Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Russische had geen informatie”

Zoon Donald Trump geeft toe dat hij advocate met Kremlincon­necties sprak

- WIM BRILLOUET

Voor het eerst is er een bewijs dat het team van Donald Trump oor had naar hulp vanuit Rusland in de verkiezing­scampagne. De oudste zoon én de schoonzoon van Donald Trump hebben intussen toegegeven dat ze een ontmoeting hadden met een Russische advocate die informatie beweerde te hebben over Hillary Clinton.

De nominatie van Donald Trump voor de Republikei­nen is net twee weken binnen als het campagnete­am van Trump via een tussenpers­oon wordt benaderd door een Russische connectie. Donald Trump Jr., toenmalig campagnele­ider Paul Manafort en Jared Kushner (schoonzoon en topadviseu­r van Donald Trump) zijn geprikkeld door het mogelijke nieuws van de Russen. Ze besluiten op de uitnodigin­g in te gaan.

Op 9 juli 2016 zitten de drie te- genover Natalia Veselnitsk­aya, een advocate die cliënten heeft die dicht bij het Kremlin en de Russische president Vladimir Poetin staan. De Russische advocate heeft dan ook een snoepje mee: de vuile was van Hillary Clinton, die op dat moment een fel gevecht voert met Donald Trump in de race naar het Witte Huis.

WikiLeaks

Afgelopen weekend vroeg de krant The New York Times uitleg over die bijeenkoms­t. Donald Trump Junior bevestigde enkel dat er een gesprek was. Een dag later al moest Trumps oudste zoon zijn versie aanpassen, en gaf hij toe dat de Russische gesprekspa­rtner info over Clinton had beloofd. “Maar het werd snel duidelijk dat ze geen betekenisv­olle informatie had”, zei Trump Junior. “Haar verklaring­en waren vaag, dubbelzinn­ig en raakten kant noch wal. Ze bracht de adoptie van Russische kinderen ter sprake. Het werd me duidelijk dat dit haar echte agenda was.” Einde gesprek, na dertig minuten stond iedereen weer buiten. Opvallend: vanaf 22 juli 2016, anderhalve maand na de bijeenkoms­t, was WikiLeaks belastende informatie over de Democraten beginnen te lekken. Ook Jared Kushner, de schoonzoon van Trump, heeft de FBI intussen moeten opbiechten dat er wel degelijk een ontmoeting was tussen de Trump-campagne en Natalia Veselnitsk­aya. Kushner moest de inlichting­endienst een lijst bezorgen van de buitenland­se contacten die hij tijdens de kiescampag­ne had.

President Trump heeft ook zelf al gereageerd, via zijn stafchef. Hij noemde het een grote nothing

burger, veel gedoe om niets. Toch zal de speciale aanklager Robert Mueller er ongetwijfe­ld zijn tanden inzetten. Mueller heeft vijftien topjuriste­n klaar die mogelijke banden tussen Trump en de Russen moet uitspitten.

De Russische regering liet gisteren nog weten dat ze de advocate niet kent.

DONALD TRUMP JR.

Zoon Amerikaans president “De verklaring­en van de Russische advocate waren vaag, dubbelzinn­ig en raakten

kant noch wal.”

 ??  ?? Donald Trump Jr. hoopte informatie los te krijgen van de Russische advocate Natalia Veselnitsk­aya
(rechts) om Hillary Clinton in diskrediet te brengen tijdens de verkiezing­scampagne.
FOTO BELGA
Donald Trump Jr. hoopte informatie los te krijgen van de Russische advocate Natalia Veselnitsk­aya (rechts) om Hillary Clinton in diskrediet te brengen tijdens de verkiezing­scampagne. FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium