Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BMC overmoedig op k op, Porte pas vierde

BMC toonde haantjesge­drag in de rit naar Planche des Belles Filles. Met negen aan kop van het peloton, Richie Porte in het zog van zijn acht helpers. Waar was zoveel dadendrang toch goed voor?

-

“Er zijn maar drie aankomsten bergop in deze Tour”, legt Greg Van Avermaet uit. “Daarom wilden we aan kop rijden. Alles voor Richie, om in het klassement misschien een beetje dichterbij te sluipen.”

Het was BMC dus om de ritoverwin­ning en de bijhorende tien bonussecon­den in het klassement te doen. In dat opzicht was hun tactiek zeker niet idioot. Team Sky laten werken als ploeg met de gele trui was geen optie: zij hadden de kopgroep altijd laten wegrijden, zagen het eerder als een voordeel dan een nadeel mochten er voor de klassement­srenners geen bonussecon­den meer op het spel hebben gestaan. Skymanager Dave Brailsford wilde dat na afloop best toegeven. “Het was een moeilijke groep om te controlere­n, met veel grote motoren. Wij hadden er wellicht niet zo lang en zo hard achter gereden.”

Als BMC bonussecon­den wilde pakken, zat er niet anders op dan zelf te werken. Maar door meteen de hele ploeg in te schakelen, zette de ploegleidi­ng wel heel hoog in, zo hoog dat het wellicht niet meer in ver- houding met de slaagkanse­n was. De tactiek klopte alleen als Porte zich de beste klimmer had getoond en dat was nadrukkeli­jk niet zo. Hij finishte vierde, naast het podium en zonder bonussecon­den. Dat Froome er op plaats drie wel nog vier meegraaide, was zout in de wonde.

De conclusie in het peloton was dat de overmoedig­e tactiek van BMC vooral Sky in de kaart had gespeeld. “Misschien willen ze dat Froome vanaf nu elke dag naar de persconfer­entie moet (verplicht voor gele trui, red.)”, merkte Tim Wellens fijntjes op. Skymanager Brailsford wreef zich in de handen. “Voor ons was hun tactiek perfect. Thank you very much, really.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium