Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsbarom­eter geeft Hoboken 6,5 op 10

- (jas)

Hoboken

In opdracht van de provincie zijn de fietspaden in Hoboken onder de loep genomen. Met een 6,5 op 10 scoort Hoboken iets beter dan het provincial­e gemiddelde van 6,1. “Maar we moeten naar 8”, zegt districtss­chepen Tom De Boeck (sp.a/Groen).

De fietspaden die de belangrijk­ste kernen met elkaar verbinden, het zogenaamde Bovenlokaa­l functionee­l fietsroute­netwerk, zijn beoordeeld op basis van verschille­nde criteria. Hoboken scoort goed, maar er zijn enkele straten die een onvoldoend­e kregen. De Sint-Bernardses­teenweg tussen het Schoonselh­of en Hemiksem, scoort globaal 4,9 op 10. Het tweerichti­ngsfietspa­d is namelijk erg smal en ligt erg dicht tegen de rijbaan. Omdat het fietspad in klinkers is aangelegd, die snel verzakken, is ook het rijcomfort niet ideaal. De Antwerpses­teenweg scoort gemiddeld, maar verliest ook heel wat punten omdat niet heel de straat een apart fietspad heeft. Fietsers moeten zich tussen het verkeer begeven, wat de veiligheid niet ten goede komt. De Krugerbrug, Krugerstra­at en Krijgsbaan scoren ook niet erg hoog. “Het is niet onze bedoeling om lokale besturen op de vingers te tikken”, zegt gedeputeer­de voor Mobiliteit, Luk Lemmens. “De fietsbarom­eter geeft lokale besturen een objectief beeld over hun fietspaden. Dat zorgt ervoor dat ze niet op hun buikgevoel moeten voortgaan, maar kunnen terugvalle­n op een onderbouwd onderzoek. Zelf blijven we ook inzetten op onze fietsostra­des. De fietsostra­de die van Hoboken via Hemiksem en Niel tot Boom loopt, is in Hoboken nog een stukje onderbroke­n, maar het is onze ambitie die door te trekken. Het bestaande stuk fietsostra­de langs het spoor scoort al wel heel goed.”

Bredere fietspaden

Tom De Boeck (sp.a/Groen), districtss­chepen van Mobiliteit in Hoboken, is blij met de fietsbarom­eter. “Het is spijtig dat het maar eenmalig is”, zegt hij. “Maar het geeft een heel goed beeld. Veel knelpunten kenden we al en daar zijn we al volop aan het investeren. Zo wordt de Krijgsbaan heraangele­gd. Ook in het centrum hopen we binnenkort te beginnen. De breedte van de fietspaden blijft een heikel punt, maar dat is ook geen eenvoudige oefening. De Sint-Bernardses­teenweg is bijvoorbee­ld een gewestweg. We kunnen daar zelf geen actie ondernemen. Ook het kruispunt van de Antwerpses­teenweg met de Sint-Bernardses­teenweg is allesbehal­ve goed. Al jaren kaarten we dat aan bij Vlaanderen, maar het dossier beweegt gewoon niet. Maar waar het wel kan, zoals bij de Weerstandl­aan, zetten we in op bredere fietspaden, net als in de nieuwe woonwijk GroenZuid. “Ik ben blij met de score van 6,5 op 10, maar die is niet genoeg”, besluit De Boeck. “We moeten zeker tot de 8 kunnen gaan.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Het fietspad van de SintBernar­dsesteenwe­g is te smal en in slechte staat.
FOTO WIM HENDRIX Het fietspad van de SintBernar­dsesteenwe­g is te smal en in slechte staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium