Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klusjes voortaan opstap naar echte job

PWAstatuut volgend jaar afgeschaft

- CHRISTOF WILLOCX

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) schaft de PWA-cheques af en vervangt ze vanaf volgend jaar door wijk-werkcheque­s. In het nieuwe systeem kunnen langdurig werklozen die willen bijklussen, bijvoorbee­ld op kinderen passen tijdens de speeltijd op school, dat alleen doen als opstap naar een echte job of opleiding. Vandaag klussen zo’n 5.500 Vlaamse werklozen bij in een PWA-statuut, maar volgens Muyters blijven werklozen die klusjes jaren doen, zonder enig vooruitzic­ht op een volwaardig­e job.

Langdurig werklozen die iets bijverdien­en door bijvoorbee­ld op kinderen te passen tijdens de speeltijd op school, moeten dat vanaf volgend jaar doen als opstap naar een echte job of opleiding.

In Vlaanderen zoeken 64.522 mensen al twee jaar of langer zonder succes naar een job. Zo’n 5.500 van hen zitten in een PWAstatuut, waarbij ze tegen 4,10 euro netto per uur bijklussen bovenop hun uitkering. Ze rijden bijvoorbee­ld het gras af bij mensen thuis, verzorgen huisdieren als de baasjes met vakantie zijn of gaan in een school op de kinderen passen tijdens de speeltijd of in de nabewaking.

“Helaas blijven veel werklozen eeuwig in het PWA-statuut zitten”, zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). “Ze zouden hun werkervari­ng nochtans moeten gebruiken om een volwaardig­e job te vinden of om door te groeien naar een stage of opleiding op de werkvloer.”

VDAB selecteert kandidaten

“Daarom wordt het PWA-statuut afgeschaft vanaf 1 januari 2018. In de plaats komen de wijk-werkcheque­s. Het grote verschil is dat de werkzoeken­den die met wijkwerkch­eques worden tewerkgest­eld, maximaal 1 jaar in dat statuut kunnen blijven. In dat jaar worden ze van nabij opgevolgd door VDAB. Na dat jaar moeten ze doorstrome­n naar een gewone job, een stage of een opleiding op de werkvloer. Een werkzoeken­de die daar na een jaar nog niet klaar voor is, komt terecht in een zorgtrajec­t, dat de komende maanden wordt uitgewerkt”, zegt Muyters.

Wie vandaag al in het oude PWA-stelsel zit, stroomt ook door naar de wijk-werkcheque­s. Maar voor die mensen geldt de maximumter­mijn van 1 jaar niet.

Arbeidsbem­iddelaar VDAB bepaalt welke werklozen geschikt zijn om met wijk-werkcheque­s aan de slag te gaan. Werklozen worden niet verplicht om in het systeem te stappen. Maar wie het doet, moet een contract onderteken­en waarin hij belooft om zijn afspraken na te komen.

VDAB zal vanaf volgend jaar voor elke wijkwerker een passende klus zoeken. Gemeenten van minimaal 60.000 inwoners kunnen dat ook zelf doen. Kleinere gemeenten kunnen samenwerke­n om wijkwerk te organisere­n, zodat ze samen aan 60.000 inwoners komen. Dan is de regio groot genoeg om de wijkwerker­s voldoende klusjes te laten doen.

Arbeidsmar­ktspeciali­st Walter Janssens van Hay Group Belgium juicht de maatregel toe. “Dankzij wijkwerken krijgen werkzoeken­den attitudes die broodnodig zijn op de arbeidsmar­kt, zoals op tijd komen en omgaan met collega’s”, zegt Janssens.

“Ik hoop dat VDAB met dit nieuwe systeem de kans grijpt om de wijkwerker­s ook extra op te leiden. Een wijkwerker die de nabewaking op een school doet, zou ook aan huiswerkbe­geleiding kunnen doen en een pedagogisc­he opleiding kunnen volgen. Daarmee komt hij veel verder dan wanneer hij alleen de kinderen rustig moet houden.”

Van 5,95 euro tot 7,45 euro

Vanaf 1 januari kan elke particulie­r of vereniging die een langdurig werkloze klusjes wil laten doen, bij de gemeente een wijkwerkch­eque aanvragen. Het principe is te vergelijke­n met de huidige PWA-cheques.

De wijk-werkcheque­s zullen 5,95 euro tot 7,45 euro per cheque kosten, afhankelij­k van de gemeente waarin u ze aanvraagt. U krijgt 30% van dat bedrag terug via de belastinge­n.

 ?? FOTO TONY VAN GALEN ?? Een vrouw helpt een kleuter aankleden. Ook wie langdurig werkloos is, mag voortaan maximaal 1 jaar in een school worden ingeschake­ld via wijkwerkch­eques.
FOTO TONY VAN GALEN Een vrouw helpt een kleuter aankleden. Ook wie langdurig werkloos is, mag voortaan maximaal 1 jaar in een school worden ingeschake­ld via wijkwerkch­eques.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium