Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Merkel maakt zich geen illusies

Bondskanse­lier wacht netelige G20-top in Hamburg

-

Angela Merkel heeft vanavond een têteàtête met Donald Trump, om de Amerikaans­e president alvast wat te masseren, een dag voor de start van de G20top in Hamburg. Alleen onverbeter­lijke optimisten geloven dat die een succes zal worden. “Er blijven een heleboel netelige issues”, beseft de Duitse bondskanse­lier.

De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel wil de G20, de jaarlijkse bijeenkoms­t van de leiders van de twintig belangrijk­ste economieën, aangrijpen om nog eens duidelijk te maken waarvoor Duitsland en de Europese Unie staan. Ze stond erop om de G20 in Hamburg te organisere­n, ondanks de protesten in de linkse stad. De belangrijk­e havenstad is voor de Duitsers de Tor zur Welt, de poort naar de wereld. Merkel staat voor openheid en vrije handel.

Bekoelde relaties

De vraag is of die symboliek besteed is aan de Amerikaans­e president Donald Trump, die zijn land tegenwoord­ig in een protection­istische mantel hult. Sinds zijn komst in het Witte Huis is de relatie tussen Duitsland en de Verenigde Staten serieus bekoeld. Trump verwijt Merkel dat ze een rampzalig beleid heeft gevoerd, toen ze in 2015 de grenzen openzette voor de vluchtelin­gen.

Angela Merkel, die de laatste jaren het boegbeeld van de waarden van de Europese Unie is geworden, huivert voor Trumps visie. Zijn uithaal naar de Navo (hij noemde de organisati­e obsolete), zijn klimaatbel­eid (hij stapte uit het akkoord van Parijs) en zijn America Firstretor­iek zijn zo ver verwijderd van haar visie op de wereld dat zij de Verenigde Staten niet langer als “vriend”, maar wel als “partner” beschouwt. “We kunnen niet langer op Amerika rekenen” zei ze in mei, na de G7-top in Taormina. “We moeten ons lot in eigen handen nemen.”

Toen leek het er even op dat Merkel de Amerikaans­e president wou isoleren en met Europa een aparte weg wou inslaan, maar gaandeweg heeft de overweging dat het beter is mét Trump te werken dan zonder hem, veld gewonnen.

Kloof

Toch zal de agenda die Merkel voor de G20 heeft vastgelegd, de kloof tussen Duitsland en de VS eens te meer blootlegge­n. Zo wil de bondskanse­lier dat de G20landen het voorbeeld geven voor de naleving van het klimaatakk­oord van Parijs, pleit ze ervoor om samen te investeren in Afrika, zodat de inwoners niet meer op de vlucht slaan voor de miserabele economisch­e leefomstan­digheden in hun land, en bepleit ze internatio­nale vrijhandel.

“Het wordt een netelige bijeenkoms­t”, zei ze. Merkel zal al tevreden zijn als ze Donald Trump aan boord kan houden. “De VS zijn een belangrijk deel van de G20 en dus moeten we er alles aan doen om samen te werken en tegelijker­tijd de ogen niet te sluiten voor de verschille­n”, merkte ze deze week op. Om de Amerikaans­e president alvast een beetje te masseren, heeft Merkel een tête-à-tête met hem, vanavond, de dag voor de start van de G20.

Spaak lopen

Rusland zou het waarschijn­lijk prachtig vinden als de VS-EU-tandem spaak loopt. In de huidige gespannen relaties tussen het Westen en Rusland is het voor Vladimir Poetin handiger om alleen met Donald Trump te onderhande­len, zonder dat Frau Merkel toekijkt. In Hamburg zullen de twee mannen elkaar – eindelijk – voor het eerst ontmoeten. Poetin heeft een waslijst van thema’s die met de Amerikanen moeten worden besproken. Hij wil de domeinen van de Russische ambassade terug die onder president Obama waren aangeslage­n omdat er spionageap­paratuur was gevonden. En hij hoopt dat er een einde komt aan de sancties die de VS hebben ingesteld voor de Russische betrokkenh­eid in de oorlog in Oost-Oekraïne.

Lege agenda

Het Witte Huis heeft meegedeeld dat het geen agenda heeft. En dat schrikt veel waarnemers af. Er zijn immers wel wat punten waarover de Amerikanen met de

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium