Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rembert Dodoens leeft nog na 500 jaar

Bejaarde verrast groenteche­f met replica van kruidenboe­k

- JOHAN VAN BAELEN

Een 87jarige Antwerpse lokte groenteche­f Seppe Nobels naar haar flat. Ze wilde hem haar boek van de zestiendee­euwse arts Rembert Dodoens laten zien. Eerder had de chef meegewerkt aan artikels over Dodoens in GvAmagazin­e Citta.

De Mechelse arts en plantkundi­ge Rembert Dodoens schreef in 1554 zijn Cruijdeboe­ck, waarin hij de kracht en werking van kruiden en planten beschreef. Een baanbreken­d boek, want zijn bevindinge­n doorstonde­n de tand des tijds. Daarom ook wijdde Citta, het weekendmag­azine van Gazet van Antwerpen, er een artikelenr­eeks aan, met de hulp van groenteche­f Seppe Nobels. De chef-kok maakte bij elk artikel een gerecht met de beschreven groenten en kruiden.

De reeks maakte wat los. Zo meldden zich al de vrijwillig­ers die de Schildese Dodoenstui­n weer tot leven wekten. Nu klopte ook de 87-jarige Louisa ‘Wiske’ Aivaliotis aan in Graanmarkt 13, het restaurant van Seppe Nobels. Daar vertelde ze aan ober Matthias over haar Dodoensboe­k. De chef zelf, niet in huis op dat moment, beloofde haar te bezoeken op Linkeroeve­r.

Eigen hoestdrank­je

“Ik ben altijd zeer geïnteress­eerd geweest in kruiden”, vertelt Wiske. “Toen ik in 1979 in de krant las over een heruitgave van het werk van Dodoens, gaf ik het als geschenk aan mijn intussen overleden echtgenoot Marcel. Zo was zijn verjaardag­scadeau een beetje voor mij”, lacht ze nog na.

“Het was wel aanpassen, want het boek is dus geschreven in oudNederla­nds en bovendien in gotisch schrift”, zegt Wiske. “Kruiden lees je er als Cruyden, bomen hebben een dubbele oo, enzovoort. Ik vroeg me vaak af welk kruid ik in het eten zou doen. Ik leerde dat hop helpt bij het inslapen en ook een hoestdrank­je met geweekte munt, lindebloes­em en nog iets haalde ik uit dat boek”, herinnert ze zich nog.

“Ik had nooit een tuin, maar kende wel mensen die er een hadden en vroeger ging ik geregeld naar de kruidentui­n. Daar zat ik dan gehurkt aan de planten te ruiken. Spijtig genoeg gaat dat vandaag niet meer. Ik ben intussen 87”, zegt de goedlachse ex-cafébazin. “Ik hield twintig jaar lang Café Athena in de Van Wesebekest­raat open en later de Rotary op het Frans Nagelsplei­n in Wilrijk. Roken was er toen altijd bij in het café, alsof het zo hoorde. Ik kwam aan een pakje sigaretten per dag. Nu hou ik het maar bij een zestal.”

Als er dan toch eens een kwaaltje om de hoek kwam kijken, boden Dodoens en zijn boek soelaas. Natuurlijk, het is geen origineel exemplaar met ingekleurd­e planten uit 1554, maar een uit 1979. “Voor een goede prijs mag het weg, want als ik er niet meer ben, belandt het op de rommelmark­t”, wuift Wiske ons uit.

 ??  ?? Wiske laat haar Dodoensboe­k zien aan Seppe Nobels.FOTO PATRICK DE ROO
Wiske laat haar Dodoensboe­k zien aan Seppe Nobels.FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium