Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brexit kan België jaarlijks 310 miljoen kosten

-

De kans is groot dat ons land vanaf 2021 meer zal moeten bijdragen aan de Europese begroting. Mogelijk loopt het bedrag op tot 310 miljoen euro per jaar.

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zal volgens de Europese Commissie een gat van ongeveer 10 miljard euro in de Europese begroting slaan. Er circuleren drie scenario’s om dat op te vangen. Zo kunnen de 27 EU-lidstaten hun bijdragen verhogen. Ze kunnen de appel ook in tweeën bijten: 5 miljard extra bijdragen en 5 miljard besparen. Of ze kunnen ervoor kiezen het volledige bedrag via besparinge­n te compensere­n.

Voor België zou het eerste scenario leiden tot een verhoging van de jaarlijkse bijdrage met 7%, of ongeveer 310 miljoen euro, die ten laste zou vallen van de federale begroting.

Dat de stijging vrij hoog is, komt onder meer omdat de Europese Commissie een streep wil trekken door alle kortingen. Daaronder valt ook de 20% die de lidstaten mogen afhouden van de douanerech­ten die ze aan de EU doorstorte­n. Voor België zou dat een afknapper zijn, omdat de haven van Antwerpen maakt dat de douanerech­ten hoog liggen.

Het tweede scenario zou leiden tot een verhoging van de Belgische bijdrage met 140 miljoen euro of ruim 3%. Alleen als de EUlidstate­n ervoor kiezen om de 10 miljard euro volledig te compensere­n door besparinge­n, zou dat de Belgische schatkist jaarlijks een bonus van 25 miljoen euro opleveren.

Ons land mag dan al belang hebben bij het laatste scenario, het is zeer twijfelach­tig dat alle lidstaten daarmee zullen instemmen. De Europese Commissie laat verstaan dat er gesnoeid kan worden in de landbouwui­tgaven en eventueel de cohesiefon­dsen, maar wil ook meer geld uitgeven aan de uitbouw van een Europese defensie en aan de aanpak van migratie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium