Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Natuurlijk is het de bedoeling om in het geel naar Parijs te rijden”

CHRIS FROOME grijpt op dag vijf al de macht zonder dat hij bergop moet imponeren

-

Op cruisecont­rol naar de leider splaats. Alsof het de normaals te zaak van de wereld is, stapte Chris Froome op La Planche de s Belles Filles weg met het g eel. “Het is de bedoeling dat ik dit houd tot Parijs, jazeker”, bevestigde de drie voudige Tourwinnaa­r. Ligt de Tour al na rit vijf in een be slissende plooi?

Heeft Sky de Tour nu al in een wurggreep?

Business as usual. Dat was de indruk die Chris Froome wilde geven toen hij de 45ste gele trui uit zijn carrière ophaalde op de plaats waar het voor hem in de Tour van 2012 allemaal begon. Ook al kwam hij moeizaam recht uit de interviews­toel (toch rugpijn na de val van zondag, of was het maar schijn?), feit is dat zijn team al sinds dag één de zaakjes voor elkaar heeft. Pas de laatste zeven kilometer zagen we de witte Skyklimtre­in naar aloude gewoonte aan het werk. Een variant van de Tour van 1970, toen de Faema-Faemino-ploeg van Eddy Merckx van start tot finish in het geel reed, lijkt in de maak. Met Froome in de rol van Eddy Merckx en Geraint Thomas in die van Italo Zilioli, die tussendoor vijf dagen geel droeg. Froome voelt wel iets voor zo’n scenario.

“Dat is toch de bedoeling”, zegt hij. “Dat geel is niet nieuw voor mij, ik weet hoe ik ermee moet omgaan. En het voelt goed aan als je bij de slotklim nog zes van je acht ploegmaats rondom jou hebt. Geen enkele andere kopman had op dat moment die luxe. Dat geeft vertrouwen voor wat volgt. Uiteindeli­jk waren het al vijf relatief rustige dagen voor de ploeg.”

Gaat Froome Aru nu extra in de gaten houden?

Fabio Aru plaatste op 2,4 kilometer van de finish een kurkdroge aanval en hield ook stand tot aan de finish. Geen verrassing, meent Froome.

“Ik weet al sinds het Critérium du Dauphiné dat hij in een uitstekend­e condi

tie verkeert. Hij viel op het juiste moment en op de juiste plaats aan. Omdat niemand aanstalten maakte om achter hem aan te gaan, plaatste ik een versnellin­g. Alleen Porte, Martin en Bardet volgden, maar ze wilden voorts niets ondernemen. Daardoor kon Aru op het vlakke gedeelte net voor de laatste strook van 20 procent zijn voorsprong nog uitbouwen. We gaven hem net iets te veel beweegruim­te. Die krijgt hij in de toekomst niet meer.”

Wat heeft hij geleerd over de andere concurrent­en?

La Planche des Belles Filles heeft een reputatie. Zowel in 2012 als in 2014 eindigden zeven renners die er in de eerste tien arriveerde­n ook bij de eerste tien op de Champs-Elysées. Ook deze keer heeft Froome weer veel geleerd in de Vogezen, zeker over (de ploeg van ) Richie Porte.

“De tactiek van BMC (dat de hele dag werkte om de vlucht met Philippe Gilbert binnen schot te

houden, red.) gaf duidelijk aan dat ze met Richie de etappe wilden winnen, maar ik heb het gevoel dat Porte op La Planche des Belles Filles een tweetal mannetjes tekortkwam.”

Maar ook de andere concurrent­en heeft hij goed gemonsterd. “We weten wie bergop goed is. De drie die mijn versnellin­g beantwoord­den, zijn in orde. Maar deze eerste echte klim van de Tour ligt de ene ook beter dan de andere. De Planche heeft echte steile zones en dat ligt bijvoorbee­ld een coureur als Dan Martin heel goed. Quintana en Contador verloren wat seconden, maar daar wil ik niet te veel uit concludere­n. De eerste vijftien staan nog binnen de anderhalve minuut. Dit is wat de organisati­e wilde: een open koers met de mensen dicht bijeen. De klus is lang nog niet geklaard.”

Waarom is hij zelf niet vol in de aanval gegaan?

Froome leverde een van zijn beste seizoenspr­estaties bergop af, maar glimt toch nog niet zoals de voorbije jaren, toen hij telkens de eerste bergrit won en daarna ook de eindzege pakte. Wilde hij gisteren zelf niet keihard toeslaan of was het van niet beter kunnen?

“Het is de bedoeling dat ik de derde week beter word”, aldus Froome. “Zo hebben we met trainer Tim Kerrison naar deze Tour opgebouwd. Het was deze keer ook helemaal anders dan bijvoorbee­ld vijf jaar geleden, toen ik hier mijn allereerst­e Tourrit won. Toen wilden we de koers openbreken en probeerden we met Bradley Wiggins een zo groot mogelijke voorsprong te pakken. Met Thomas in het geel reden we iets defensieve­r. Het laat ons als ploeg toe om met twee troeven te blijven spelen.”

Chris Froome “We hadden Aru niet zoveel speelruimt­e mogen geven. Die krijgt hij in de toekomst niet meer.”

 ??  ??
 ??  ?? De gele trui gaat over het witte ploegshirt heen. Een voorteken voor de rest van de Tour? “Dat is toch de bedoeling.”
De gele trui gaat over het witte ploegshirt heen. Een voorteken voor de rest van de Tour? “Dat is toch de bedoeling.”
 ??  ?? Chris Froome dringt grote concurrent Richie Porte een beetje naar de achtergron­d. “Ik heb het gevoel dat hij op La Planche des Belles Filles een tweetal mannetjes tekort kwam.”
Chris Froome dringt grote concurrent Richie Porte een beetje naar de achtergron­d. “Ik heb het gevoel dat hij op La Planche des Belles Filles een tweetal mannetjes tekort kwam.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium