Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een vlakke rit van 130 km zou even saai zijn”

-

Belgisch kampioen Oliver Naesen en Jan Bakelants rijden de Tour in Franse loondienst voor AG2R La Mondiale. Elke dag brengen we een snelle babbel met de twee grootste monden van het peloton.

Jan, niet bevangen geraakt door de hitte onderweg? “Het was puffen. Ik heb af en toe wat ijsblokjes in de kraag van mijn truitje gestoken. Dat helpt. Al vond ik het donderdag nog warmer. Het was ook een trage rit. De eerste twee uur heb ik amper gezweet.” Vorig jaar leed je wel onder de hitte. “Klopt. Mijn zoutafzett­ing was heel hoog. Ik heb nadien wat opzoekwerk gedaan en ben bij een Engels bedrijfje terechtgek­omen. Decision Hydration. Dat heeft een sportdrank met heel veel zouten in. Het werkt. Ik heb dit jaar nog geen last gehad van de warmte. Maar elke renner is daar mee bezig. Bij LottoNL - Jumbo heb ik eens gezien dat ze hun renners voor de start calippo’s van sportdrank geven. Slim gezien.”

Het waren voor de kijker twee saaie dagen. Moet dat, vlakke ritten van boven de 200 km? “Een vlakke rit van 130 kilometer zou even saai zijn. Ik ben voorstande­r van lange ritten. Zeker ook in de bergen. We evolueren te hard naar die format van korte ritten.”

Waarom ben je tegen? Het is toch leuker om naar te kijken. “Een Ronde van Vlaanderen van 120 kilometer met twintig keer de Oude Kwaremont op en af, kan misschien ook indrukwekk­end zijn. Maar willen we dat? Ik niet. Ik wil in de Ronde van Vlaanderen 250 kilometer koers zien. Wielrennen is een duursport. Een uitputting­sslag. In langere ritten krijgen renners die het moeten hebben van hun uithouding ook de kans om te winnen. Ik ben ook zo’n diesel. De eerste twee uur moet ik er altijd wat inkomen.”

In de rit van zaterdag heb jij een kans om te winnen. “Dat heb je goed gezien. Maar ik ben niet alleen. De helft van het peloton heeft die etappe aangestipt. Het zal een speciaal sfeertje zijn aan de start en een openingsuu­r boven de 50km/u. Het wordt dringen om in de vlucht te geraken. Zeker omdat ik verwacht dat Sky zal laten lopen. Zaterdagav­ond krijgen we iemand anders in het geel. Zij het maar voor één dag.” Wie verwacht je? “Benoot, Wellens, Van Avermaet. Ik heb Gesink ook al een paar keer met opzet tijd zien verliezen. En een man die echt een krak is in zulke ritten: Cummings.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium