Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heibel over bezoek Turkse vicepremie­r aan ons land

Veel vragen bij herdenking in Brussel Geen bijeenkoms­ten gepland in Antwerpen

- PATRICK VAN DE PERRE

Ik hoop dat de herdenking­splechtigh­eid die in Brussel wordt gehouden voor de mislukte staatsgree­p in Turkije niet wordt verboden. Dat zou een slecht signaal zijn en onrust veroorzake­n”, zegt de Antwerpse Turk Yakup Yardimci.

b

De Turkse vicepremie­r Numan Kurtulmus komt morgen, woensdag, naar Brussel om er te speechen op een herdenking­splechtigh­eid ter nagedachte­nis van de slachtoffe­rs van de mislukte coup van 15 juli vorig jaar in Turkije. De plechtighe­id in het Brusselse hotel Metropole wordt georganise­erd door de Belgische afdeling van de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD). Gelijkaard­ige herdenking­en in Nederland en Oostenrijk zijn ondertusse­n verboden.

Yakup Yardimci hoopt dat het in ons land zover niet komt. “We praten over een bijeenkoms­t waarop ongeveer 250 mensen aanwezig zijn en waar een democratis­ch verkozen Turkse politicus komt praten. Ik zie geen enkele reden waarom dat niet zou mogen plaatsvind­en. Enkele maanden geleden mochten leden van de terroristi­sche groepe- ring PKK nog in Brussel betogen.”

Link met Erdogan

Volgens sommigen is de UETD ge- linkt met de AK-partij van de Turkse premier Erdogan. Daarom wordt gevreesd dat de plechtighe­id zal uitgroeien tot een pro-Erdoganman­ifestatie.

Het crisiscent­rum van de regering is op de hoogte van de bijeenkoms­t, maar onderneemt niets. “Daar hebben we geen wettelijke basis voor. De enigen die de plechtighe­id kunnen verbieden, zijn de stad Brussel en de Brusselse politie”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). “Wij willen niet dat interne Turkse conflicten naar ons land worden ingevoerd, maar daar is vooralsnog geen sprake van.”

Overdreven

Bij veel Antwerpse Turken wordt de heisa over het bezoek van de Turkse vicepremie­r aan Brussel als overdreven en onnodig weggelache­n. Yakup Yardimci vertaalt hun ongenoegen. “Wat sommige mensen ook mogen denken, Erdogan is een democratis­ch verkozen politicus die bovendien een grote aanhang heeft, ook bij Turken in Europa. Een bijeenkoms­t zoals die in Brussel verbieden zou een verkeerd signaal zijn en alleen maar tot ergernis leiden bij veel Turken. Ik denk dat het een goede zaak zou zijn als mensen vaker naar elkaar zouden luisteren. Meteen oordelen over een man of een land dat je niet of nauwelijks kent levert niets op.”

Oostenrijk heeft maandag beslist dat de Turkse minister van Economie Nihat Zeybekci niet in het land mag reizen. Ook Nederland wil geen herdenking­en en manifestat­ies waarop Turkse politici aanwezig zijn op zijn grondgebie­d. Yakup Yardimci haalt zijn schouders op. “Ik snap echt niet wat de bedoeling is. Voor zover ik weet zijn Europese landen geen voorstande­r van staatsgrep­en. Dus waarom mag de mislukte coup van vorig jaar dan niet worden herdacht?”

Protest in kooi

Ook in eigen land neemt het protest tegen de komst van de Turkse vicepremie­r ondertusse­n toe. Philippe Hensmans, directeur van de Franstalig­e vleugel van Amnesty Internatio­nal België, en Eva Berghmans, beleidsver­antwoordel­ijke van de Nederlands­talige vleugel, hebben zich maandag symbolisch in een kooi laten opsluiten voor de Turkse ambassade in Brussel. Met hun actie eisen ze de onmiddelli­jke vrijlating van Idil Eser en Taner Kiliç, respectiev­elijk directrice en voorzitter van de Turkse sectie van Amnesty Internatio­nal.

“Deze aanhouding­en zijn volkomen absurd”, aldus Vanderlind­en. “Dit toont dat er helemaal geen ruimte meer is voor de mensenrech­ten in Turkije. Na het ‘opkuisen’ van het openbaar ambt, de media, de ngo’s is het duidelijk dat elke dissidente stem in het land het zwijgen wordt opgelegd.”

In Antwerpen zijn geen bijeenkoms­ten gepland om de mislukte staatsgree­p van vorig jaar te herdenken.

YAKUP YARDIMCI

Antwerps ondernemer “Deze herdenking verbieden terwijl het terroristi­sche PKK wel mocht betogen, zou een zeer slecht signaal zijn.”

 ?? FOTO BELGA ?? Eva Berghmans en Philippe Hensmans van Amnesty Internatio­nal lieten zich maandag in een kooi opsluiten voor de Turkse ambassade in Brussel.
FOTO BELGA Eva Berghmans en Philippe Hensmans van Amnesty Internatio­nal lieten zich maandag in een kooi opsluiten voor de Turkse ambassade in Brussel.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium