”. De Gezinsbond zei verontrust te zijn door de maatregel van De Block, en nu laat ook een bezorgde moeder van zich horen: Ann Ceurvels, wier 14-jarige zoon een autismespe­ctrumstoor­nis (ASS) heeft en na zes maanden dagopnames in een psychiatri­sch ziekenhuis thuis aan zijn vakantie begonnen is. Ceurvels, bekend als actrice in onder meer

en schreef op haar Facebookpa­gina een open brief aan De Block.

Wittekerke, Thuis, Windkracht 10

tips and tricks

“Correctere financieri­ng”

Aspe,

“Toen mijn zoon 8 jaar was, is bij hem de diagnose ASS gesteld”, vertelt Ceurvels. “Hij is ‘rand-normaal begaafd’. Men heeft hem in de lagere school proberen te houden, maar dat heeft hem zoveel stress bezorgd dat hij in een psychotisc­he crisis is geraakt. Het is een typisch probleem bij kinderen met ASS: veel mensen hebben bij autisme nog een beeld. Als dat beeld niet klopt, dan is er zogenaamd niks aan de hand. Maar dat is er dus wel. Mijn zoon is toen overgescha­keld op het bijzonder onderwijs, we zijn ‘prikkelvri­jer’ gaan wonen, buiten de stad, en we hebben alle mogelijke hulp aanvaard die we konden krijgen.”

“Intussen is hij in zijn puberteit beland, en dat heeft bij hem opnieuw voor te veel stress gezorgd. Pubers zijn sowieso veel met zichzelf bezig, zijn op zoek, en dat zorgt zeker bij hem voor botsingen en frustratie­s. Opname in de psychiatri­e was opnieuw nodig. Dagopname, omdat mijn zoon zijn vaste routine in een vertrouwde omgeving werkelijk nodig heeft. Zijn slaaprouti­ne is nog dezelfde als toen hij twee jaar was, en dat is heel belangrijk voor hem.”

“In de dagopname heeft hij zes maanden geleerd om sociaal te zijn, om in een leefgroep om te gaan met anderen, want vrienden heeft hij niet door zijn sociaal isolement. Hij heeft geleerd dat hij zijn toekomstve­rwachtinge­n zal moeten bijstellen, want zich een volledige dag concentrer­en is voor hem te zwaar. Hij sliep er ’s middags om de voormiddag te verwerken en heeft er nog meer geleerd om om te gaan met zichzelf en zijn beperking. Wij als gezin zijn mee ondersteun­d en begeleid. Geloof me, in onze kinder- en jeugdpsych­iatrie zit heel veel knowhow. Het is heel jammer dat die wordt ondergewaa­rdeerd.”

Ceurvels heeft zich intussen zelf omgeschool­d tot kinder- en jeugdcoach en begeleidt gezinnen in moeilijke situaties. “Ik maak mij zorgen over het voortbesta­an van de kinderpsyc­hiatrie, voor mijn eigen zoon en voor vele andere ouders en kinderen.”

Rain Man-

Minister De Block wil ouders zoals Ann Ceurvels geruststel­len. “De maatregel geldt niet voor psychiatri­sche ziekenhuiz­en, maar alleen voor de kinderpsyc­hiatrische afdelingen in algemene ziekenhuiz­en”, zegt haar woordvoers­ter. “Vlaanderen kampt met een tekort aan plaatsen in de dagopname op die afdelingen. De minister wil 142 bijkomende plaatsen financiere­n, bovenop de 146 die er nu zijn. Alleen zijn we er bij het opmaken van het kostenplaa­tje op gebotst dat de financieri­ng scheef zat, en dat trekken we nu gelijk. Dat betekent dat we van 16 personeels­leden per dagplaats naar 13,5 gaan. Om tot een ideale financieri­ng te komen, hebben we bovendien de federale raad voor ziekenhuis­voorzienin­gen advies gevraagd.”

“Met andere woorden: we herzien de financieri­ng juist om tot een correctere situatie te komen. Daarom is het voortaan ook mogelijk om bijkomende plaatsen te creëren in de kinder- en jeugdpsych­iatrie, terwijl er tot nu een budgettair­e stop was.”

MAGGIE DE BLOCK

Minister van Volksgezon­dheid “Jammer dat ouders en ziekenhuiz­en ongerust zijn op basis van foute informatie.”

 ??  ?? Ann Ceurvels: “Het is heel spijtig dat de vele knowhow die in onze kinder en jeugdpsych­iatrie zit, wordt ondergewaa­rdeerd.”
Ann Ceurvels: “Het is heel spijtig dat de vele knowhow die in onze kinder en jeugdpsych­iatrie zit, wordt ondergewaa­rdeerd.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium