Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurland breekt (nog) geen potten Maar vier concerten deze zomer

-

Eentje is al achter de rug, en voor de rest van de zomer staan nog drie optredens gepland. De carrière van Buurland, de winnaars van de VTMtalente­njacht The Band, is niet meteen met een rotvaart vertrokken. “De weg naar succes is niet vanzelfspr­ekend. We proberen nu dringend een eigen identiteit en sound te creëren.”

Acht weken lang aandacht in

b primetime op VTM: weinig bands mogen zó in de spotlights debuteren als Buurland, de Vlaams-Nederlands­e constructi­e die voortkwam uit The Band. Al liep die start niet helemaal over rozen. Hoewel de vrijdagavo­nd commerciee­l interessan­t is, schommelde het programma doorgaans rond de 500.000 kijkers, de helft van wat pakweg The Voice of Belgium’s

Got Talent halen op dat moment. In Nederland zat het helemaal niet mee: daar keken slechts 20.000 mensen naar de finale op 7 april.

Maar er was dus een nieuwe Nederlands­talige popgroep geboren. Of was het een rockgroep, of een boyband? Het gebrek aan profile- ring maakt het niet makkelijke­r om Buurland in de markt te zetten. Vier jongemanne­n, dat wel, ondersteun­d door de begeleidin­gsband van Selah Sue. Maar sommige instrument­en bespelen ze zelf, en andere momenten zingen en dansen ze vooral. Hun repertoire bestaat uit eigen werk – voorlopig brachten ze één single uit, die even piekte maar al snel doofde – en covers. Denk aan An

ja (Gorki) of Blauw (The Scene).

Nood aan nieuw materiaal

“Het is inderdaad niet vanzelfspr­ekend”, vertelt manager Philippe Coppens. “Bij optredens zijn de eerste rijen gevuld met tienermeis­jes. Zij ontdekken nieuwe muziek die eigenlijk oude muziek is. En verder in het publiek staan dertigers en veertigers, die komen voor de covers van liedjes waarmee ze destijds opgroeiden. Nu, we zijn volop bezig met het ontwikkele­n van de sound van de groep en het creëren van een eigen identiteit. Iets waarbij de vier jongens actief worden betrokken.”

Het is dus knokken. “Vroeger hadden radiostati­ons een zekere loyaliteit tegenover bepaalde ar- tiesten. Ze vonden dat die pasten in het profiel van de zender, en als de band eens een mindere single uitbracht, namen ze die toch op in de playlist. Die tijd is voorbij. Als artiest moet je elke keer opnieuw vechten voor een plek. De concurrent­ie is ook groot: muziek maken is democratis­cher geworden, er staan meer spelers in het veld.”

Die lijn trekt zich door bij optredens. “Het aanbod is ruim voor organisato­ren, en zij gaan bovendien vaak voor naamsherke­nning. In die zin is de link met het programma The Band vooralsnog een voordeel.”

Toch levert ook dat geen stroom aan aanvragen op. Stonden ze de voorbije weken nog een vijftal keren op het podium, dan zijn voor de rest van de zomer voorlopig maar drie concerten gepland. Waarvan twee op dezelfde dag. Daarna is het wachten tot 28 oktober, voor een soort foute party in Lochristi. “Er is dringend nood aan nieuw materiaal”, klinkt het bij TTT Artists, dat de boekingen verzorgt. Dat komt er: ten laatste over twee weken ligt de nieuwe single er. Afwachten of die het tij kan keren. (bpr, tdl)

‘THE BAND’

 ??  ?? De vier winnaars van The Band, samen Buurland: nog volop bezig met de zoektocht naar een eigen sound en identiteit.
FOTO VTM
De vier winnaars van The Band, samen Buurland: nog volop bezig met de zoektocht naar een eigen sound en identiteit. FOTO VTM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium