Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vuistslag omdat bus ‘te laat’ is

Man valt chauffeur De Lijn aan en zet het daarna op een lopen

-

Een buschauffe­ur van De Lijn is gisterocht­end zwaar aangepakt door een agressieve kerel. De man kreeg een rake vuistslag en liep een hersenschu­dding en kneuzingen aan zijn oogkas op. Hij is tijdelijk werkonbekw­aam.

Het incident speelde zich af aan de Plantin en Moretuslei in Antwerpen. Buschauffe­ur Dennis Baeten uit Bornem was nog maar net aan zijn vroege shift begonnen toen er een man op zijn bus stapte en tegen hem uitvloog. “Hij riep dat ik met vertraging reed. Onmogelijk, want ik was nog maar net vertrokken uit de stelplaats. Ik zei hem ook dat we niet te laat waren. Toen ik vroeg of hij wou meerijden, haalde hij uit en gaf hij me een vuistslag tegen het hoofd”, zei de buschauffe­ur gisteren aan ATV.

De agressieve­ling zette het na het incident op een lopen en kon nog niet gevat worden. Dennis ging naar de spoedafdel­ing van het ziekenhuis. Daar werd vastgestel­d dat hij een gekneusde oogkas en een lichte hersenschu­dding had opgelopen.

Net mínder agressie

Volledige cijfers van het aantal gevallen van fysieke agressie tegen buschauffe­urs van vorig jaar zijn er nog niet. “Alles lijkt er wel op dat ze lager zullen liggen dan in 2015”, reageert Tom Van de Vreken van De Lijn. “Dat jaar kregen we nog 75 meldingen binnen. Tijdens de eerste negen maanden van 2016 zaten we aan 48 feiten. De prognose is dus dat het jaarcijfer lager zal liggen. Al is het wachten op de definitiev­e cijfers. Elk geval van agressie is er één te veel. We zetten al bussen met camera’s in, maar ook controleur­s en stadswacht­en om de agressie tegen te gaan.”

Eind vorig jaar waren al 636 bussen en trams uitgerust met camera’s. “Alle trams en bijna een derde van de bussen. Alle nieuwe bussen die worden geleverd, krijgen automatisc­h camera’s.”

Buschauffe­urs hebben ondanks die maatregele­n het gevoel dat de agressie en frustratie bij de reizigers aan het toenemen is. “Het gaat dan zowel om verbale als fysieke agressie. Ik hoorde woensdagoc­htend dat ik deze week al de tweede buschauffe­ur was die slachtoffe­r werd van fysiek geweld”, zegt Baeten.

DENNIS BAETEN

Buschauffe­ur “De man riep dat ik met vertraging reed. Onmogelijk, want ik was nog maar net vertrokken uit de stelplaats.”

 ??  ?? Dennis Baeten liep onder meer een gekneusde oogkas op.
FOTO ATV
Dennis Baeten liep onder meer een gekneusde oogkas op. FOTO ATV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium