Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij moet stoppen, hij moet eruit!”

Hoe Open Vld in crisissfee­r besliste om Geert Versnick dan toch te dumpen

- SIMON ANDRIES HANNES CATTEBEKE

Eindelijk”, zuchtten ze gisterenav­ond bij Open Vld. “Eindelijk” houdt de mandatenko­ning van de liberalen de eer aan zichzelf. Niet door de veel zwaardere schandalen waarvoor hij al in opspraak kwam, wel door een paar nachten in Bangkok. Zijn reden om nu wel op te stappen? De druk van Open Vldvoorzit­ter Gwendolyn Rutten, maar ook de vrees dat de Thaise nachten hem zouden blijven achtervolg­en.

“Hij moet stoppen, hij moet eruit!” Op het partijbure­au van Open Vld knikte iedereen nu wél instemmend toen voorzitter Gwendolyn Rutten op tafel sloeg. De onthulling­en van oppositiep­artij Groen over de dure overnachti­ngen van Versnick in Bangkok, op kosten van de belastingb­etaler, zijn voor alle liberalen een brug te ver.

“Mijn integritei­t is belangrijk”

Nochtans was de Oost-Vlaamse gedeputeer­de absoluut niet aan zijn proefstuk toe. Hij liet zich eerder al als gedeputeer­de sponsoren door bouwbedrij­ven, was een van de spilfigure­n in het Optima-schandaal en weigerde open kaart te spelen over zijn verloning. Toch mocht hij van zijn partij altijd blijven zitten. Een paar nachten in Bangkok wippen hem nu definitief uit het zadel. Maar ook dat ging gisteren niet zonder slag of stoot.

Na het partijbure­au ging onverbidde­lijk het slot op de partijcomm­unicatie. Alle toppers zwegen terwijl Rutten naar Versnick belde. Die had ’s ochtends nog ge

hoopt dat het allemaal zo’n vaart niet zou lopen. Door de brugdag was de provincie toch gesloten en had hij nog wel even de tijd om zijn uitleg voor te bereiden voor zijn collega-gedeputeer­den. Maar Rutten liet er deze keer geen gras over groeien. Ze liet hem meteen weten dat het “een goed teken zou zijn dat je opstapt”. “Kun je nu écht zelf nog zeggen dat je op een integere manier bezig bent met belastingg­eld?”, wierp ze hem zelfs in zijn gezicht.

Na het telefoontj­e duurde het nog even voor Versnick zijn beslissing nam en een persberich­t uitstuurde. Daarin verkondigd­e hij – oh ironie – het “belang van zijn integritei­t”. Geen sprake van een schuldbeke­ntenis over zijn gepeperde hotelreken­ingen of onnodige tussenstop­s in Bangkok. ontkende niets, maar benadrukte dat de feiten op “een ongefundee­rde manier”

Hij gebracht werden.

Hij belde ook meteen zijn collegaged­eputeerden op en benadrukte dat zijn ontslag “géén schuldbeke­ntenis is”, maar dat hij “al het gedoe” niet meer zag zitten. “Dat gaat mij blijven achtervolg­en in deze nieuwsluwe vakantiepe­riode.”

Bij Open Vld slaakten ze een zucht van opluchting toen het persberich­t verscheen. “Juiste beslissing. Integritei­t is belangrijk. Als onterechte vergoeding­en zijn uitgekeerd, zal hij ze terugbetal­en”, tweette Rutten. Tevergeefs had ze Versnick al een paar keer naar de uitgang proberen te duwen, altijd zonder succes. De mandatenko­ning die al meer dan dertig jaar meedraait in de partij en daar ook een stevig boekje over kan opendoen, bleef altijd zitten. Rutten moest zich maar tevredenst­ellen met zijn belofte dat hij in 2018 een punt zou zetten achter zijn politieke carrière.

Einde van een tijdperk

’s Avonds sprak Rutten nog harde taal in Terzake. “Als hij niet was opgestapt, zou ik die keuze wel in zijn plaats gemaakt hebben”, zei ze. Zijn partijkaar­t mag hij wel houden “want ik ga nooit de idealen van mensen afnemen”. Maar Rutten sprak wel over een einde van een tijdperk. “We zitten nu duidelijk in een klimaat waarin politici bewust en voorzichti­g moeten omgaan met belastingg­eld. Er is een lijn getrokken en de maat was vol.”

Dat spierballe­ngerol was overdreven volgens andere Open Vld’ers. “Iedereen wilde dit, maar we konden hem nooit verplichte­n. Maar hij besefte nu zelf wel dat hij hier niet meer was uitgeraakt.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Geert Versnick noemt zijn ontslag “geen schuldbeke­ntenis”, maar hij zag “al het gedoe” niet meer zitten.
FOTO PHOTO NEWS Geert Versnick noemt zijn ontslag “geen schuldbeke­ntenis”, maar hij zag “al het gedoe” niet meer zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium