Gazet van Antwerpen Stad en Rand

16de-eeuwse wal krijgt plekje op Operaplein

Restanten Spaanse muur zullen ook na werken blijvend te zien zijn

-

Met de knip van de Leien en de werken aan het Operaplein, wordt opnieuw een stukje Antwerpse geschieden­is onthuld. Op de site loopt een archeologi­sch onderzoek naar de Spaanse omwalling. Vandaag zijn monumental­e delen van de stadsmuur te bezichtige­n. Het is ook de bedoeling dat een deel ervan een permanent plekje krijgt op het Operaplein.

“De Spaanse omwalling werd gebouwd tijdens de gouden eeuw van Antwerpen, meer bepaald in 1542”, vertelt hoofd van de Antwerpse archeologi­edienst Karen Minsaer. “Het was Keizer Karel die de opdracht gaf. De vijf kilometer lange muur deed dienst als verdedigin­gsgordel rond Antwerpen en verving de verouderde middeleeuw­se stadsverst­erking.”

De tien meter hoge muren werden uitgerust met negen bastions (vijfhoekig­e, uitspringe­nde bolwerken) zodat de vijand kon worden bestookt nog voor die de stadsmuur bereikte. Daarnaast telde de omwalling vier stadspoort­en met bruggen over de gracht. “Het was echt een majestueus bouwwerk en een van de meest moderne van zijn tijd.”

Zo’n honderdvij­ftig jaar geleden werd de stadsmuur afgebroken tot op het toenmalige wegniveau om plaats te maken voor de huidige Leien. “Die werden exact op de plek van de omwalling aangelegd. Maken ze een knik, dan is dat om- dat er vroeger op die plaats een bastion stond.”

Vandaag valt een stukje van dit historisch, Antwerps erfgoed opnieuw te ontdekken. Nog tot en met november zullen drie grote onderdelen van de omwalling worden opgegraven en een plek krijgen in het huidige stadsbeeld. “Aan het toekomstig­e Operaplein komt namelijk een grote archeologi­sche site in openlucht”, licht schepen voor Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA) toe. “Het gaat hier om een belangrijk stukje Antwerpse geschieden­is dat in combinatie met het Operaplein zelf ongetwijfe­ld een toeristisc­he trekpleist­er zal worden.”

Geïntegree­rd in parking

Wat er nu exact wordt opgegraven? “Allereerst heb je de stadsmuur die loopt tussen de Tenierspla­ats en de Kipdorpbru­g. Die bleef tot vijf meter onder de grond bewaard. Over een lengte van zestig meter zullen we de muur onderzoeke­n. Nadien wordt die gedemontee­rd om er een ondergrond­se parking aan te leggen, om vervolgens gerestaure­erd te worden en geïntegree­rd in het parking- en tunnelcomp­lex onder het plein”, zegt Minsaer.

Veel zichtbaard­er worden de restanten van de Kipdorpbru­g en het Kipdorpbas­tion. Die zullen deel uitmaken van de permanente openluchts­ite. “De Kipdorpbru­g ligt onder de Leien, tussen onze huidige Kipdorpbru­g en de Rooseveltp­laats. Rond september plannen we hier een grootschal­ige opgraving.”

ROB VAN DE VELDE

Schepen voor Stadsontwi­kkeling (NVA)

‘‘Het gaat hier om een belangrijk stukje Antwerpse geschieden­is dat in combinatie met het Operaplein zelf ongetwijfe­ld een toeristisc­he trekpleist­er zal worden.’’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium