Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe werkt de Tourjury?

- (bvc)

Dinsdag eiste ze een hoofdrol op door met Peter Sagan een van de grootste namen uit de Tour te weren. Maar hoe werkt de jury van de Tour nu juist? En wie maakt er allemaal deel van uit?

1. Vier internatio­nale juryleden

Een Italiaan, een Spanjaard, een Fransman en juryvoorzi­tter Philippe Mariën, allen aangeduid door de UCI, zijn de enigen die mogen beslissen over boetes, straffen en uitsluitin­gen. Bij een gelijke uitslag is de stem van de juryvoorzi­tter doorslagge­vend. De jury werkt 100 procent onafhankel­ijk van de wedstrijdo­rganisatie. Het enige wat de juryleden moeten doen, is na het nemen van een beslissing deze eerste meedelen aan de organisati­e alvorens de pers in te lichten.

2. Elf nationale juryleden

Naast de vier internatio­nale leden zijn er ook elf Franse juryleden die tijdens de koers verschille­nde inbreuken kunnen vaststelle­n. Zij briefen die inbreuken door aan de vierkoppig­e, internatio­nale jury die vervolgens een beslissing neemt. De elf Franse leden hebben dus zelf geen beslissing­srecht.

3. En wie is Philippe Mariën?

Aan het hoofd van deze jury staat een Belg: Philippe Mariën. Hij is een 52jarige man uit Herentals, die een A1 (bachelor) in Secretaria­atTalen heeft en in 1991 een opleiding tot UCIcommiss­aris volgde. Ook in de Tour van 2011 was Mariën juryvoorzi­tter, net als in de Giro van 2008. Op de Olympische Spelen van 2012 en 2016 was hij ‘gewoon’ jurylid.

 ??  ?? Peter Sagan doet een korte mededeling aan de massaal aanwezige pers.
Peter Sagan doet een korte mededeling aan de massaal aanwezige pers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium