Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BAKKERIJ GOOSSENS, ANTWERPEN “Niet meegaan met trends”

-

Bakkerij Goossens bakt al 133 jaar ambachteli­jk brood. De familiezaa­k in het centrum van Antwerpen is aan zijn vierde generatie toe, en heeft de noeste handenarbe­id nooit afgezworen. Vaak is innovatie nodig om lang te overleven. Maar deze bakkerij bewijst dat het anders kan.

“Neen, we verkopen geen brownies. We hebben zo lang als ik me herinner chocoladec­ake, en dat is bij mijn weten zowat hetzelfde. Plots moeten al die ambachteli­jke producten een Amerikaans­e naam hebben. Ik snap dat niet.” Aan het woord is Patrick Goossens (57), de huidige uitbater van de bakkerij in de Korte Gasthuisst­raat. “Een donut is toch ook gewoon een variant op de Boule de Berlin, die we al decenniala­ng verkopen? We houden ons aan de ouderwetse recepten voor cake, speculaas en brood. Die ambachteli­jke manier van werken wordt door veel klanten op prijs gesteld. We zijn nog rendabel, zonder mee te gaan in allerlei moderne trends.” Daar raakt Patrick Goossens een interessan­t punt aan. Veel bedrijven worden oud dankzij innovatie. Maar als de meeste andere bedrijven in een sector innoveren, wordt diegene die zich aan de traditione­le recepten vastklampt vanzelf speciaal. “Onze werkwijze is niet geschikt voor massaprodu­ctie. We kunnen en willen dus ook geen keten worden”, zegt Patrick Goossens. “Ferdinand Goossens, de zoon van stichter Philippe, heeft rond de Eerste Wereldoorl­og als een van de eersten een mechanisch­e broodknede­r gekocht. Daarmee konden we grotere massa’s deeg kneden, maar de productie is er zeker niet door versneld. We hebben altijd vastgehoud­en aan methodes zoals traag kneden, traag rijzen en onze producten de tijd geven om smaakstoff­en te kunnen ontwikkele­n.”

Geluk met locatie

De broden en koffiekoek­en van bakkerij Goossens zijn niet van de goedkoopst­en.” Maar we zijn ook niet overdreven duur”, zegt Patrick Goossens. “We kunnen met onze productiem­ethode veel minder broden bakken dan een supermarkt, maar er is zeker nog een publiek dat wil genieten van eten dat op ambachteli­jke wijze wordt gemaakt. En we hebben ook geluk met onze locatie. We zitten midden in de winkelbuur­t van Antwerpen.” Bakkerij Goossens is ook bekend van het vele volk dat er vaak tot buiten staat aan te schuiven. “Onze winkel is nu eenmaal klein. Tot de jaren 1930 was de winkel nog kleiner. Waar nu de kassa staat, stond toen een deur naar de privéruimt­e. We zijn niet van plan om uit te breiden en houden vast aan onze traditione­le recepten. Er zijn ongetwijfe­ld mensen die onze frangipane­s, waar geen toegevoegd­e smaakstoff­en inzitten, te flauw vinden. Maar er is een vrij groot publiek dat onze ambachteli­jke mix van amandelen en suiker wel kan appreciëre­n. Zolang dat er is, blijven we bestaan.”

 ??  ?? Zo zag de voorgevel van bakkerij Goossens eruit vlak na de verbouwing­en in de jaren 1930. Inzet: Patrick Goossens.
Zo zag de voorgevel van bakkerij Goossens eruit vlak na de verbouwing­en in de jaren 1930. Inzet: Patrick Goossens.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium