Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen confederal­e big bang, wel staatsherv­orming

Minister-president Geert Bourgeois wil grote bevoegdhed­en binnenhale­n

- ARNOUT GYSSELS, SIMON ANDRIES

Met geen woord repte Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) over de confederal­e staat in zijn 11 julitoespr­aak. Een staatsherv­orming stelde hij wel voor: de arbeidsmar­kt Vlaams, de ziekenzorg Vlaams en fiscaal op eigen benen staan. “Dit had exminister­president Kris Peeters ook kunnen zeggen”, zegt exNVA’er Hendrik Vuye.

Dan toch een zevende staatsherv­orming. Daar pleitte minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in zijn 11 juli-toespraak in Kortrijk voor. Hij blaast de spinnenweb­ben nog eens van de Vlaamse resoluties. Het Vlaams Parlement keurde die besluiten voor meer Vlaamse autonomie in 1999 bijna kamerbreed goed. Bourgeois doet er nu nog een schepje bovenop.

Hij pleit voor de overheveli­ng van drie grote bevoegdhei­dspakkette­n. Alle bevoegdhed­en over werken én over de gezondheid­szorg moeten Vlaams worden. Op fiscaal vlak moet Vlaanderen op eigen benen kunnen staan. Een serieuze aardversch­uiving, maar wel eentje binnen de Belgische structuren en dus geen confederal­e big bang.

“Dit is gewoon een klassieke staatsherv­orming”, zegt Kamerlid Hendrik Vuye (Vuye & Wouters). “Met dit voorstel raakt de N-VA niet aan de federale staat. Het confederal­e model, waar Bart De Wever in 2014 nog radicaal voor koos, is helemaal verwaterd.”

Het voorstel zou volgens hem zo uit de koker van een traditione­le partij kunnen komen. “Dit had exVlaams minister-president Kris Peeters (CD&V, red.) vroeger ook kunnen zeggen. De kans is groot dat ze in 2019 met MR en Ecolo aan tafel moeten. Die zijn absoluut geen vragende partij voor een staatsherv­orming. Dus is de tanker aan het keren. Als de N-VA straks een kleine staatsherv­orming in de wacht kan slepen, kan ze doen alsof ze een grote veranderin­g binnenhaal­t.”

Sociale zekerheid

Politicolo­og Nicolas Bouteca noemt het voorstel wel ambitieus. “Bourgeois vertrekt nog altijd vanuit de Belgische structuren in plaats van ze te schrappen, maar wat hij voorstelt, is niet min. Een belangrijk­e poot van de sociale zekerheid zou bijvoorbee­ld regionaal gaan.”

En dat ze hun confederal­e droom zouden laten varen, ontkennen ze bij N-VA staalhard. “Natuurlijk voelt de minister-president persoonlij­k meer voor een big bang”, zegt zijn woordvoerd­er. “Hij doet deze voorstelle­n vanuit zijn functie als ministerpr­esident, als voortrekke­r van de Vlaamse regering.”

Het communauta­ire duikt de laatste tijd weer vaker op bij de Vlaamse nationalis­ten. “Het DNA van onze partij”, noemde minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) het onlangs in een interview. Hij voegde er meteen aan toe dat dat DNA dan ook een prominente plaats zal krijgen in de kiesstrijd.

Het zal dan toch vooral van N-VA moeten komen, want coalitiepa­rtners Open Vld en CD&V reageren maar lauw. “Wij focussen ons op de uitvoering van de zesde staatsherv­orming”, klinkt het. “Voorts zijn we daar niet mee bezig. Het economisch­e aspect primeert.”

HENDRIK VUYE

Kamerlid Vuye & Wouters “Het confederal­e model, waar Bart De Wever in 2014 nog radicaal voor koos, is helemaal verwaterd.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Geert Bourgeois
pleitte gisteren voor een zevende staatsherv­orming.
FOTO PHOTO NEWS Geert Bourgeois pleitte gisteren voor een zevende staatsherv­orming.
 ??  ?? FOTO GUY PUTTEMANS
FOTO GUY PUTTEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium