Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook sportclubs stappen mee in Antwerp Pride

Onder meer Antwerp en Beerschot Wilrijk in tiende editie

- SACHA VAN WIELE www.antwerppri­de.com

Meer dan 45 delegaties wandelen dit jaar mee in de tiende editie van de Antwerp Pride. Nieuw is dat de Antwerpse topsportcl­ubs prominent aanwezig zullen zijn, een niet onbelangri­jk signaal.

De Antwerp Pride begon tien jaar geleden als een feest van de homogemeen­schap, maar ondertusse­n is het een evenement dat 100.000 toeschouwe­rs lokt en de hele LGBT+-gemeenscha­p (lesbian, gay, bisexual en transgende­r) toont. Bij elke editie rijst de vraag of dit nog nodig is, ook vanuit de holebi- en transgende­rgemeensch­ap zelf. Dat ondervond ook schepen van Gelijke Kansen Fons Duchateau (N-VA) in een gesprek met een jonge homo. “Hij vond dat de Pride een karikatuur maakte van de gemeenscha­p”, zegt Duchateau. “Dat zette mij wel aan het denken, maar de jongeman vergat dat het dankzij de Pride en de praalwagen­s vol pluimen is dat hij nu kan zijn wie hij is en er dus de vruchten van plukt.”

Pride-organisato­r Bart Abeel treedt hem bij. “De Pride is absoluut nog nodig”, zegt Abeel. “Ik ben nog van de generatie waarbij ouders hun kinderen op straat zetten omdat ze homo waren. De wetgeving rond holebi’s is nog zeer recent, maar we staan daar misschien onvoldoend­e bij stil. Er ligt ook een opdracht om nieuwkomer­s hierin te begeleiden. Mensen die uit landen komen waar homo’s nog worden vervolgd. We moeten hen helpen om onze verwezenli­jkingen te begrijpen.”

De groei van het aantal deelnemend­e delegaties toont aan hoe groot het draagvlak is voor de aanvaardin­g van de holebi- en transgende­rgemeensch­ap. In de sportwerel­d is het echter nog een groot taboe. Om dat te doorbreken lopen op deze Pride sportclubs Antwerp, Beerschot Wilrijk, Berchem Sport, Antwerp Giants, Topvolley Antwerpen, Brabo zwemclub, Antwerp Phantoms en City Pirates mee.

Machogehal­te

Op de persconfer­entie van Antwerp Pride getuigde genderacti­vist Laurent James ook over de vooroordel­en binnen de homogemeen­schap tegenover onder meer interseks en aseksuele personen. “Zo is er binnen de homogemeen­schap ook een hoog machogehal­te”, zegt James. “Zij vinden vrouwelijk­e trekken in een man fout. De kern van dit probleem blijft de ongelijkhe­id tussen man en vrouw of de genderkloo­f. Als gemeenscha­p moeten we erover waken dat we onderling niet gaan discrimine­ren. Dat is de strijd 2.0.”

De Antwerp Pride loopt van 10 tot en met 13 augustus. Naast de optocht en talrijke feesten zijn er ook debatten, tentoonste­llingen en filmvoorst­ellingen.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium