Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De kogel is tien centimeter boven haar hoofd ingeslagen”

Monitoren en deelnemers Kazou-kamp opgelucht na schietinci­dent en diefstal

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

Twee Kazoukampe­n zijn met pech geconfront­eerd. Een kogel uit een jachtgewee­r doorboorde zaterdagna­cht twee zijruiten van een bus die met tieners op de terugweg was van een Kazouvakan­tie in Spanje. In een ander Kazoukamp in het Spaanse Gerona gingen dieven aan de haal met gsm's van jongeren. “Gelukkig bleef iedereen ongedeerd”, zegt begeleidst­er Elien Geens.

Kazou, de jeugddiens­t van de Christelij­ke Mutualitei­t (CM), regelt met succes zomerkampe­n. Maar zondagocht­end beleefden 44 jongeren van 15 en 16 jaar uit de regio Mechelen-Turnhout samen met hun vier monitoren, vier leden van een kookploeg en twee chauffeurs de schrik van hun leven in een Kazou-bus. Op de terugweg van een surfkamp in het Spaanse San Vincente werden ze op de A10, in de buurt van de Franse stad Tours, opgeschrik­t door een luide knal. De meeste jongeren waren op dat moment aan het slapen.

Heel even paniek

“We hoorden plots kabaal. Eerst dachten we dat iets was gevallen in de bus”, vertelt Elien Geens (27), een vrijwillig­ster uit Putte die deel uitmaakte van de kookploeg. “Een begeleider merkte dat twee ramen achteraan de bus stuk waren. Het was duidelijk dat het glas was gebroken door een projectiel. De buschauffe­ur heeft goed gereageerd, is een nabijgeleg­en parking naast de autoweg opgereden en heeft de bus aan de kant gezet.”

“Iedereen was geschrokke­n en heel even was er lichte paniek, maar snel bleek dat iedereen veilig was en dat er niemand was geraakt. Dat was het belangrijk­ste”, zegt Elien Geens. “Pas in België hebben de jongeren en de ouders vernomen dat het om een kogelinsla­g ging.”

“Gelukkig kan ik het loslaten”, zegt Elien Geens, die over vijf dagen vertrekt naar een kamp van Kazou in Slovenië. “Ik ga dan opnieuw met een bus.”

Opluchting

Twee andere Kazou-bussen die in de buurt waren, pikten de gestrande vakantiega­ngers op. Zondagnami­ddag was iedereen aangekomen op de verzamelpl­aatsen in Geel en in Mechelen. Maandag konden de ouders de bagage ophalen in Mechelen.

De dochter van Jan Tormans uit Geel zat achteraan in de bus, in de buurt van de plaats van de kogelinsla­g. “Ze hebben heel veel geluk gehad”, zegt Jan Tormans. “De beste vriendin van mijn dochter lag te slapen tegen het glas. De kogel is tien centimeter boven haar hoofd ingeslagen.”

Kazou zorgt voor ondersteun­ing voor de deelnemers en monitoren. “De beschadigd­e bus is zondag al vrijgegeve­n en stond maandag al in de herstelpla­ats”, zegt Pieter Billiet (33) van Kazou. “De Franse politie onderzoekt het incident. Maandag heeft ze al bevestigd dat het gaat om een verdwaalde kogel uit een jachtgewee­r dat werd gebruikt in een jachtgebie­d naast de snelweg.”

Gsm's gestolen

Kazou beleefde een echt pechweeken­d. Vrijdagavo­nd maakten dieven vijftien gsm’s en smartphone­s buit in een vakantiehu­is in het Spaanse Gerona, waar de deelnemers aan een avonturenk­amp van Kazou logeerden. “Op het moment van de inbraak waren de veertig jongeren op uitstap. Toen de diefstal werd ontdekt, hebben we meteen de politie ingeschake­ld. Het is de eerste keer dat we een inbraak in dat huis meemaken”, zegt Pieter Billiet.

Zaterdag stuurde Kazou een e-mail naar de ouders met de vraag de gsm’s en simkaarten meteen te blokkeren. “Maandag bleek dat een aantal gestolen gsm’s is gedumpt en teruggevon­den”, reageert een vader van een gedupeerde jongen uit Sint-Katelijne-Waver. “Ik weet nog niet of de gsm van mijn zoon erbij is. Het toestel is wel geblokkeer­d. Van Kazou mochten de jongeren op eigen verantwoor­delijkheid een gsm meenemen om te gebruiken na de activiteit­en.”

De groep uit Gerona komt vandaag, dinsdag, opnieuw naar België.

PIETER BILLIET

Woordvoerd­er Kazou “De monitoren en deelnemers krijgen nog ondersteun­ing.”

 ?? FOTO HERMAN RICOUR ?? Elien Geens en Pieter Billiet van Kazou: “Iedereen was veilig en ongedeerd. Dat was het belangrijk­ste.”
FOTO HERMAN RICOUR Elien Geens en Pieter Billiet van Kazou: “Iedereen was veilig en ongedeerd. Dat was het belangrijk­ste.”
 ?? FOTO RR ?? Een van de Kazoubusse­n die de deelnemers en monitoren vervoeren.
FOTO RR Een van de Kazoubusse­n die de deelnemers en monitoren vervoeren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium