Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cash-for-car zelden interessan­t

-

Uw bedrijfswa­gen inruilen voor geld is vanaf volgend jaar mogelijk. Maar het Planbureau heeft twijfels of dat wel voor iedereen zo interessan­t is. Alleen mensen die weinig kilometers doen, zouden er voordeel uit halen.

Het Planbureau twijfelt eraan of het cash-for-car-principe veel veranderin­g teweeg zal brengen. In de berekening van het bedrag dat u netto in de plaats zou krijgen, gaat men uit van een bepaald percentage van de catalogusp­rijs. Daarboveno­p kan nog eens twintig procent budget komen als u uw tankkaart inlevert. Als u er het voordeel van alle aard aftrekt, komt u aan het cashbedrag.

Maar, zegt het Planbureau, het aantal gereden kilometers maakt vandaag veertig procent uit van de kapitaalko­sten. Pendelen en privé-verplaatsi­ngen zijn goed voor bijna 30.000 kilometer per jaar, en daarna komt nog eens gemiddeld 6.700 kilometer aan extra verplaatsi­ngen voor het werk.

“Dat is meer dan vaak wordt aangenomen”, zegt Alex Van Steenberge­n, auteur van de studie van het Planbureau. “Daardoor zal inruilen van een salariswag­en voor cash niet interessan­t zijn voor mensen die veel kilometers doen.”

De studie onderzocht welke effecten de maatregel kan hebben op de mobiliteit en de arbeidsmar­kt. “Op zich is het een ingrijpend­e maatregel. Maar door de forfaitair­e benadering blijkt het in de praktijk vooral voor mensen die weinig kilometers doen een aanmoedigi­ng om de wagen in te leveren.” De berekening zou grootverbr­uikers benadelen, maar kan ook kleinverbr­uikers overcompen­seren. “Net diegenen die hun wagen weinig gebruiken, zullen hem het eerst inleveren.”

Dat argument haalden ook auto- en mobiliteit­sorganisat­ies als Febiac, Renta, Touring en VAB al boven. Uit berekening­en op basis van gegevens van leasingfed­eratie Renta blijkt dat er grote verschille­n zijn tussen wat het cashbudget zou zijn en het huidige leasingbed­rag. Wie bijvoorbee­ld zijn Audi A4 met tankkaart inlevert, zou daar zowat 530 euro voor krijgen. De leasingpri­js is 920 euro, waar de werkgever normaal nog wat van recupereer­t via de btw.

Kleiner en goedkoper

“Maar nog niet alle aspecten liggen vast. Duidelijkh­eid ontbreekt”, zegt Frank Van Gool, algemeen directeur van Renta. Hij verwacht niet meteen een revolutie. “Zullen mensen overstappe­n? Met het bedrag dat ze overhouden, kun je in elk geval niet dezelfde auto aanschaffe­n. Maar misschien kiezen ze wel voor een kleiner, goedkoper model.”

Wat de overstap naar cash mogelijk wel interessan­t kan maken, is een vergoeding van de kilometers voor de werkgever. “Als je een cash bedrag krijgt, en je mag daarnaast nog eens je werkverpla­atsingen aanrekenen aan 34 cent per kilometer, dan wordt het al een pak interessan­ter”, zegt Van Gool. “Maar ook daar is nog geen duidelijkh­eid over.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium