Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We kunnen de grootste worden”

Maar toch haalt Antwerps bondgenoot­schap van Groen, sp.a en burgers 6% minder dan N-VA

-

De Antwerpse bondgenoot­schapslijs­t van sp.a, Groen en burgers levert niet meer stemmen op dan als de partijen apart zouden opkomen. Dat blijkt uit een peiling van Groen zelf, dat toch doorzet met het project.

De interne online peiling van Groen werd uitgevoerd door het onderzoeks­bureau iVOX bij duizend Antwerpena­ren. De foutmarge bedraagt 3%, maar als er wordt gepeild naar het kartel sp.a-Groen of de bondgenoot­schapslijs­t stijgt die foutmarge naar 5,3%, wat hoog is.

N-VA blijft met 33,6% van de stemmen de grootste politieke fractie in Antwerpen. Groen komt op twee met 18,9% van de stemmen bij de respondent­en. Dat lijkt ten koste te gaan van sp.a, dat op een povere 10% komt. PVDA zou op 8,1% uitkomen.

Vlaams Belang klokt af op 8%. Dramatisch is het resultaat voor CD&V (5,4%) en Open Vld (5%). Hieruit blijkt dat lijsttrekk­ers Kris Peeters (CD&V) en Philippe De Backer (Open Vld) nog heel wat werk voor de boeg hebben.

Groen wou met deze peiling weten wat het effect zou zijn van een kartel met sp.a of de bondgenoot­schapslijs­t. Conclusie is dat deze constructi­e zeker niet meer stemmen oplevert of kost.

In een kartel Groen-sp.a komt de score op 27,2% en met de bondgenoot­schapslijs­t op 26,7% van de stemmen. Dat is ongeveer 6% min- der dan N-VA.

Groen trekt zich wel op aan het groot potentieel aan stemmen, zo’n 37,8% voor het bondgenoot­schap en 40,8% voor een eventueel kartel. De respondent­en konden meerdere partijen aanduiden waarop ze misschien zouden stemmen.

“Ander bestuur”

“De enige conclusie die kan getrokken worden, is dat Groen en sp.a op één lijst evenveel stemmen zouden halen als apart”, zegt Antwerps Groen-fractielei­der Wouter Van Besien. “Deze peiling is trouwens afgenomen nog voor we met onze plannen rond een bondgenoot­schap naar buiten zijn gekomen. We weten dat het potentieel er is om de grootste fractie te worden, maar dat we daar nog hard voor moeten werken. De grootste worden is belangrijk voor als we een ander bestuur in Antwerpen willen.”

Nationaal Groen-voorzitste­r Meyrem Almaci staat achter het Antwerpse project. “Deze peiling doet mij er niet aan twijfelen”, zegt Almaci.

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws liet eerder deze week al verstaan dat hij verder wil met het progressie­f project. Volgens hem komen de slechte peilingen van sp.a niet overeen met zijn dagelijkse ervaringen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium