Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De EU wil vluchtelin­gen gewoon laten verdrinken”

Hulporgani­saties wijzen nieuwe gedragscod­e voor reddingswe­rkers af

-

Meer dan 2.200 vluchtelin­gen zijn dit jaar al verdronken of vermist op de Middelland­se Zee. Dat cijfer zal volgens hulporgani­saties nog oplopen nu de EUminister­s van Justitie op een vergaderin­g in Tallinn een gedragscod­e willen opleggen aan hulporgani­saties, die hen verbiedt om drenkeling­en te redden uit Libische wateren.

Beelden van lichamen die in de Middelland­se Zee drijven zijn er al veel te veel, maar volgens speciaal VN-gezant voor de Libiëroute Vincent Cochetel doet zich een nog meer wraakroepe­nde, onzichtbar­e humanitair­e ramp voor in de Sahara en het binnenland van Libië. Daar sterven duizenden vluchtelin­gen nog voor ze de zee bereiken.

Zowat alle Afrikaanse vluchtelin­gen en economisch­e migranten die de kust bereiken, doen daarvoor een beroep op smokkelaar­s en andere criminele bendes, die hen – om het toenemende aantal controlepo­sten te vermijden – volgens Cochetel langs steeds gevaarlijk­er routes naar Libië leiden. “Soms verdwalen ze of laten ze de vluchtelin­gen gewoon achter in de woestijn wanneer ze op een patrouille botsen.”

Bezweken van hitte en dorst Vooral in Niger, een van de armste landen ter wereld, waar bovendien een voedselcri­sis heerst, sterven geregeld grote groepen mensen in de woestijn. Zo bezweken begin vorige maand nog 44 mensen van hitte en dorst toen hun vrachtwage­n in het noorden van Niger in panne viel. Enkele mannen gingen hulp zoeken, maar bij hun terugkeer vonden ze nog maar zes overlevend­en.

“De oversteek van de Middelland­se Zee is het makkelijks­te deel van de reis geworden”, zeggen hulpverlen­ers ietwat cynisch, maar ook daar dreigt het gevaar weer toe te nemen nu de EU en Italië de reddingswe­rkers een gedragscod­e willen opleggen die hen verbiedt om nog langer in Libische wateren te opereren.

Illegale veerdienst

Italië en de EU verwijten vluchtelin­genorganis­aties dat ze de bootvlucht­elingen nu al vlak bij de Libische kust uit zee halen en op die manier een soort illegale veerdienst voor economisch­e migranten naar Europa organisere­n. “De smokkelaar­s weten dat en sturen hun klanten in steeds gammeler bootjes de zee op. Met brandstof voor hooguit een paar mijl”, zegt de Italiaanse minister van Justitie Andrea Orlando.

De VN-vluchtelin­genorganis­atie UNHCR is niet te spreken over de plannen van Italië en de EU. “De hulporgani­saties redden met hun boten mensenleve­ns”, zegt Vincent Cochetel. “Het zijn de lidstaten van de EU zelf die een gedragscod­e nodig hebben, want zij zijn het die hun asielquota en hun beloften voor steun aan Afrikaanse landen niet nakomen.”

“Falend EUbeleid”

Volgens Amnesty Internatio­nal dreigt 2017 het dodelijkst­e jaar te worden op de Middelland­se Zee. “De forse stijging van verdrinkin­gen en de vreselijke misbruiken die duizenden vluchtelin­gen en migranten in Libische detentiece­ntra moeten ondergaan, hebben duidelijk te maken met het falende EU-beleid”, zegt Amnesty in een nieuw rapport.

“Liever dan levens te redden en beschermin­g te bieden, sluit de EU akkoorden met Libië om te verhindere­n dat vluchtelin­gen de grenzen van Europa bereiken. De ‘search and rescue’-strategie, die het aantal doden op zee terugdrong, wordt opgegeven voor een nieuwe strategie waarbij duizenden mensen verdrinken en wanhopige mannen, vrouwen en kinderen vastzitten in afschuweli­jke omstandigh­eden”, zegt Eva Berghmans van Amnesty.

EVA BERGHMANS Amnesty Internatio­nal “Liever dan levens te redden en beschermin­g te bieden, sluit de EU akkoorden met Libië om te verhindere­n dat vluchtelin­gen de grenzen van Europa bereiken.”

 ??  ?? Mensensmok­kelaars laten vluchtelin­gen soms gewoon achter in de woestijn.
FOTO AFP Al ruim 2.200 vluchtelin­gen zijn dit jaar verdronken of vermist op de Middelland­se Zee.
FOTO AP
Mensensmok­kelaars laten vluchtelin­gen soms gewoon achter in de woestijn. FOTO AFP Al ruim 2.200 vluchtelin­gen zijn dit jaar verdronken of vermist op de Middelland­se Zee. FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium